Opinió

L'impacte d'un altre boicot comercial

Molta gent es pre­gunta si el tei­xit empre­sa­rial català pot aguan­tar un altre boi­cot comer­cial pel nou debat sobre l'inde­pendència.

En pri­mer lloc, recor­dant pre­ce­dents ante­ri­ors com el debat de l'Esta­tut, tant si hi ha inde­pendència com si no, hi haurà boi­cot. En el boi­cot per l'Esta­tut, diver­ses empre­ses de vi i cava es van quei­xar que havien per­dut entre un 4% i un 15% de les ven­des i mol­tes ja no han tor­nat a entrar en les car­tes dels res­tau­rants per­duts. De tota manera, de boi­cot n'hi ha hagut sem­pre. Recordo, per exem­ple, el xoc que em va cau­sar veure diver­ses pin­ta­des que deien: “No compréis pro­duc­tos cata­la­nes.” Això va pas­sar a final dels anys sei­xanta, quan tenia deu anys, viat­jant en cotxe per Cas­te­lla.

Segons el Ceprede, si no incloem els ser­veis, les empre­ses cata­la­nes venen el 26,6% a Cata­lu­nya, el 34,5% a la resta de l'Estat espa­nyol i el 38,8% a l'estran­ger. Per tant, un pos­si­ble boi­cot afecta una ter­cera part de les ven­des. Això pot variar molt per sec­tors. No és el mateix una empresa que tin­gui l'Estat espa­nyol com a cli­ent únic, que una empresa molt inter­na­ci­o­na­lit­zada. L'estudi més com­plet que s'ha fet sobre això és el de Guin­joan i Cua­dras, que demos­tra que només un boi­cot que afectés el 80% de les ven­des als con­su­mi­dors i el 20% de les ven­des a empre­ses de la resta de l'Estat tin­dria un impacte nega­tiu supe­rior al dèficit fis­cal de 16.000 mili­ons d'euros que té Cata­lu­nya amb l'Estat espa­nyol. En la seva pre­visió, opi­nen que el boi­cot afec­ta­ria, en el pit­jor dels casos, un 40% de les ven­des a con­su­mi­dors i un 20% de les ven­des a empre­ses de la resta de l'Estat. Això supo­sa­ria una reducció del 4% del PIB, molt menor de la del dèficit fis­cal del 9% de què és objecte Cata­lu­nya. Con­clo­uen afir­mant que la inde­pendència millo­ra­ria molt la situ­ació econòmica cata­lana.

També hi pot haver empre­ses a les quals un boi­cot pot bene­fi­ciar. Per exem­ple, una cadena de super­mer­cats que només esti­gui implan­tada a Cata­lu­nya podria aug­men­tar les seves ven­des en el cas que una part dels con­su­mi­dors cata­lans deci­dei­xin fer boi­cot a altres com­pe­ti­dors. En aque­lles empre­ses en què el boi­cot sigui una amenaça impor­tant convé posar en marxa estratègies de pro­ducció i comer­ci­a­lit­zació per fer-hi front. A mit­jan ter­mini, la millor política serà la que per­meti dis­po­sar de pro­duc­tes millors que els de la com­petència.

En resum, de boi­cots n'hi ha hagut sem­pre i l'impacte nega­tiu d'un altre boi­cot és infe­rior al que Cata­lu­nya pot gua­nyar reso­lent pro­ble­mes com els del dèficit fis­cal. De tota manera, no podem obviar que hi ha empre­ses a què un boi­cot els pot fer molt de mal, i més, en els moments actu­als. Un altre aspecte que cal con­si­de­rar són les millo­res que podrien tenir les empre­ses si tin­gues­sin un estat que jugui a favor seu en temes com ara la política indus­trial o les infra­es­truc­tu­res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.