Gran angular

DE MEMÒRIA

El banc dels aliments

El 1984 es va crear el primer banc dels aliments a Europa, a París. El 1986, Jordi Peix i Massip, enginyer tècnic agrònom, i director general de Medi Natural de la Conselleria d'Agricultura del govern va descobrir, a una fira de l'alimentació, a París, l'existència del banc de l'alimentació, que tot just hi començava a funcionar

Als anys 1950, als Estats Units d'Amèrica del Nord es va començar a pro­duir un feno­men ines­pe­rat que l'eco­no­mista cana­denc John Kenenth Gal­braith va defi­nir molt bé. Era l'afflu­ent soci­ety, la soci­e­tat de la afluència, o de l'abundància. Era una eco­no­mia que, com encara passa avui, produïa una gran quan­ti­tat de béns (en alguns casos, una quan­ti­tat exces­siva: per exem­ple, ali­ments hiper­calòrics), i en canvi no satis­feia ple­na­ment les deman­des d'ense­nya­ment, sani­tat, trans­port col·lec­tiu, orde­nació del ter­ri­tori, o infor­mació. Aques­tes deman­des no satis­fe­tes afec­ta­ven espe­ci­al­ment els sec­tors de població amb menys pes polític: cri­a­tu­res i ado­les­cents, vells, immi­grants. Gal­braith va obser­var, a més, les difi­cul­tats que els legis­la­dors i els governs tenien per cor­re­gir aquest mal fun­ci­o­na­ment de l'eco­no­mia.

El 1966, a Pho­e­nix (Ari­zona, EUA), John van Engel va crear un tipus d'empresa sense objec­tius comer­ci­als direc­tes, nou i ori­gi­nal: un banc dels ali­ments. Es trac­tava de reco­llir i redis­tri­buir gratuïtament aquells ali­ments que, per raons diver­ses, les empre­ses de sec­tor agro­a­li­men­tari de la soci­e­tat de l'afluència no duien, o tre­ien, del mer­cat. Sabent que hi havia una demanda impor­tant de men­jar no satis­feta, la idea va tenir èxit, i als EUA, els nous bancs van pro­li­fe­rar. El 1984 es va crear el pri­mer banc dels ali­ments a Europa, a París. El 1986, Jordi Peix i Mas­sip, engi­nyer tècnic agrònom, i direc­tor gene­ral de Medi Natu­ral de la Con­se­lle­ria d'Agri­cul­tura del govern, va des­co­brir, a una fira de l'ali­men­tació, a París, l'existència del banc de l'ali­men­tació, que tot just hi començava a fun­ci­o­nar. I, va intuir que podia ser-nos molt útil. Peix reu­nia les tres carac­terísti­ques necessàries per fer aquesta des­co­berta: 1) tenia un molt bon conei­xe­ment del sec­tor agro­a­li­men­tari català (de fet, era a París per a donar suport públic a les expor­ta­ci­ons cata­la­nes); 2) venia de l'esquerra cata­lana no dogmàtica (i havia estat, des dels seu inici, amb la Unió de Page­sos); i 3) era un direc­tor gene­ral de l'admi­nis­tració que conei­xia, per tant, el sec­tor públic des de dins.

A Cata­lu­nya, la soci­e­tat de l'abundància començava a ser un fet, a des­grat de que la crisi dels anys 1970 encara cue­java. D'una banda, hi havia excés d'oferta ali­mentària (amb uns preus que es començaven a enfi­lar) i, per tant, pro­duc­tes que no es venien, o que es feien malbé i que calia reci­clar, i, d'altra banda, sec­tors de la població sub­a­li­men­tats o mal ali­men­tats. Jordi Peix va engres­car un empre­sari tèxtil, Josep Torné, que havia hagut de tan­car la fàbrica de Bar­ce­lona, per uti­lit­zar-ne les naus com a magat­zem d'ali­ments no comer­ci­a­lit­zats. I va començar a bus­car volun­ta­ris per tre­ba­llar en una feina amb un ves­sant logístic impor­tant.

El 1987, el pri­mer any de fun­ci­o­na­ment del Banc dels Ali­ments, al magat­zem (l'antiga fàbrica) de l'avin­guda de la Meri­di­ana de Bar­ce­lona hi van entrar i sor­tir prop de 227 t d'ali­ments que, per mitjà de diver­ses enti­tats assis­ten­ci­als, van arri­bar a les mans i a l'esto­mac d'unes 1.500 per­so­nes. Després de Bar­ce­lona, altres pobla­ci­ons cata­la­nes han creat més bancs d'ali­ments.

Al 2011, els 200 tre­ba­lla­dors volun­ta­ris (i els 8 assa­la­ri­ats) del Banc dels Ali­ments de Bar­ce­lona han reco­llit cap a 11.000 t d'ali­ments i begu­des de tot tipus, pro­ce­dents de 320 donants: empre­ses o enti­tats (com, per exem­ple, esco­les). Com que l'eficiència del banc s'ha dis­pa­rat, i com que, des del 2007, amb l'esclat de la crisi finan­cera i bancària, les desi­gual­tats han aug­men­tat, el 2011 el Banc dels Ali­ments ha arri­bat a pro­veir del men­juc bàsic exac­ta­ment a 114.816 per­so­nes de la seva àrea d'acció.

El magat­zem del pri­mer Banc dels Ali­ments del Sud d'Europa és al car­rer dels Motors de la Zona Franca de Bar­ce­lona, ocupa 2.600 metres qua­drats, dis­posa de 66 metres qua­drats refri­ge­rats, 30 m² con­ge­lats i té 1.600 palets.

Entitats receptores

Els donants d'aliments poden ser empreses, administracions, supermercats, escoles, particulars. La redistribució sempre es fa per mitjà d'entitats que tenen una relació directa i immediata amb el seu entorn. Per exemple, a l'Eixampla de la ciutat de Barcelona hi ha 22 entitats receptores dels lots setmanals d'aliments del banc. La majoria són parròquies de l'Església catòlica, però també hi ha algunes associacions, un club i una església ortodoxa. A l'Eixample, el més freqüents és la distribució en forma de lots, però també hi ha repartiments i esmorzars-berenars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.