Focus

Eurovegas, manca o passa?

La promesa d'una inversió multimilionària i de crear molts llocs de treball en un complex de lleure a Barcelona ha fet polaritzar els parers sobre si el projecte afecta de manera positiva o negativa. Eurovegas ha plantejat un debat de fons sobre el model turístic

“Diversifica la nostra economia i això és el que fa que un país sigui competitiu”
Hi ha veus a favor i
en contra en el món econòmic, polític i acadèmic
Hi ha qui advoca per fer concessions per acordar la inversió i qui vol marcar-ne els límits
L'adaptació del complex amb la realitat local és la principal inquietud
“Ens hi juguem molt; no ens podem deixar arrossegar per la cultura del no”
“És una modalitat de turisme que complementaria el que ja tenim”
“Eurovegas i Barcelona tenen ofertes imbarrejables com l'aigua i l'oli”
“S'ha d'estudiar però no qüestiona l'aposta per l'economia del coneixement”
“Pot ser una oferta que sumi però tot dependrà del que no sabem encara”
“El més positiu és que ens ha fet valorar el parc agrari que tenim a tocar”
“Tot això no es gratis té un cost de país i la pregunta és si estem en venda”
“És una proposta del passat, quan s'aprofitava tot i no érem selectius”

Amb una aposta astronòmica quant a inversió i cre­ació d'ocu­pació -difícils de renun­ciar sobre­tot en moments com els actu­als- i una jugada hàbil, de vell tafur, de plan­te­jar una sem­pre esti­mu­lant final entre Madrid i Bar­ce­lona, el mul­ti­mi­li­o­nari Shel­don Adel­son ha posat sobre la taula de joc, al des­co­bert, les nos­tres feble­ses, incon­gruències i vacil·laci­ons entorn del model econòmic a què aspira Cata­lu­nya.

Tot i que no és un pro­jecte nou, l'opor­tu­ni­tat de cons­truir a Bar­ce­lona un com­plex de lleure ins­pi­rat en Las Vegas ha dei­xat un xic des­col·locada la classe política, econòmica i acadèmica de Cata­lu­nya, que ja tenia madur un dis­curs de l'eco­no­mia del conei­xe­ment i de l'aposta per la inno­vació i els sec­tors emer­gents com a estratègies de futur. En canvi, resulta que la gran aposta que estan dis­po­sats a fer a Cata­lu­nya es basa en el joc i en l'ús inten­siu del totxo. No cal dir que, fins i tot entre els que es mos­tren més favo­ra­bles a la inversió, el fet d'ima­gi­nar un Las Vegas a tocar de la capi­tal cata­lana no els fa sal­tar d'ale­gria. Amb alguna excepció, els pro­nun­ci­a­ments en aquest sen­tit són mesu­rats i con­tin­guts, amb la coar­tada de la falta d'infor­mació que pre­si­deix aquest pro­jecte.

A mit­jan maig, quan és pre­vist que Las Vegas Sands Corp., l'empresa pro­mo­tora, anun­cii per quina ciu­tat es decanta, pot­ser se sabran més dades sobre el com­plex. De moment, la volun­tat del fun­da­dor i màxim exe­cu­tiu Shel­don Adel­son és repli­car l'avin­guda prin­ci­pal de la ciu­tat del joc ame­ri­cana, amb hotels alts a banda i banda, i en què el joc repre­sen­tarà un 30% dels ingres­sos i la resta pro­vin­dran dels con­gres­sos i de l'acti­vi­tat comer­cial. Serà un pro­jecte de cinc a deu anys, i segons el con­se­ller Mas-Colell, –que ha rebai­xat les xifres avançades per l'empresa- s'hi inver­ti­ran prop 6.000 mili­ons d'euros d'entrada i es donarà feina de 15.000 a 20.000 per­so­nes.

La inversió coin­ci­deix en el temps amb l'ober­tura de l'Agència Cata­lana de Turisme del procés per a l'ela­bo­ració del pla estratègic 2012-2015. De fet, l'estand de Cata­lu­nya en l'última edició del Saló Inter­na­ci­o­nal de Turisme (SITC) va con­vi­dar els assis­tents -pro­fes­si­o­nals o no- a fer-hi les seves apor­ta­ci­ons.

Ara bé, el con­se­ller del ram, Fran­cesc Xavier Mena, va apro­fi­tar la inau­gu­ració del cer­ta­men per avançar que la diver­si­tat de l'oferta ja és un valor per ella mateixa, a més d'una carac­terística del model català: “A Califòrnia hi con­viu el turisme enològic al Napa Valley i el lúdic infan­til de Dis­ney­land amb Sili­con Valley o la Uni­ver­si­tat de Berke­ley; tot això fa un país com­pe­ti­tiu i una eco­no­mia diver­si­fi­cada”, va dir el con­se­ller res­po­nent a les pre­gun­tes dels peri­o­dis­tes sobre l'encaix que té el pro­jecte d'Euro­ve­gas.

També s'expressa en aquests ter­mes Domènec Biosca, expert en màrque­ting turístic i pre­si­dent de l'Asso­ci­ació d'Experts en Empre­ses Turísti­ques, que qua­li­fica d'“opor­tu­ni­tat d'or” el pro­jecte d'Adel­son: “Ens està pro­po­sant matri­moni l'ope­ra­dor de con­gres­sos més impor­tant del món; a més, vindrà el Cir­que du Soleil i serà una oferta de lleure impor­tantíssima que farà enlai­rar l'aero­port, crearà llocs de tre­ball i impul­sarà la marca Cata­lu­nya”, afirma. Amb més prudència, algu­nes instàncies econòmiques com la Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona també han donat suport al pro­jecte.

En l'esfera política s'hi poden tro­bar suports en els dos prin­ci­pals par­tits cata­lans. Per Jordi William Car­nes, que va ser con­se­ller d'Agri­cul­tura i pri­mer tinent d'alcalde de Bar­ce­lona amb el PSC, el pro­jecte d'Euro­ve­gas pot sig­ni­fi­car un revul­siu econòmic que cal valo­rar en aquests moments, sobre­tot per una ciu­tat que ha fet del turisme un pun­tal de la seva eco­no­mia: “Fa uns anys estàvem dis­cu­tint si ens sobra­ven turis­tes i ara sort dels turis­tes!”, diu. També nega que una ini­ci­a­tiva d'aquest tipus sigui nega­tiva, ans al con­trari, creu que és com­pa­ti­ble amb l'aposta per l'eco­no­mia del conei­xe­ment i reclama un debat serè sobre aquesta qüestió.

Però no tot­hom està d'acord que el pro­jecte d'Euro­ve­gas sigui tan posi­tiu. Josep Fran­cesc Valls, pro­fes­sor del depar­ta­ment de màrque­ting d'Esade, asse­gura que a Cata­lu­nya hi ha un model turístic “con­so­li­dat” al vol­tant del lito­ral i les ciu­tats i que “Euro­ve­gas és una pro­posta del pas­sat, dels anys sei­xanta, setanta i vui­tanta, quan s'apro­fi­tava tot i no hi havia un con­trol selec­tiu dels pro­jec­tes”. Per aquest expert en gestió turística, el joc no té la força gra­vi­tatòria que té als Estats Units i usa l'heme­ro­teca per fona­men­tar la seva teo­ria que aquest tipus d'oferta recre­a­tiva no ha com­por­tat movi­ments impor­tants de turis­tes a Europa en els últims 25 anys. Res­pecte del turisme de con­gres­sos i incen­tius, Valls recorda que Bar­ce­lona s'ha posi­ci­o­nat en els pri­mers nivells euro­peus amb una evo­lució sense paral·lelis­mes al món: “Aquest mer­cat el tenim molt bé i fins i tot tenim recur­sos infrau­ti­lit­zats.” El turisme vin­cu­lat al shop­ping és més pro­blemàtic perquè pot xocar amb el model propi d'eixos comer­ci­als urbans: “Què hi anem a fer? Hi anem a reben­tar l'oferta actual?”, es pre­gunta.

Emi­lio Tra­mu­llas, fun­da­dor de Glo­bal TLA, un des­patx d'arqui­tec­tura que desen­vo­lupa parcs temàtics i com­ple­xos de lleure és igual de crític. Gran conei­xe­dor de les entra­nyes econòmiques d'aquest tipus d'ini­ci­a­ti­ves, Tra­mu­llas es mos­tra escèptic que el pro­jecte s'acabi fent: “En els últims anys s'han fet molts anun­cis que igual que han sor­git s'han esfu­mat”, recorda. Prin­ci­pal­ment perquè dubta de la via­bi­li­tat econòmica, “lle­vat que les excep­ci­ons fis­cals siguin molt grans”, pun­tu­a­litza. L'arqui­tecte, que ha sig­nat pro­jec­tes de com­ple­xos de lleure a mig món, pensa que aques­tes pro­pos­tes són pròpies de països emer­gents que no pas de madurs: “Si hi hagués recor­re­gut per aquest tipus de pro­ducte ja hau­rien aflo­rat”, pensa.

Ales­ho­res, ¿l'Euro­ve­gas és una oferta que diver­si­fica o és una pro­posta obso­leta que en tot cas duplica i, per tant, és regres­siva?

Una metàfora ben il·lus­tra­tiva del que podria pas­sar és la que sug­ge­reix el pre­si­dent del Gremi d'Hotels de Bar­ce­lona, Jordi Clos, que diu que l'oferta que por­ta­ria Las Vegas Sands Corp a Bar­ce­lona “no és solu­ble” amb la de la mateixa ciu­tat: “Són com l'aigua i l'oli, poden estar junts sense mes­clar-se”. És la imatge que es té dels pro­jec­tes desen­vo­lu­pats per empre­ses dels Estats Units a Europa: pro­jec­tes auto­su­fi­ci­ents i imper­me­a­bles a la cul­tura local. Josep Fran­cesc Valls hi és taxa­tiu: “Els macro­com­ple­xos de lleure són magnífics per als EUA, on no hi ha cen­tres urbans ni monu­ments, però a Europa, on tenim tema­tit­zació autòctona, no hi encai­xen”. Per la seva banda, Emi­lio Tra­mu­llas repassa les experiències dels parcs temàtics desen­vo­lu­pats per pro­mo­tors nord-ame­ri­cans a l'Estat espa­nyol que, amb alguna hon­rosa excepció, es comp­ten per fra­cas­sos: “Poc know-how ens han dei­xat”, diu.

Sal­va­dor Antón, degà de la Facul­tat de Turisme i Geo­gra­fia de la URV nega la supo­sada supèrbia dels pro­mo­tors de l'altre cos­tat de l'Atlàntic. Per l'autor del lli­bre The glo­bal them park industry, l'hibri­dació amb la cul­tura local ha estat la norma del pro­ducte cul­tu­ral que exporta els EUA: “No és cert que no fun­ci­oni el model nord-ame­ricà, sinó que el que no fun­ci­o­nen són els com­ple­xos mal dis­se­nyats, mal exe­cu­tats i mal ges­ti­o­nats”, subrat­lla.

Un aspecte que ha con­ta­mi­nat més el debat de l'Euro­ve­gas és el de les con­tra­par­ti­des en excep­ci­ons legals i fis­cals que Adel­son ha recla­mat. L'alçada dels edi­fi­cis, les limi­ta­ci­ons del con­sum de tabac i els reque­ri­ments labo­rals hi han fet traçar algu­nes línies ver­me­lles, sobre­tot des de instàncies empre­sa­ri­als, que ente­nen que la nego­ci­ació no ha de com­por­tar greu­ges amb la indústria local. Tan­ma­teix, Domènec Biosca com­para l'Euro­ve­gas amb la Seat o Port Aven­tura i recorda que aquests pro­jec­tes també van tenir un tracte espe­cial. En canvi, per Tra­mu­llas, la clau és saber quin preu que cal pagar perquè es faci i també refle­xi­ona sobre si mal­grat les cir­cumstàncies econòmiques actu­als, “estem en venda”.

Segu­ra­ment, Cata­lu­nya tin­dria més clara la seva opinió sobre l'Euro­ve­gas si prèvia­ment s'hagés resolt la qüestió de fons sobre el model econòmic. Sal­va­dor Antón pensa que el debat a par­tir de l'Euro­ve­gas fa evi­dent que no s'han fet els deu­res: “Som un país emi­nent­ment turístic però ens falta un plan­te­ja­ment inte­gral i això es veu en la inversió que hi dedi­quem”, es lamenta. Així les coses, el risc en aquests moments és que el suport públic es bol­qui en aquest pro­jecte i s'oblidi la resta de neces­si­tats que té el sec­tor.

Ara toca espe­rar que Adel­son dicti el vere­dicte. Però Cata­lu­nya té una aposta sobre la taula: ha de dir si negre o ver­mell, si parell o senar, o si manca o passa.

6.000 M€
Inversió inicial
El conseller d'Economia Mas-Colell va rebaixar els 26.000 milions anunciats per l'empresa promotora.
20.000
Llocs de treball directes
La previsió del govern (entre 15.000 i 20.000 llocs de treball) fa moderar la quantitat de 200.000 d'Adelson.
30%
Ingressos procedents del joc
L'Eurovegas s'assemblaria al complex que Sand té a Shangai, el de Macau és més intensiu en el negoci del joc. Els congressos, l'hoteleria i el shopping completen l'oferta.
2 setmanes
Compte enrere pel veredicte
Després de sentir les ofertes de Barcelona i Madrid, fins i tot el multimilionari Sheldon Adelson va anunciar que faria pública la decisió al cap d'un mes i mig. Resten dues setmanes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.