Eines

Jordi Costa

president d'Anceco

“El 2013 pot veure la llum la primera entitat financera d'una central de compres”

Hi ha comerços i pimes que recelen de les CCS perquè pensen que poden perdre autonomia
Localitzem persones que puguin promoure CCS en sectors on encara no hi som
La dimensió és clau i aquesta és òptima si ets important per al teu proveïdor
Anem més enllà de les compres i gestionem a la perfecció la informació

Anceco agrupa 130 centrals de compra i serveis (CCS) -la meitat catalanes- de les més de 400 que hi ha a l'Estat. S'estima que aproximadament el 35% del comerç està vinculat a una CCS i només un 5% de les pimes industrials. A Alemanya la relació és 75% i 40%, respectivament. “El recorregut que tenim és enorme”, apunta Jordi Costa, president d'Anceco des de 2011.

Què frena les CCS?

Hi ha una gran part de petit comerç i de pimes industrials que per desconeixement, per por o perquè creuen que poden perdre la independència, no s'agrupen ni cerquen sinergies amb la seva competència.
Hi ha motius per tenir aquesta por?

No. L'objectiu d'una CCS és optimitzar processos i aportar rendibilitat als seus associats. I això és fa respectant la independència dels membres; ningú no perd el seu nom, la seva gestió ni la seva capacitat de decisió, però accedeixen a economies d'escala. Junts és més fàcil negociar amb un proveïdor i tenir uns preus i condicions millors. Per a un petit botiguer de material esportiu de Barcelona la seva competència és Decathlon. ¿Pot lluitar ell sol amb Decathlon? Hem estudiat quina és la mortalitat de les empreses agrupades i no agrupades i la proporció és d'un a cinc.
En el cas de la indústria és menys evident?

La diferència és que el comerç són microempreses que no podrien sobreviure soles, i les pimes industrials encara tenen un cert marge. Però és una llàstima que la pime, que és una part essencial de l'economia catalana, encara no optimitzi els costos amb la gestió conjunta.
Potser és que veuen en la compra de matèries primeres un factor estratègic que es volen reservar?

En el món industrial gairebé tots els camins porten a les mateixes grans companyies multinacionals que venen totes les matèries. L'accés és molt difícil per a una companyia petita, i al final han d'anar a buscar intermediaris que van augmentant el preu final del producte. Les CCS poden ajudar a superar aquestes barreres i anar directament a la font, això també ajuda a tenir més informació per gestionar millor la volatilitat d'aquests productes. Les CCS ajuden a aconseguir l'estabilitat de preus.
Centrals de compres i d'informació?

La informació és clau i és una part que les CCS gestionen a la perfecció, perquè tenen accés a la font. Al final la CCS va més enllà de només comprar perquè la informació és poder.
Les CCS s'internacionalitzen?

Les CCS es van ajuntant i van buscant la seva dimensió ideal, que ve determinada per qui és el teu proveïdor i si ets important davant d'ell. La teva dimensió és òptima si ets important per al teu proveïdor i no hi entén de fronteres.
Això comporta fusions?

Sí, fusions o la creació de centrals de centrals. Són molt habituals per guanyar dimensió. El 2011 n'hi va haver i el 2012 també. Al sector ferreter hi ha moviments en aquest sentit.
No hi ha cap regulació de les CCS. És important que n'hi hagi?

Seria molt bo un consens polític per regular les centrals de compra a escala europea. Anceco està vinculada a l'associació de CCS europees (UGAL) i en aquest sentit actuem com a lobby a Brussel·les.
Regular per què?

Penso que seria clarificador. Les CCS poden aportar moltes coses, però la falta de regulació fa que siguin un pèl obscures i la conseqüència és que estem una mica arraconats. Per això, una millor gestió de la informació, del coneixement i de normativa farien que la claredat de funcionament d'una CCS fos més eficient i que la societat tingués menys por, perquè sovint se'ns veu com a grups de pressió que no fem res més que això.
Les CCS són estructures empresarials complexes?

Potser antigament. En aquests moments ja hi ha CCS amb capital extern, són professionals i això fa que les estructures empresarials siguin estrictament les necessàries.
El germen d'una CCS pot ser un emprenedor?

Sí, un emprenedor que conegui profundament el sector i que vagi convencent individus del valor de la unió. Un dels objectius d'Anceco és fomentar la creació de CCS localitzant les persones que tinguin ganes i poder de convenciment perquè la gent s'engresqui a cedir una part de poder per millorar.
Algunes CCS han fet de coixí financer en moments de dificultat dels associats, pot això derivar en la creació d'estructures financeres permanents?

En l'àmbit europeu hi ha algunes CCS que han promogut la creació d'entitats financeres, i aquesta idea està arribant a la península. Són CCS que tenen poder i capacitat financera per fer-ho gràcies a l'aportació dels seus associats. Ajuden a optimitzar recursos i després poden donar capacitat financera als seus associats.
Alguna CCS espanyola està pensant muntar una entitat financera?

Probablement el 2013 veurem l'aparició d'una entitat financera en el comerç. A Anceco hem assessorat alguna central en aquest sentit, i el nostre mirall és Alemanya.
Comencen a arribar les CCS a l'administració pública?

Comencem a sorgir iniciatives en algunes administracions, però tímidament. Recordem que els costos són altíssims, estan comprant ineficientment perquè no tenen la dimensió o no la saben utilitzar. Calculem que en les compres, l'administració es podria estalviar més d'un 35%. Són molts diners que surten de les nostres butxaques. Ens hem ofert a l'administració catalana i espanyola per assessorar-los i muntar CCS, però no n'hem tingut resposta.
Aquest nivell d'estalvi és similar per a una empresa privada?

No, per a un comerç és entre el 15 i el 20% i per a una indústria, entre el 5 i el 10%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.