Gran angular

Catalunya, pol de recerca del sud d'Europa

A principis del decenni, Andreu Mas-Colell va iniciar una política que anava adreçada a la captació de talent. Andreu Mas-Colell és ara al govern, com aleshores, i aquesta política continua malgrat la crisi. Tanmateix, quan el govern era un altre, aquell govern va seguir la mateixa política. No va fer allò tan comú en els nostres polítics que és eliminar aquelles accions perquè les havia fet un altre partit. La política continuada durant deu anys ens ha situat relativament bé en el context internacional

Fa pocs dies es va pre­sen­tar el pro­jecte Bar­ce­lona Key. És un pro­jecte en què par­ti­ci­pen la Gene­ra­li­tat i els ajun­ta­ments de Bar­ce­lona i de Sant Adrià de Besòs. Vol apro­fi­tar l'atrac­tiu de Bar­ce­lona per cap­tar inver­si­ons d'alt valor afe­git, empre­ses i ins­ti­tu­ci­ons de recerca i incor­po­rar talent al sis­tema d'R+D+i, i poten­ciar l'eco­no­mia del conei­xe­ment per gene­rar riquesa. Fa molts anys que un dels objec­tius polítics del govern és con­ver­tir Bar­ce­lona en la capi­tal més impor­tant de la Medi­terrània, no només pel turisme i els seus valors cul­tu­rals, sinó també per la con­cen­tració d'uni­ver­si­tats i cen­tres de recerca de qua­li­tat reco­ne­guda. Cata­lu­nya forma part d'una de les més des­ta­ca­des mega­re­gi­ons, segons Ric­hard Flo­rida, i Bar­ce­lona, la seva àrea, és la seva capi­tal. Té les con­di­ci­ons objec­ti­ves per acon­se­guir aquesta dimensió mun­dial.

Una de les dades que ava­len això i que cri­den l'atenció en la pre­sen­tació gràfica que es va fer del pro­jecte, és que Cata­lu­nya esti­gui en el grup dels cinc països líders en con­ces­si­ons dels ajuts del Con­sell Euro­peu de Recerca (ERC) per milió d'habi­tants i ter­cer de la Unió Euro­pea. Aques­tes dades mos­tren que Cata­lu­nya duplica la mit­jana euro­pea de cap­tació d'ajuts a inves­ti­ga­dors excel·lents, men­tre que el con­junt de l'Estat espa­nyol sense Cata­lu­nya està bas­tant per sota de la mit­jana de la Unió Euro­pea, en el lloc 23 dels països recep­tors d'ajuts. Con­cre­ta­ment l'àrea de la gran Bar­ce­lona con­cen­tra la majo­ria dels ajuts que es reben, tant pro­ce­dents de l'Estat com de la Comissió Euro­pea.

Una causa dels bons resul­tats en recerca con­sis­teix en la política científica. Hi ha algun tret dife­ren­cial en la política científica cata­lana res­pecte a l'espa­nyola? Sí. A prin­ci­pis del decenni, Andreu Mas-Colell va ini­ciar una política que anava adreçada a la cap­tació de talent. Andreu Mas-Colell és ara al govern, com ales­ho­res, i aquesta política con­ti­nua mal­grat la crisi. Tan­ma­teix, quan el govern era un altre, aquell govern va seguir la mateixa política. No va fer allò tan comú en els nos­tres polítics que és eli­mi­nar aque­lles acci­ons perquè les havia fet un altre par­tit.

La política con­ti­nu­ada durant deu anys ens ha situat rela­ti­va­ment bé en el con­text inter­na­ci­o­nal. Aquesta política ha pro­pi­ciat que inves­ti­ga­dors for­mats en altres entorns hagin enri­quit el nos­tre sis­tema. Ha anat bé no perquè siguin els millors, si en són de bons, sinó perquè han tren­cat una endogàmia que sem­pre empo­breix. Amb això no estic dient que els inves­ti­ga­dors pro­pis no tin­guin qua­li­tat, sinó que cal una mes­cla intel·ligent, una com­bi­nació genètica, que enfor­teixi els grups. Quan els inves­ti­ga­dors cata­lans van a EUA, per exem­ple, enri­quei­xen els grups de recerca d'aquell país. És la sàvia com­bi­nació de dife­rents for­mes de pen­sar la que fomenta els èxits.

Mal­grat això, no com­par­teixo total­ment la política del govern. No estic gens d'acord amb la segre­gació dels grups de les uni­ver­si­tats per crear cen­tres amb per­so­na­li­tat jurídica dife­ren­ci­ada. És cert que aquests cen­tres poden arri­bar a ser qua­li­fi­cats d'excel·lents, ja que la pro­porció d'inves­ti­ga­dors d'alt nivell és més alta, no així el nom­bre, i no és cert que s'obtin­guin millors resul­tats que si els matei­xos inves­ti­ga­dors con­ti­nu­es­sin a les uni­ver­si­tats. El resul­tat no és millor ciència, és tenir unes uni­ver­si­tats menys valo­ra­des en els rànquings inter­na­ci­o­nals.

Una anàlisi de l'impacte acu­mu­lat del con­junt dels arti­cles gene­rats a Cata­lu­nya per cada mil habi­tants demos­tra que el sis­tema de ciència català és bo. Segu­ra­ment el millor que es podria fer seria ads­criure aquests ins­ti­tuts a les uni­ver­si­tats per donar-los molta més visi­bi­li­tat inter­na­ci­o­nal i alhora pro­pi­ciar l'atracció de capi­tal humà inter­na­ci­o­nal. La manca d'acci­ons con­cre­tes en aquesta línia és evi­dent.

És cert que l'agi­li­tat que tenen els cen­tres de recerca, inde­pen­dents de les uni­ver­si­tats, és més gran que la que tenen les uni­ver­si­tats. Això tin­dria solu­ci­ons molt sen­zi­lles si real­ment la volun­tat fos tenir unes uni­ver­si­tats d'alt nivell.

Per altra banda, l'assig­nació de recur­sos als millors pro­jec­tes no hau­ria de veure's per­ju­di­cada. Els diners que s'assig­nen als pro­jec­tes es gas­ten en els pro­jec­tes, sense cap inter­ferència dels equips de govern de les uni­ver­si­tats, que no tenen cap incidència sobre el seu destí.

Exis­tei­xen prou argu­ments per ads­criure els actu­als ins­ti­tuts i cen­tres de recerca a les uni­ver­si­tats, amb les pre­cau­ci­ons que es vul­gui per evi­tar que per­din agi­li­tat. La política científica uni­ver­sitària ha de tenir entre els seus objec­tius prin­ci­pals acon­se­guir situar-se entre les pri­me­res del món, i això serà més difícil si la política de l'admi­nis­tració no s'enfoca en el mateix sen­tit.

Barcelona Key

Barcelona Key (Knowledge Economy Yard) disposarà de 34.500 m² de sòl localitzats a Sant Adrià de Besòs, al nord del municipi de Barcelona, al costat del mar. Per iniciar el projecte, el govern i els ajuntaments de Barcelona i de Sant Adrià de Besòs convoquen un concurs internacional d'idees al qual les institucions candidates o grups d'institucions candidates hauran de presentar les propostes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.