Eines

anàlisi

Els partits polítics ja poden ser responsables penals

Recordem que fins a la reforma del Codi Penal del 2010, les persones jurídiques no eren responsables penalment. Veient el panorama polític, crec que aquesta responsabilitat penal dels partits polítics arriba tard per donar resposta punitiva als assumptes que surten a la llum pública sobre fets anteriors a l'entrada en vigor de la modificació del Codi Penal, perquè no es pot castigar cap acció o omissió, delicte o falta, que no estigui prevista per llei anterior a la seva perpetració

Cada dia estem assis­tint a un autèntic car­ru­sel de notícies sobre la part sòrdida de la política, una veri­ta­ble allau de fets come­sos per pre­sump­tes poca­ver­go­nyes, pre­sump­tes embo­li­cai­res, pre­sump­tes espies i pre­sump­tes experts en mar­tin­ga­les. I som tes­ti­mo­nis de les inter­pel·laci­ons par­la­mentàries i els retrets que es fan els nos­tres polítics els uns als altres, en un ambi­ent pue­ril molt sem­blant a aquell pro­grama de TVE, Tigres y leo­nes, conduït per l'entra­nya­ble Tor­re­bruno.

Fa dies assistíem al sor­pre­nent desen­llaç de l'assumpte Palle­rols. I dic bé, quan ningú comen­tava cor­rec­ta­ment l'assumpte, en refe­rir-se a un acord al qual havien arri­bat les parts, que fins i tot ho empa­rava el fis­cal gene­ral de l'Estat Tor­res-Dulce, quan el que era era un gran perdó als acu­sats. Les parts van arri­bar al pacte per acon­se­guir que se sus­pengués el judici, després de 15 anys de procés judi­cial, i l'Audiència Pro­vin­cial de Bar­ce­lona final­ment va con­dem­nar a set mesos de presó l'empre­sari Fidel Palle­rols i l'exmem­bre del comitè de govern d'Unió Vicenç Gavaldà, i a un any i mig el seu germà, Lluís Gavaldà.

Els delic­tes come­sos i reco­ne­guts són frau de sub­ven­ci­ons, mal­ver­sació i fal­se­dat docu­men­tal. El més cert és que a la Fis­ca­lia no li feia falta arri­bar a cap acord amb els acu­sats per recu­pe­rar els diners públics mal­ver­sats. Recor­dem que la Fis­ca­lia repre­senta els ciu­ta­dans, i era en aquest cas garant dels béns jurídics que han estat ata­cats pels acu­sats i ara con­dem­nats, encara que a penes mínimes.

Aquí una vegada més es pot par­lar de la justícia per a rics per no entrar a la presó, quan els fets són merei­xe­dors de més càstig i quan la Fis­ca­lia ha fal­tat al seu deure i al seu com­promís amb la ciu­ta­da­nia. Això suposa un pre­ce­dent per a altres infrac­tors i, con­següent­ment, crea una gran inse­gu­re­tat per la res­posta puni­tiva de l'Estat davant aquesta mena de delinqüents. Els diners ja els havien d'haver ingres­sat fa anys; a més, per a la Fis­ca­lia embar­gar comp­tes o pro­pi­e­tats no és cap pro­blema, ja té els mit­jans.

És que no hi havia una peça de res­pon­sa­bi­li­tat civil al pro­ce­di­ment amb una reso­lució d'embar­ga­ment? No se'ls va obli­gar a con­sig­nar les quan­ti­tats? També ha pla­nat sobre aquest final sor­pre­nent la con­si­de­ració dels anys trans­cor­re­guts, com si no fos una cir­cumstància con­na­tu­ral a tots els pro­ces­sos judi­ci­als a Espa­nya, i s'ha fet valer l'ate­nu­ant de dila­ci­ons inde­gu­des.

COM­PLE­XI­TAT.

Doncs no és el cas tam­poc. Anem mala­ment, ja que no ha estat per ano­ma­lia de l'admi­nis­tració de Justícia l'allar­ga­ment de la ins­trucció del pro­ce­di­ment: s'ha dila­tat en el temps per la seva com­ple­xi­tat i pel paper pro­fes­si­o­nal dels advo­cats dels impli­cats. Per tant, no hi cap com a remei mode­ra­dor de la sanció penal. Això tam­poc s'ha expli­cat així, sinó a l'inrevés.

Més llest ha estat Duran i Lleida, que apel·lant a la seva for­mació jurídica es defen­sava i esgri­mia per no dimi­tir i assu­mir res­pon­sa­bi­li­tats polítiques que el seu par­tit no havia estat impu­tat penal­ment en l'assumpte Palle­rols. És cert, tenia raó cada vegada que ho deia, que eren mol­tes, però també ho és que sabia que no podien impu­tar penal­ment el seu par­tit polític, ja que el Codi Penal no pre­veia aquesta res­pon­sa­bi­li­tat penal dels par­tits polítics fins fa poc, con­cre­ta­ment fins a l'entrada en vigor de la llei orgànica 7/2012, de 27 de desem­bre, per la qual es modi­fica la llei orgànica 10/1995, de 23 de novem­bre, del Codi Penal en matèria de trans­parència i lluita con­tra el frau fis­cal i a la Segu­re­tat Social (publi­cada al BOE del 28 de desem­bre del 2012 i ja en vigor).

Amb aquesta modi­fi­cació del Codi Penal, entre altres qüesti­ons sig­ni­fi­ca­ti­ves, es modi­fica la regu­lació de la res­pon­sa­bi­li­tat penal de les per­so­nes jurídiques amb la fina­li­tat d'incloure par­tits polítics i sin­di­cats dins el règim gene­ral de res­pon­sa­bi­li­tat, supri­mint la seva excepció fins ara regu­lada en l'apar­tat 5 de l'arti­cle 31 bis del Codi Penal. Com s'infe­reix del preàmbul d'aquesta llei, es tracta de superar la per­cepció d'impu­ni­tat gene­rada a la soci­e­tat de la qual gau­dien aquests dos actors de la vida política, i ara es pre­veu la pos­si­bi­li­tat de la seva res­pon­sa­bi­li­tat penal en els supòsits pre­vis­tos per la llei, és a dir, per les actu­a­ci­ons il·lícites desen­vo­lu­pa­des pel seu compte i en el seu bene­fici, pels seus repre­sen­tants legals i admi­nis­tra­dors, o pels sot­me­sos a l'auto­ri­tat dels ante­ri­ors quan no hi hagi hagut un con­trol ade­quat sobre aquests.

Recor­dem també que fins a la reforma del Codi Penal del 2010 les per­so­nes jurídiques no eren res­pon­sa­bles penal­ment. Veient el pano­rama polític, crec que aquesta res­pon­sa­bi­li­tat penal dels par­tits polítics arriba tard per donar res­posta puni­tiva als assump­tes que sur­ten a la llum pública sobre fets ante­ri­ors a l'entrada en vigor de la modi­fi­cació del Codi Penal, perquè no es pot cas­ti­gar cap acció o omissió, delicte o falta que no esti­gui pre­vista per llei ante­rior a la seva per­pe­tració (prin­cipi de lega­li­tat i irre­tro­ac­ti­vi­tat de les lleis no favo­ra­bles pro reo). Ja ho veu­rem a par­tir d'ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.