Eines

saber o no saber

La nova economia del catalanisme

El nou catalanisme econòmic té un clar objectiu: fer que l'economia catalana pugui competir als mercats globals del coneixement. I, per aconseguir aquest objectiu, la idea del que ha de ser Catalunya ha de canviar. Catalunya ha de ser molt més que un territori amb trets comuns i personalitat pròpia, Catalunya també ha de ser un espai virtual, un espai de coneixement. Si ho aconseguim, la resta caurà com la fruita madura

Són dies de rei­vin­di­ca­ci­ons i refle­xi­ons naci­o­nals. Inde­pendència, pacte fis­cal, fede­ra­lisme, fede­ra­lisme asimètric, con­cert econòmic... N'hi ha per donar i per ven­dre. Però veig pocs argu­ments amb fona­ments econòmics clars que incor­po­rin el que els eco­no­mis­tes sabem i que hem anat cons­ta­tant durant la nos­tra ja dila­tada, i també con­tro­ver­tida història. Diu la Viquipèdia que el cata­la­nisme és “un cor­rent social estruc­tu­rat tant cul­tu­ral­ment com política que pre­serva i pro­mou el reco­nei­xe­ment de la per­so­na­li­tat política (nació cata­lana), lingüística, cul­tu­ral i naci­o­nal de Cata­lu­nya o del con­junt de ter­res de parla cata­lana, els ano­me­nats Països Cata­lans”. Sor­pre­nent­ment, no s'esmenta el fet econòmic català. De fet, a l'enci­clopèdia digi­tal no hi ha cap entrada refe­rida al cata­la­nisme econòmic o a l'eco­no­mia del cata­la­nisme. Així doncs, ¿té sen­tit el con­cepte de cata­la­nisme econòmic o d'eco­no­mia del cata­la­nisme? En cas afir­ma­tiu, ¿ens podem apro­xi­mar al cata­la­nisme econòmic d'una altra manera en un moment econòmic i social com l'actual, carac­te­rit­zat per can­vis de gran pro­fun­di­tat? És a dir, ¿ens podem plan­te­jar una nova eco­no­mia del cata­la­nisme?

L'estruc­tura indus­trial de l'eco­no­mia cata­lana, la defensa dels seus interes­sos i el pen­sa­ment de molts eco­no­mis­tes cata­lans dóna sen­tit posi­tiu a la pri­mera pre­gunta. Entre l'últim terç del segle XIX i la pri­mera mei­tat del segle XX, Laureà Figue­rola, Joaquín Costa, Josep Anton Van­dellòs, Joan Sardà o Romà Per­pinyà, entre d'altres, van estruc­tu­rar una línia pròpia de pen­sa­ment, clara­ment dife­ren­ci­ada del pen­sa­ment econòmic espa­nyol i molt cen­trada en els pro­ble­mes agra­ris de l'eco­no­mia cata­lana i les seves solu­ci­ons. La idea bàsica d'aquest cor­rent és la defensa dels pro­duc­tes pro­pis a través de meca­nis­mes de pro­tecció de la indústria cata­lana i de la cons­trucció del mer­cat únic espa­nyol. Aquest pro­tec­ci­o­nisme català no és gaire dife­rent del pro­tec­ci­o­nisme que les grans eco­no­mies euro­pees van ins­tau­rar a la mateixa època durant els pro­ces­sos de cons­trucció dels seus estats nació.

A la segona mei­tat del segle XX i amb eco­no­mis­tes com Ramon Trias-Far­gas, el cata­la­nisme econòmic s'obre als mer­cats exte­ri­ors i aposta clara­ment per la inter­na­ci­o­na­lit­zació com a meca­nisme de crei­xe­ment econòmic. Aquesta nova ori­en­tació és la que explica, entre d'altres, l'entrada de les grans mul­ti­na­ci­o­nals al país durant les dècades dels anys vui­tanta i noranta, i la cons­trucció dels clústers d'acti­vi­tat (xar­xes d'empre­ses) que tan bon resul­tat han donat durant els últims vint anys. A més, el cata­la­nisme econòmic modern es va con­ti­nuar pre­o­cu­pant per la relació amb la resta de l'Estat (encara avui, i de molt lluny, el prin­ci­pal mer­cat dels pro­duc­tes i ser­veis cata­lans) i con­cre­ta­ment, per la denúncia dels dese­qui­li­bris fis­cals amb la resta de l'Estat.

Tot i amb això, durant els dar­rers anys el cicle econòmic ens ha conduït a una crisi pro­funda amb mol­tes cares. La prin­ci­pal és la ina­dap­tació de les fonts de crei­xe­ment de l'eco­no­mia cata­lana a l'adve­ni­ment d'un altre cicle econòmic de llarga durada, basat en la importància deci­siva de les TIC i de la glo­ba­lit­zació dels flu­xos de conei­xe­ment. Però men­tre l'eco­no­mia mun­dial pivota cap un nou esce­nari, el cata­la­nisme econòmic con­ti­nua fal­cat en l'eco­no­mia indus­trial i en la pro­moció de base naci­o­nal ter­ri­to­rial (l'Estat nació, o suc­ce­da­nis, en el con­text inter­na­ci­o­nal) i amb la mirada fixada en les rela­ci­ons amb l'Estat espa­nyol. Per no fal­tar a la tra­dició de moder­ni­tat del cata­la­nisme econòmic, és el moment d'un canvi. Igual que amb la renai­xença i amb l'ober­tura als mer­cats inter­na­ci­o­nals, el cata­la­nisme econòmic s'ha de rein­ven­tar. Tot seguit hi van tres idees breus.

PRI­MERA.

Cata­lu­nya, una eco­no­mia glo­bal del conei­xe­ment. La glo­ba­lit­zació, les TIC i el conei­xe­ment obren un esce­nari com­pe­ti­tiu nou. Mai no havia estat tan fac­ti­ble com ara. El nos­tre tei­xit de micro, peti­tes i mit­ja­nes empre­ses ha de com­pe­tir en la glo­ba­lit­zació, ha de fer més que expor­tar, ha de pro­duir i tre­ba­llar en el món i per al món, diluint les bar­re­res d'espai i temps. L'entra­mat d'empre­ses xarxa és la forma idònia per com­pe­tir en aquest con­text nou.

SEGONA.

Cata­lu­nya, un espai cog­ni­tiu. Encara que no ho sem­bli, a l'eco­no­mia del conei­xe­ment, el ter­ri­tori con­ti­nua sent impor­tant. Però no un ter­ri­tori físic hete­ro­geni, sinó un espai cog­ni­tiu en què es con­cen­tren les capa­ci­tats per ins­tau­rar eco­no­mies dinàmiques d'aglo­me­ració amb l'empre­ne­do­ria, la tec­no­lo­gia, el conei­xe­ment i la inno­vació de base.

I, TER­CERA.

Nova eco­no­mia cata­lana, nou cata­la­nisme econòmic. Al segle XXI, l'eco­no­mia cata­lana serà en la mesura que desen­vo­lupi les seves capa­ci­tats de com­petència a l'eco­no­mia glo­bal del conei­xe­ment. Com que l'espai físic va per­dent importància, si les nos­tres empre­ses com­pe­tei­xen en la glo­ba­lit­zació, el dèficit fis­cal amb l'Estat espa­nyol, amb base ter­ri­to­rial, també perdrà rellevància.

El nou cata­la­nisme econòmic té un clar objec­tiu: fer que l'eco­no­mia cata­lana pugui com­pe­tir als mer­cats glo­bals del conei­xe­ment. I, per acon­se­guir aquest objec­tiu, la idea del que ha de ser Cata­lu­nya ha de can­viar. Cata­lu­nya ha de ser molt més que un ter­ri­tori amb trets comuns i per­so­na­li­tat pròpia, Cata­lu­nya també ha de ser un espai vir­tual, un espai de conei­xe­ment. Si ho acon­se­guim, la resta caurà com la fruita madura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.