Opinió

De desnonaments i altres vergonyes

Enmig de la tristesa generada per les noticies sobre desnonaments, finalment les principals forces polítiques han fet un pas endavant per intentar negociar un pacte sobre aquesta matèria en vista de la tèbia resposta dels bancs, però ha estat l'advocada general del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea, la Sra. Juliane Kokott, que el dia 8 de novembre passat va establir les bases perquè els òrgans jurisidiccionals espanyols legalment puguin desmuntar la base jurídica de molts dels desnonaments que estan previstos executar properament, i ho ha fet precisament donant resposta a una qüestió prejudicial plantejada pel Jutjat Mercantil número 3 de Barcelona.

L'essència del dictamen de la Sra. Kokott conclou que el sistema d'execució examinat, és a dir, el desnonament, en què es basen molts contractes de crèdit hipotecari, és incompatible amb la directiva europea sobre clàusules abusives celebrades amb consumidors (directiva 93/13/CEE), ja que a l'Estat espanyol el consumidor no pot, ni en el mateix procediment executiu ni en un procediment separat, obtenir una tutela judicial efectiva per exercir els drets que reconeix la mateixa directiva, per exemple la suspensió provisional de l'execució, és a dir, del desnonament.

El que és el mateix, el sistema espanyol no garanteix la mateixa protecció que tenen els consumidors dels altres països de la UE, que sí que apliquen la directiva i que s'hauria d'aplicar a l'Estat espanyol.

Tot i que les conclusions de la Sra. Kokott no tenen caràcter vinculant, és un fet obvi que obren la porta, en un primer moment, al fet que els jutges ja puguin esgrimir una base legal per tal d'aturar els desnonaments, davant de la falta, fins aquesta setmana, de resposta contundent de l'executiu. La llàstima és que el pronunciament legal i la resposta que en doni l'executiu arriba molt tard, per a moltes persones i famílies que injustament han estat foragitades del seu habitatge. És una altra mostra que el dret, al menys en aquest país, respon tard davant les necessitats de la societat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.