Empreses

Grup Soler diversifica negoci i augmenta la facturació un 28%

La companyia, amb seu a Sallent, va facturar 44 milions d'euros.

Estem canviant els contractes del dia a dia per altres a llarg termini

Igual que a l'F1, l'any 2011 el Grup Soler va fer un stop and go. “Fins al 2010 no havíem notat la crisi, però aquell any vam veure que tant la situació general com la de casa nostra anava pel pedregar. El 2011 vam començar a notar que l'administració pública contractava menys i vam decidir reinventar-nos, diversificant en sectors i territori”, explica Jordi Soler, conseller delegat del Grup Soler, paraigua de quatre empreses de construcció, instal·lacions, manteniment i serveis energètics. Els resultats d'aquella decisió van arribar el 2012, “el millor any de facturació de tota la història del grup”. El volum de negoci es va incrementar un 28,2% respecte de l'exercici anterior i es van assolir els 43,97 milions d'euros, 31 d'ells facturats a Catalunya.

Aquest 2013, el sexagenari Grup Soler, amb seu a Sallent, superarà els 44 milions de facturació però descarta créixer un 15% com pressupostava a principi d'any i arribar als 50 milions, “no perquè no tinguem comandes, que les tenim, sinó perquè els nostres clients estan parant les obres de construcció i les instal·lacions per falta de diners”, matisa Soler. “Entre 2013 i 2015 tenim una cartera de contractes firmada que puja a gairebé 80 milions d'euros. Estem canviant els contractes del dia a dia per contractes a llarg termini, la qual cosa et dóna un cert coixí però no és suficient per fer anar tota la maquinària”. El Grup Soler engloba l'originària Electromecànica Soler (instal·lacions de subministraments), Grup Soler Constructora (obra civil i edificació), Soler Global Services (manteniments) i Soler Energy Services (gestió d'eficiència energètica), empresa amb contractes fins a l'any 2020. D'aquestes quatre firmes, Soler creu que les dues últimes són les que més contribuiran al creixement del grup fins al 2015.

Diversificació

La diversificació sectorial del Grup Soler s'ha centrat, sobretot, en el manteniment o, amb paraules de Soler, “facility services”. “En aquest moment portem el manteniment de més de 4,5 milions de m² d'edificis a tot l'Estat espanyol”, des de tots els parcs de bombers de Catalunya o les comissaries dels Mossos d'Esquadra a la Catalunya Central fins al Tribunal Constitucional de Madrid, passant per serveis de jardineria, conservació de línies elèctriques, habitatges socials o recollida de residus a Manresa.

Des del punt de vista geogràfic, la diversificació s'ha orientat a l'Estat espanyol i al Perú, dos mercats en plena fase d'explotació. De fet, el Grup Soler, que actualment ja té delegacions a Lleida, Valls, Madrid, Alacant i Lima, calcula que aquest 2013 els contractes de fora de Catalunya representaran un 20% del volum total de negoci. A Perú, on el grup té una empresa 100% seva des del 2011, estan fent unes remodelacions a les oficines bancàries dels dos primers bancs del país, i també treballen per al sector de venda al detall i l'hospitalari. En una segona fase, la intenció del Grup Soler és aconseguir contractes de manteniment i gestió energètica al país sud-americà. “Si ho fem bé, hem d'intentar que en tres anys la facturació del Perú s'equipari amb la de Catalunya i l'Estat espanyol”, apunta el conseller.

A l'Estat espanyol, el Grup Soler té contractes d'obres i de manteniments a Múrcia, Valladolid i Andalusia, entre altres. “Ens estem trobant amb empreses de la competència que abandonen contractes per motius financers, la qual cosa ens beneficia.” Ara mateix, el grup té sobre la taula dos contractes de manteniment (un a Catalunya i un a Madrid) que significarien uns dos milions d'euros a l'any. “Estan sortint oportunitats i ens les mirem totes. En els últims anys hem comprat tres empreses i diverses unitats productives, que és una altra manera de créixer”, diu Soler, que també treballa mitjançant la Unió Temporal d'Empreses (UTE).

El 26 d'abril passat, el Grup Soler va celebrar el seu 60è aniversari amb un dinar presidit pel president de la Generalitat, Artur Mas. Aquest grup sallentí format per quatre empreses, va néixer el 1953 de l'empresa manresana Electromecànica Soler, que va fundar Isidre Soler, l'avi.
Facturació
44 M€
Treballadors
302
Any de fundació
1953

Tres consellers externs

L'any 2010, coincidint amb un moment de canvis i innovació al Grup Soler (controlat en un 90% per la família Soler), el consell d'administració va incorporar tres consellers externs de sectors diferents, un dels quals havia estat director del BBVA al Perú. “Molta gent no entenia aquesta aposta en una empresa familiar; vam innovar”, diu Soler. Avui, el Grup Soler té 302 treballadors directes (22 incorporats el 2012), bona part d'ells en plantilla de Soler Global Service.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Grup Soler diversifica negoci i augmenta la facturació un 28%

Publicat a