Eines

Error del directiu: cal cobrir-se les espatlles

La crisi fa créixer l'assegurança D&O, pensada per protegir les empreses dels eventuals errors dels seus càrrecs directius. Les pimes s'afegeixen a la subscripció d'aquest producte

L'any 2011 van créixer un 30,26% les pòlisses d'aquest tipus d'assegurança

La crisi és un clima d'incertesa propici per a l'errada en la gestió, molt més sotmesa als riscos, atès que els equips directius estan més sotmesos a les pressions financeres i més exigits a l'hora d'assumir determinats reptes. Davant d'això, l'empresa no té cap més remei que curar-se en salut, i prevenir l'ensopegada que pugui venir. Les assegurances de consellers, directius i alts càrrecs, que en l'argot del sector es coneixen com D&O (directors & officers) han crescut notablement en aquests anys de crisi en què, com assenyala un estudi de l'asseguradora AIG, les reclamacions a directius han augmentat un 63%.

Com explica Jordi Ibáñez, director a Catalunya de la corredoria d'assegurances March JLT, “en aquesta assegurança, si algú es veu perjudicat per una determinada acció de l'empresa, reclama al directiu, que aleshores insta la direcció a fer efectiva l'assegurança”. Com afegeix, és de fet “una eina concebuda com a protecció de la tasca dels directius en el seu dia a dia.”

Dins del ram de la responsabilitat civil, la modalitat D&O creix any rere any. Com testimonia el darrer l'estudi de la companyia Marsh, de referència en el sector, l'any 2011 aquest segment va incrementar les seves pòlisses un 30,26%, i va esdevenir així, per cinquè any consecutiu, l'assegurança que més va créixer. Com assenyala l'estudi, això es deu al fet que gairebé la totalitat dels concursos de creditors, el 90%, estan acabant en liquidació de l'empresa, amb informes de l'administració concursal en què responsabilitza dels deutes socials, amb possible responsabilitat patrimonial, consellers i alts directius. Davant dels temors d'enfrontar-se a litigis en què el directiu es veiés obligat a respondre amb el seu patrimoni arran d'una reclamació, s'explica que les empreses d'arreu de l'Estat invertissin durant l'exercici esmentat més de 135 milions d'euros en la protecció dels seus consellers i directius, un 13% més que en l'exercici anterior.

MÉS TIPUS.

El ventall de casos en la sinistralitat del D&O s'ha anat obrint amb el pas dels anys. Si al principi les reclamacions eren del tipus genèric, per negligències en la gestió social i per l'incompliment dels deures mercantils, ara es fila més prim, en reclamacions molt més concretes: per mala gestió de subvencions; situació preconcursal de l'empresa; inexactitud de la informació que s'ofereix als accionistes; obtenció de beneficis tot havent falsejat la informació; pagament de sobrepreu en l'adquisició d'empreses; negligència en la comprovació del valor dels actius adquirits; discriminació per edat en processos de selecció o discriminació d'empleats procedents d'empreses adquirides, entre altres. En correspondència, les cobertures, darrerament s'han anat introduint noves cobertures, per donar millor resposta a la demanda dels clients, que ara tenen a la seva disposició la defensa penal de la persona jurídica; la inclusió com assegurat del community manager; la cobertura de l'entitat en pràctiques d'ocupació; la infidelitat dels empleats a l'empresa; despeses d'assistència psicològica; clàusula d'interès financer; cursos de formació als administradors; constitució de fiances penals o despeses d'assessorament legal concursal, entre d'altres.

Aquesta modalitat d'assegurança, que es va significar al mercat a les darreries dels noranta, en un primer moment estava molt circumscrita a les grans corporacions, però “ara va més enllà i ha aconseguit permeabilitzar les pimes”. Si fa uns anys l'assegurança D&O era una producte per a l'Íbex 35 -el 100% de les seves empreses en té una de subscrita- ara veiem que un 17% de les empreses espanyoles disposen d'aquesta cobertura, i dins d'aquest percentatge, un 28% són pimes, que d'un any per l'altre han augmentat un 20% la subscripció d'aquesta assegurança. Cal afegir, com a causa de la proliferació d'aquesta assegurança, que la llei de societats anònimes regula la possibilitat de demandar els directius, si es considera que han causat un perjudici amb les seves decisions.

Com afirma Jordi Ibáñez, “les empreses estan reclamant aquest producte també perquè ha crescut la cultura d'assegurament, i interpreten, atès que no és extremament car, que és un bon complement més dins de la cobertura de riscos global”. El preu mitjà de l'assegurança s'ha situat en 4.382 euros.

El clima actual és de litigi, si fem cas de la dada que ens diu que la mitjana de sinistralitat d'aquest mercat del D&O va créixer un 24,5% l'any 2011, davant d'un 12% el 2010, fins assolir el 36,66%. Des de l'inici de la crisi, el 2008, l'increment acumulat de la sinistralitat es va xifrar en un 110%. I, és clar, si creix la sinistralitat, s'encareix la prima: les renovacions de les primes va créixer un 18,5% el 2011, molt especialment en el sector financer, en què un 40% dels bancs van haver de pagar més per la seva assegurança. En contrapartida, però, val a dir que gràcies a la forta competència que s'ha generat, un 24,7% dels clients de D&O han vist com es reduïen les seves primes.

Intensa activitat comercial

Tot i que les cinc primeres asseguradores del mercat copen el 65,3% d'aquest mercat -el 39,2% les dues primeres-, la resta ha aconseguit la seva part del pastís, en haver crescut dels 35,5 milions als 45 milions. Per afrontar les possibles reclamacions, les 28 asseguradores que venen assegurances D&O arreu de l'Estat espanyol ofereixen una capacitat general de 550 milions d'euros. Els preus de les primes es redueixen, gràcies a la intensificació de l'activitat comercial. Si la prima mitjana era de 5.053 euros l'any 2010, el 2011 ja havia caigut fins als 4.382 euros, amb el límit d'un milió d'euros de suma assegurada. L'abaratiment és degut a l'entrada de les pimes com a clients del mercat D&O.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.