Gran angular

Estalviar en R+D+I surt car

A Catalunya parlar d'innovació s'ha convertit gairebé en un tòpic. Sentim en declaracions i discursos que la R+D+I hauria de salvar l'economia del país, però, realment, quants dels que ho diuen s'ho creuen? No ho sé, però és evident que per sortir enfortits de la crisi necessitem innovar. Tanmateix, perquè la innovació es converteixi en un motor de l'economia fan falta polítiques que ho facin possible. La innovació no la fa l'administració, també ha d'innovar, com qualsevol organització, però no és l'administració la que té aquesta funció. Amb tot, sense l'administració la innovació no reïx. Els països que han fet de la innovació una prioritat política han crescut més

M'ha sob­tat veure que una part de la premsa britànica està posant en dubte la importància de la inno­vació i expressa un cert can­sa­ment en par­lar d'aquest tema.

A Cata­lu­nya par­lar d'inno­vació s'ha con­ver­tit gai­rebé en un tòpic. Sen­tim en decla­ra­ci­ons i dis­cur­sos que la R+D+I hau­ria de sal­var l'eco­no­mia del país, però, real­ment, quants dels que ho diuen s'ho cre­uen? No ho sé, però és evi­dent que per sor­tir enfor­tits de la crisi neces­si­tem inno­var. Tan­ma­teix, perquè la inno­vació es con­ver­teixi en un motor de l'eco­no­mia fan falta polítiques que ho facin pos­si­ble.

La inno­vació no la fa l'admi­nis­tració, també ha d'inno­var, com qual­se­vol orga­nit­zació, però no és l'admi­nis­tració la que té aquesta funció. Amb tot, sense l'admi­nis­tració la inno­vació no reïx. Els països que han fet de la inno­vació una pri­o­ri­tat política han cres­cut més. Tots ells tenen millors eines per redreçar l'eco­no­mia en moments de depressió gene­ral.

Si ens fixem en els Estats Units, para­digma del libe­ra­lisme de mer­cat, obser­vem que l'admi­nis­tració inver­teix cada any milers de mili­ons de dòlars a través d'orga­nis­mes públics com ara els Ins­ti­tuts Naci­o­nals de Salut (NIH) o l'Agència de Recerca de Pro­jec­tes Avançats de Defensa (DARPA) que reper­cu­tei­xen en l'acti­vi­tat econòmica.

UN GRAN CEN­TRE.

NIH és una agència que va ser fun­dada al 1887 i és un dels cen­tres més grans del món en recerca biomèdica. El NIH con­trola més del 50% de tots els fons de recerca en bio­me­di­cina i salut, i el 85% de tots els fons que reben les uni­ver­si­tats en aquest àmbit de recerca. Entre altres coses lidera la recerca en el Pro­jecte Genoma Humà.

DARPA va ser cre­ada l'any 1958 com a res­posta al llançament de l'Sput­nik per part de la Unió Soviètica. Inter­net o el GPS són alguns dels exem­ples de coses que fem ser­vir cada dia i que són el resul­tat de la seva tasca de recerca i desen­vo­lu­pa­ment.

Quants milers de mili­ons de dòlars han gua­nyat les empre­ses ame­ri­ca­nes gràcies a la inversió pública que ha fet el seu govern? Incal­cu­la­ble.

El gran ene­mic de la inversió en R+D+I és la ignorància. A mi em pro­du­eix enveja veure com al Regne Unit exis­tei­xen orga­nis­mes públics inde­pen­dents, com NESTA que tre­ba­llen per millo­rar la inno­vació.

Una de les coses que fa NESTA és la pre­dicció del que pas­sarà en el camp de la inno­vació: 13 pre­dic­ci­ons per al 2013. M'ha cri­dat espe­ci­al­ment l'atenció un dels punts. El titula el Parc de les Ciències Soci­als i tracta dels parcs científics, impres­cin­di­bles en la política d'inno­vació, la que, segons l'autor, és l'encar­nació física de la “tri­ple hèlix” de col·labo­ració entre el govern, la indústria i la uni­ver­si­tat. Ana­litza els nous con­cep­tes de parc en el futur imme­diat. Men­tre això passa, a Cata­lu­nya estem inten­tant que els nos­tres parcs sobre­vis­quin.

NESTA ha creat un sis­tema per ana­lit­zar l'impacte de la recerca i la inno­vació en l'eco­no­mia. Aquí des­co­nei­xem com les uni­ver­si­tats i els cen­tres de recerca con­tri­bu­ei­xen a l'eco­no­mia del país i tenim seri­o­sos pro­ble­mes per deter­mi­nar l'eficàcia dels diners que s'hi inver­tei­xen. Avui es dis­cu­teix si convé tan­car algun cen­tre uni­ver­si­tari perquè fa acti­vi­tats que fa un altre rela­ti­va­ment pro­per. Segu­ra­ment cal­dria dife­ren­ciar les seves acti­vi­tats, però convé tan­car-lo? Si con­si­deréssim el cen­tre aïlla­da­ment ningú dub­ta­ria que així ha de ser, però hem mesu­rat el seu efecte sobre l'entorn? Arran del con­flicte entre la direcció de Nis­san i els seus tre­ba­lla­dors, es par­lava aquests dies de l'efecte directe i indi­recte de la pro­ducció d'un nou model de cotxe a la fac­to­ria cata­lana.

Limi­tar-se als efec­tes direc­tes de les acti­vi­tats de for­mació, recerca i inno­vació és sem­pre un error que con­du­eix a un estalvi imme­diat, però ine­xo­ra­ble­ment, a un empo­bri­ment a mitjà ter­mini de l'entorn.

Neces­si­tem, com el pa que men­gem, think tanks que ana­lit­zin i avaluïn l'impacte de les inver­si­ons, i que siguin capaços de pre­veure i fer pro­pos­tes.

Si les meves dades són cor­rec­tes, les fun­da­ci­ons polítiques van rebre apro­xi­ma­da­ment 2,6 mili­ons d'euros l'any 2012, dels quals la Fun­dación para el Análisis y los Estu­dios Soci­a­les, FAES, que pre­si­deix José María Aznar, va rebre 1,7 mili­ons d'euros, sense comp­tar altres ajuts menors. Això a causa de les reta­lla­des pres­su­postàries, perquè l'any 2011 els diners repar­tits van ser més del doble.

Les seves anàlisis deuen ser interes­santíssi­mes, però amb molts menys diners, des de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, i cito aquesta perquè és la meva i ho sé, podríem sub­mi­nis­trar tot allò que és neces­sari per fer una política d'inno­vació per a Cata­lu­nya i ava­luar l'impacte directe i indi­recte de la recerca que es fa a Cata­lu­nya que, com totes les dades demos­tren, és una recerca d'alta qua­li­tat i reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal.

Nesta, l'exemple

Nesta (National Endowment for Science, Technology and the Arts), creada al 1998, és una organització independent que treballa per augmentar la capacitat d'innovació del Regne Unit.

Va ser dotada amb 250 milions de lliures per la Loteria Nacional del Regne Unit. La dotació està en un dipòsit i els interessos serveixen per finançar els projectes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.