Eines

Algèria, una porta que s'obre a la construcció

Els ambiciosos plans públics per a la construcció de 2 milions d'habitatges i les infraestructures d'urbanització que els acompanyin suposen una oportunitat de negoci

Les empreses algerianes tenen ara més pressa per buscar socis empresarials

Els sector de la construcció, les infraestructures, els equipaments industrials i l'agroalimentari són, ara per ara, les àrees econòmiques amb més oportunitats de negoci a Algèria.

No és casualitat, doncs, que alguns dels exemples de les poques firmes catalanes implantades allà siguin del món de la construcció i l'alimentació. Roca Sanitarios és al mercat d'Algèria mitjançant un distribuïdor en exclusiva: Quiles. La bona evolució del mercat va afavorir que l'any 2010 Roca obrís una botiga-exposició de 400 m² a Orà. Per la seva banda, la companyia Gallina Blanca comercialitza les pastilles Avecrem sota la marca Jumbo. A Algèria, hi té una fàbrica a la ciutat d'Orà, l'única propietat del grup Agrolimen a Àfrica, i des d'allà arriba a més de 25 països del continent africà.

Aquest país del nord d'Àfrica a penes a uns centenars de quilòmetres de distància de Barcelona té un pla d'inversió pública amb un pressupost de 214.000 milions d'euros fins al 2014 per diversificar l'economia i millorar gran part de les infraestructures del país. D'aquest pressupost només se n'ha executat 97.000 milions. El director general d'Indústria, Antoni Maria Grau, explica que les empreses algerianes tenen ara més pressa per buscar socis empresarials que els ajudin a entrar en aquestes actuacions de desenvolupament del país. I és aquí on a les empreses catalanes se'ls obren noves oportunitats.

Alguns dels projectes més atractius que té el país en marxa és la construcció de més de dos milions d'habitatges que promou el ministeri algerià de l'Habitatge. Fins al dia 1 d'abril del 2013 es poden presentar les empreses algerianes i estrangeres interessades a formar part d'una llista curta de companyies que seleccionarà el ministeri per a la realització d'habitatges i de les infraestructures urbanístiques que els acompanyin a tot el país.

Aquesta setmana el president de la patronal algeriana, Mohamed Ould Mohamdi, va presentar al fòrum Catalunya-Algèria organitzat pel Departament d'Empresa i Ocupació a través d'ACC1Ó a Barcelona, aquest i altres projectes pendents de construcció d'habitatge i infraestructures derivades del pla d'inversions públiques.

Al fòrum, hi van acudir un centenar d'empreses algerianes interessades a trobar socis catalans, principalment per desenvolupar projectes de partenariat en el sector de la construcció.

El cert és que l'interès pel mercat algerià creix cada cop més; de fet, segons les darreres dades d'ACC1Ó, les exportacions catalanes a Algèria s'han incrementat un 33% els set primers mesos del 2012 respecte del mateix període del 2011. Antoni Maria Grau explica que en aquesta millora ha influït substancialment el fet que el govern hagi donat molts estímuls per fomentar les relacions comercials. Així mateix, recentment, l'empresa marítima d'origen turc ARKAS Algérie ha obert una nova línia regular directa de transport marítim de mercaderies entre el port de Barcelona i el d'Orà.

Per a les empreses interessades a entrar en aquell mercat, cal tenir en compte algunes recomanacions. El mercat té ara unes característiques que recorden el mercat espanyol dels anys setanta.

L'economia algeriana té en l'escassa diversificació de l'activitat i l'alt nivell d'atur uns dels seus principals problemes. De fet, el sector dels hidrocarburs representa gairebé el 50% del PIB del país. Per això mateix sol fer-se una anàlisi segregada del creixement del PIB global i del que no inclou el sector dels hidrocarburs. En els últims exercicis, la disminució del preu internacional del petroli i les posteriors decisions de l'OPEP de reduir-ne la producció han condicionat l'economia del país. El creixement s'ha basat aquests anys en el sector de la construcció i l'obra pública. També el sector serveis ha resultat afavorit per la millora de la situació de seguretat del país i de l'accés de la població a activitats d'oci i a les noves tecnologies. En canvi, el sector industrial, majoritàriament pertanyent al sector públic, té un greu problema de productivitat, que el fa resistent al creixement.

Com en qualsevol procés d'internacionalització, els experts recomanen que abans de fer el primer viatge cal una preparació detallada de la visita, que es documenti i contacti abans amb els clients i contactes.

Un dels factors clau de l'èxit dels negocis a Algèria és tenir un soci local, amb el qual convé, abans de comprometre's legalment, treballar amb alguna operació prèvia per conèixer-lo bé.

Convé tenir en compte que si es pretén convidar els clients algerians a visitar Catalunya, la concessió de visats a Europa és cada cop més complicada i requereix temps.

Hi ha altres recomanacions més culturals que cal tenir en compte, que semblen anecdòtiques però que poden ser bàsiques en una negociació, com ara que els algerians són un poble molt sensible davant possibles faltes de consideració; i es recomana ser extremadament considerats i correctes en el tracte amb ells. “Convé pecar més per excés que per defecte”, expliquen des de l'ICEX.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.