Eines

Custodiar valors sense paranys

El Banc d'Espanya posa ordre en el que cobren els bancs per administrar valors

La pujada de preus d'uns contrasta amb ofertes sense cap comissió d'altres

En temps com els actuals, es necessita un cert coratge per invertir en borsa, un coratge que es pot perdre si les comissions de custòdia que els bancs cobren als seus clients per mantenir les accions en la cartera són excessives. En molts casos, per manca de transparència de les entitats, l'inversor no observava que en l'acord que hi havia firmat, les condicions de les comissions podien ser superiors a bona part del benefici que genera la inversió.

Com assenyala Victoria Torre, responsable d'Anàlisi i Producte de Selfbank, “hi havia una clara disparitat de condicions al mercat: uns bancs cobren molt si no es mantenen les comissions tot un mes,i d'altres cobren per cada valor i no pas per una cartera global, etc...”

PUBLICITAT ENGANYOSA.

L'inversor sovint ha estat víctima de publicitat enganyosa, en què sí que se li oferien comissions per operació prou barates, i en una publicitat en un cos ben gros de lletra, però que l'entitat compensava amb comissions de custòdia sorprenentment cares que, és clar, o no apareixien en la publicitat de l'entitat gestora de carteres o, si ho feien, era en lletra petita, petitíssima. Com diu Victoria Torre, “ha estat una pràctica habitual de moltes entitats no fer propaganda de les comissions de custòdia i amagar-les.” Tot plegat ha creat una clima de desconfiança entre els inversors en la borsa, i ara, a l'hora de negociar amb una entitat bancària un possible contracte de custòdia, no es poden espolsar la sensació que hi haurà gat amagat quan se li posa al davant un producte aparentment molt rendible. Eren ben diferents les ofertes que es publicaven a la web amb els màxims que les que l'entitat bancària manté registrats al Banc d'Espanya.

QUAN EL MERCAT CAU.

El pes de la comissió de custòdia és especialment rellevant en temps de davallada contínua dels mercats, en què els inversors es veuen irremissiblement condemnats al llarg termini, no poden vendre valors que ara com ara només generen minusvàlues, però en canvi, cada mes han de pagar una comissió de custòdia que encara fa una mica més gran les pèrdues que ara per ara els suposen les seves inversions en la borsa. I justament la comissió de custòdia es redueix a mesura que el client fa més operacions amb la seva cartera. Per tant, al client se li cobra una doble comissió si opera en dos mercats borsaris diferents, ja que la seva entitat ha de treballar igualment amb dos dipositaris.

Realment, la disparitat de preus fa que la decisió de dipositar els valors per part de l'inversor sigui realment transcendental: la comissió de custòdia mensual amb cinc valors en cartera pot variar, a preus del 4 de juny d'enguany, entre els 7,87 euros que cobra Bankinter, els 7,37 de Renta 4 i els 3,93 d'ING Direct.

Davant d'aquest entorn de certa irregularitat, recentment, el Banc d'Espanya ha modificat el marc regulador que regia les comissions. A partir d'ara, els bancs han de publicar les seves tarifes d'una manera estandarditzada, transparent, perquè el client sàpiga què ha de pagar realment per la custòdia. El punt decisiu d'aquesta reforma de la norma és l'obligació que s'imposa als bancs perquè aquests calculin dia per dia la comissió de custòdia, perquè no es cobri el mateix al client que té el valor dipositat durant uns dies que al que ho té durant tot un mes. Tot i els nous requeriments de la norma, o precisament per això, segons fonts del mercat, molts bancs ja es disposen a apujar les comissions de custòdia, tot formalitzant el que ja feien a la pràctica.

En contrast, hi ha entitats com Self Bank que llancen promocions en què els nous clients que requereixin els seus serveis no pagaran per la custòdia de valors aquest any ni el vinent. Al mercat s'espera que aquesta acció agosarada de màrqueting pugui tenir la seva repercussió, però tampoc no s'oblida que d'aquesta manera algunes entitats cobren altes comissions de traspàs per dur la cartera d'accions d'una entitat a una altra. En aquest cas, caldrà valorar què surt més a compte.

Disparitat de condicions

L'inversor, i així és com es pot comprovar en diversos fòrums d'Internat, ha pogut comprovar com les necessitats de generar ingressos de les entitats financeres han pressionat aquesta comissió. Per tant, ens podem trobar que un client de Nova Caixa Galícia paga una quantitat de 78,54 euros per la custòdia, quan l'any passat només pagava 46,91 euros. Si féssim una mitjana del que pot pagar un inversor tipus, veuríem que amb una cartera de 60.000 euros, a què s'aplica una comissió del 0,20% sobre el valor efectiu dels actius, es paguen 120 euros per despeses de custòdia. En un altre cas, si té accions del mercat continu i de dues borses europees, i l'entitat cobra quatre euros per mercat i al mes, haurà de pagar 135 euros per mercat i per IVA pel que fa a aquest concepte de la custòdia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.