Borsa

L'últim de la cua

Els inversors perceben un empitjorament de l'economia i les vendes s'imposen. L'Íbex-35 posa en perill els 8.000 punts i tanca el març amb un descens del 5,5%, a 8.008.

El maquillatge de final de trimestre permet a l'Íbex-35 trencar amb vuit sessions consecutives enregistrant pèrdues

Res no ha canviat en les darreres sessions però la percepció que l'economia empitjora i que les reformes que s'han posat en marxa no serviran més que per acabar d'enfonsar-la han tornat a posar nerviosos els inversors. Durant les darreres sessions els atacs cap a la renda variable espanyola s'han incrementat i el mal comportament de l'Íbex-35 en comparació amb la resta d'índexs europeus s'ha tornat a produir, amb baixades més intenses a la borsa espanyola i rebots menys significatius que els enregistrats a la resta de parquets internacionals.

Així, el principal índex va estar a punt de perdre en el decurs de la setmana la cota psicològica dels 8.000 punts en caure un 3,40% en cinc sessions, tot i aconseguir eixugar part de les pèrdues en la darrera sessió setmanal, la primera que tanca en positiu des de fa vuit dies, a 8.008 punts. Aquests descensos augmenten els números vermells de l'Íbex-35 al març, mes en el qual ha experimentat una davallada del 5,41%, i en el trimestre, període en què l'índex arrossega unes pèrdues del 6,52% mentre que la pràctica totalitat d'índexs europeus han aconseguit tancar el primer trimestre de l'exercici en positiu.

En contra de la borsa espanyola juguen diferents factors que durant aquesta setmana s'han magnificat i han provocat l'escampadissa del parquet espanyol. La setmana va encetar-se amb un regust agredolç per la victòria del Partit Popular a Andalusia, que no va aconseguir la majoria absoluta que pronosticaven les enquestes. Toc d'atenció a l'executiu de Mariano Rajoy i als seus ajustaments i nou descens de l'Íbex-35 mentre la resta d'Europa pujava.

Però l'aparició del president de la Reserva Federal (FED), Ben Bernanke, en escena deixant entreveure que un nou pla d'estímul econòmic és possible va donar motius als inversors per animar-se malgrat l'ombrívol panorama que els envolta. L'alegria va durar un sospir i les vendes van tornar a estendre's arreu, colpejant més la borsa espanyola (que va caure dimarts més d'un 1% mentre que l'EuroStoxx o el Footsie baixaven poc més de mig punt percentual).

La pressió sobre els valors bancaris, en plena reestructuració i amb molts serrells pendents de tancar, està passant factura a l'Íbex-35 i llastant la seva evolució en les darreres setmanes. Això, juntament amb la incertesa sobre l'esdevenir més immediat de l'economia espanyola, va acabar per tombar l'Íbex-35 per sota dels 8.000 punts dimecres passat, mínim anual de l'exercici.

RISC DE REESTRUCTURACIÓ.

Els dubtes dels mercats sobre l'estat de l'economia espanyola es van incrementar novament amb un informe de Citi en què s'apuntava que el risc d'una reestructuració del deute a Espanya és ara més alt que en l'inici de la crisi. Això, sumat a la jornada de vaga general de dijous, va acabar per espantar els pocs inversors que quedaven en el parquet espanyol en espera de veure les xifres que l'executiu presentaria divendres en la publicació dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2012. Els comptes per a aquest any del govern central, en els quals estima un estalvi de 27.000 milions d'euros, van picar l'ullet als inversors i les compres van impulsar el selectiu índex divendres, que va reconquerir els 8.000 punts en la darrera sessió setmanal. El moviment en les carteres dels grans fons d'inversió a final de trimestre també ha contribuït a millorar el tancament mensual i trimestral de l'Íbex-35, fet que en argot borsari es coneix com a maquillatge de final de trimestre.

A més a més els mercats van celebrar la decisió dels ministres de Finances de la zona euro d'incrementar el fons de rescat fins als 800.000 milions d'euros per frenar el contagi de la crisi de deute als països més grans com ara Espanya i Itàlia i així frenar els continus atacs dels especuladors. En aquest sentit cal subratllar que la prima de risc espanyola s'ha disparat en el decurs de la setmana per sobre dels 360 punts, evidenciant una setmana més que l'aversió cap al deute espanyol continua incrementant-se pels dubtes que generen la seva delicada situació econòmica, els plans d'ajustament que s'estan posant en marxa i l'objectiu de dèficit imposat des de Brussel·les. La propera setmana serà especial en els parquets atès que la festivitat de Setmana Santa alterarà l'agenda dels inversors i és previsible un descens del volum de negociació amb molts operadors de vacances. Cal destacar que la setmana borsària s'acabarà dijous i no serà fins dimarts després de Pasqua quan l'activitat dels parquets es reprendrà amb la normalitat que permetin les actuals incerteses macroeconòmiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.