Eines

Els canvis fiscals, un baló d'oxigen per a les assessories

La meitat dels despatxos i assessories catalans descarten emprendre processos de d'adquisició o expansió en aquest anys perquè consideren el panorama econòmic massa fràgil

La crisi ha humanitzat el sector; creix el nombre de trobades presencials

Els canvis normatius continus -reforma laboral, modificacions en l'IRPF, l'IVA i l'impost sobre societats...- que el govern del PP està fent “són un baló d'oxigen, una oportunitat de negoci per als despatxos, que fan mediació per al 93% del teixit empresarial”, assegura Josep Maria Armengol, director general de Sage Despachos Profesionales, segons el qual s'obren unes “oportunitats de negoci que necessita un sector molt afectat per la pèrdua de clients, derivada del tancament d'empreses”.

Sage -empresa capdavantera en el desenvolupament i comercialització de solucions de gestió empresarial i serveis per a empreses- va organitzar la setmana passada a Barcelona una jornada per explicar els canvis normatius relacionats amb l'impost sobre la renda i el de societats, en què van assistir més de 300 professionals i es va reflectir l'augment del sentiment d'incertesa. La manca d'optimisme es reflecteix en el fet que el 50% dels despatxos catalans no tenen cap projecte d'adquisició ni d'expansió perquè consideren que el panorama econòmic espanyol continua sent massa fràgil,“i això és greu en un marcat madur en què les fusions i les absorcions haurien d'estar a l'ordre del dia”, pensa Armengol. Aquesta és una de les conclusions principals dels primers resultats de l'enquesta del Diagnòstic del Despatx Intel·ligent que van dur a terme a Sage.

El diagnòstic és un informe en què es permet identificar quin grau d'afinitat té una assessoria amb el despatx intel·ligent, entès com el que pot continuar creixent i tenir perspectives de futur amb garanties perquè se sap adaptar a les necessitats del mercat i dels seus clients. Algunes conclusions són:

-Per a un 50% d'assessories i despatxos de Catalunya, aquest any no serà un bon període ni per a adquisicions, ni per a expansions ni per incorporar serveis nous a la seva oferta actual.

-No obstant això, prop del 77% fan activitats comercials per atraure clients nous, i el 62% afirmen que van un pas endavant dels canvis i tendències del mercat per tal d'aplicar-los en els seus negocis.

-Les reunions continuen sent l'eina de comunicació més utilitzada amb el client (70%). “Definitivament, la crisi ha humanitzat el sector, ja que valors com les trobades presencials tornen a estar en alça”, diu.

-Les assessories i despatxos catalans tenen controlades les causes de les baixes dels seus clients i, principalment, aquesta pèrdua de la seva base instal·lada en els últims mesos obeeix en un 75% a la desaparició de les empreses, seguida d'un canvi de proveïdor i d'una internalització dels serveis.

-La formació pel que fa a la fiscalitat continua sent l'àrea principal de les assessories (ho és per a un 83% dels enquestats), seguida de l'ús d'eines d'informació i les habilitats personals.

Què preocupa més, en les empreses i els despatxos que les assessoren, dels canvis normatius? Molt especialment els canvis relacionats amb la reforma del mercat laboral. “A part que la flexibilització que s'ha introduït interessa els que tenien massa gent, també hi havia empreses que volien contractar però que no gosaven perquè la legislació era massa rígida”, explica Armengol, segons el qual l'altra gran tema d'interès és l'aplicació de la promesa que l'IVA repercutit no s'haurà d'ingressar mentre la factura no estigui cobrada.

Actualització permanent

A Sage han creat el web www.elcambiofacil.com en què pimes, autònoms i els despatxos que els assessoren poden trobar informació actualitzada dels canvis legislatius que s'han incorporat automàticament en el seu programari.

La divisió de Despatxos Professionals té a l'Estat espanyol 17.800 clients amb contracte de manteniment i 6.500 sense contracte de manteniment. El 35% són a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.