Borsa

Qui s'espera es desespera

L'inici de trimestre manté la ment dels inversors ocupada amb els mateixos fantasmes: la crisi econòmica i el rescat a l'aire d'Espanya. Un Íbex-35 apàtic repunta un 2,5%.

El BCE manté en el 0,75% el preu del diner a la zona euro i assenyala que “està preparat” per actuar amb el programa de compra de deute si els governs ho demanen

Els mer­cats con­ti­nuen pen­dents d'Espa­nya. Això no ha can­viat en la dar­rera set­mana. El res­cat que anhe­len els inver­sors no acaba d'arri­bar, però els rumors sobre el quan i el com con­ti­nuen envaint la rutina borsària. Els dar­rers dies ha estat Reu­ters qui, asse­nya­lant fonts euro­pees, s'aven­tu­rava a dir que el res­cat es dema­narà aquest mateix cap de set­mana. Per la seva part, el Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal (FMI) mos­trava la seva volun­tat d'aju­dar en el res­cat espa­nyol de “diver­ses mane­res” alhora que ins­tava el pre­si­dent del país, Mari­ano Rajoy, a no per­dre el temps.

Però men­tre aques­tes infor­ma­ci­ons omplien els par­quets, el pre­si­dent popu­lar des­men­tia els rumors, deso­ri­en­tant una mica més els inver­sors. Fins i tot el minis­tre d'Eco­no­mia, Luis de Guin­dos, va asse­gu­rar a Lon­dres que “Espa­nya no neces­sita un res­cat” però sí una inter­venció del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE). Però els mer­cats ho dub­ten, i només veuen que aquesta és l'única sor­tida que li resta a Espa­nya per con­te­nir les pres­si­ons dels mer­cats.

I entre els rumors i els des­men­ti­ments i les llar­gues espe­res, els inver­sors es van des­es­pe­rant i no saben si pren­dre posi­ci­ons en els mer­cats o bé man­te­nir-se al marge Així, l'Íbex-35 ha fina­lit­zat la set­mana amb un guany del 2,5%, en situar-se en els 7.900 punts. Tot i aco­mi­a­dar-se diven­dres en ter­reny posi­tiu, l'evo­lució de l'índex ha estat erràtica durant els dar­rers cinc dies a falta de notícies de rellevància amb la força sufi­ci­ent per mar­car la tendència dels par­quets.

Ni tan sols el pre­si­dent del BCE ha acon­se­guit fer sor­tir els mer­cats d'aquesta apa­tia gene­ra­lit­zada en la qual estan immer­sos. Aquesta set­mana l'enti­tat ha cele­brat reunió de política monetària però no s'han produït can­vis en els tipus d'interès, fixats en el 0,75%.

Si bé era poc pro­ba­ble que el BCE rebaixés el preu ofi­cial del diner, la decepció s'ha fet un lloc en els par­quets, atès que els inver­sors tenien l'espe­rança que el BCE mogués fitxa en aquest sen­tit, donat l'evi­dent dete­ri­o­ra­ment de l'eco­no­mia de la zona euro que mos­tren les dar­re­res xifres macro­e­conòmiques publi­ca­des. Tot i no moure els tipus, el pre­si­dent del BCE, Mario Draghi, no ha dei­xat pas­sar l'ocasió per tor­nar a mos­trar el seu com­promís per aju­dar els països en difi­cul­tats. Draghi ha insis­tit que el pro­grama de com­pra de deute sobirà “està pre­pa­rat” i lli­gat a unes con­di­ci­ons, però que han de ser els governs qui dema­nin l'ajut. La pilota con­ti­nua estant en la teu­lada de Rajoy, però aquest sem­bla que no la veu i els mer­cats es posen ner­vi­o­sos.

MENYS ATUR ALS EUA.

Tam­poc la sor­presa posi­tiva que va arri­bar diven­dres al mig­dia va fer sor­tir de la indi­ferència els par­quets, espe­ci­al­ment l'espa­nyol. El mer­cat labo­ral dels EUA ha donat senyals evi­dents de millora, en caure la taxa d'atur al 7,6% men­tre que el con­sens del mer­cat espe­rava un lleu­ger repunt d'una dècima, fins al 8,2%. La prin­ci­pal eco­no­mia mun­dial torna a crear ocu­pació i això va donar motius als inver­sors per pren­dre posi­ci­ons en la dar­rera sessió set­ma­nal i fina­lit­zar diven­dres en posi­tiu, tot i que en cap cas els inver­sors es van dei­xar por­tar per l'eufòria.

D'altra banda, cal des­ta­car que aquesta set­mana ha estat la pri­mera en què s'han cotit­zat els resul­tats de l'audi­to­ria a la banca rea­lit­zada per Oli­ver Wyman, i que es van publi­car diven­dres pre­ce­dent però ja amb els mer­cats tan­cats. La sessió de dilluns va evi­den­ciar que els inver­sors van pren­dre's amb opti­misme aquesta audi­to­ria, i l'Íbex-35 va fina­lit­zar la pri­mera jor­nada amb guanys que fre­ga­ven l'1%.

Qui no ha patit aquesta set­mana ha estat el Tre­sor espa­nyol, que ha emès bons i obli­ga­ci­ons a tipus d'interès infe­ri­ors a sub­has­tes pre­ce­dents. Tot i els dub­tes que ofe­guen la renda vari­a­ble, el mer­cat de deute manté la demanda ele­vada i l'ens emis­sor ha col·locat gai­rebé el màxim pre­vist (un total de 3.992 mili­ons d'euros quan el límit estava fixat en els 4.000 mili­ons). Para­do­xes dels mer­cats que, tot i els dub­tes que pla­nen sobre l'eco­no­mia espa­nyola i el fan­tasma del res­cat al país, con­ti­nuen con­fi­ant en el deute sobirà.

L'agenda de les pro­pe­res set­ma­nes està far­cida de cites i reu­ni­ons impor­tants en el si de la zona euro que seran segui­des de ben a prop pels inver­sors per veure si can­via alguna cosa en el pano­rama econòmic. El pro­per dilluns hi ha una reunió dels minis­tres de Finan­ces i dime­cres es conei­xerà el con­tin­gut del Lli­bre Beix de la Reserva Fede­ral (FED), que donarà pis­tes de com veu l'evo­lució de l'eco­no­mia nord-ame­ri­cana. Caldrà estar atents al que pugui venir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.