Eines

CRISTOBAL COLON

FUNDADOR DE LA FAGEDA

“Com gestionar l'èxit és una de les meves preocupacions”

La Fageda és un projecte social que a dins té un projecte empresarial

La firma làctia La Fageda és una empresa adhe­rida a l'Eco­no­mia del Bé Comú, però aneu apos­tant per aquest model des de fa trenta anys.
Per sen­tit comú, totes les empre­ses hau­rien d'estar por­ta­des sota el model de l'Eco­no­mia del Bé Comú, que ja exis­tia abans però Chris­tian Fel­ber l'ha con­cep­tu­a­lit­zat. Les empre­ses són el mitjà perquè la gent tin­gui feina, tin­gui riquesa, i que tin­guin un bé social. Des que vam néixer volíem garan­tir que les per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat intel·lec­tual i amb pro­ble­mes men­tal de la Gar­rotxa pogues­sin tre­ba­llar. I ara a més tenim residències i plans de for­mació. El nos­tre no és un pro­jecte empre­sa­rial, sinó un pro­jecte social que a dins en té un empre­sa­rial. Fent iogurts bons i ven­dre'ls amb marge ens ho garan­teix. La Fageda dóna feina a 270 per­so­nes de les quals més del 60% són dis­ca­pa­ci­tats psíquics.
Com con­di­ci­ona les ven­des dels seus pro­duc­tes, 45 mili­ons l'any pas­sat, que tin­gui un pro­jecte social al dar­rere?
L'èxit de la nos­tra marca està cons­truït a par­tir de dife­rents ele­ments, no és sola­ment el valor social. Quan vam sor­tir al mer­cat, fa vint anys, ningú no conei­xia el nos­tre pro­jecte social, i ara encara hi ha molts con­su­mi­dors que no ho saben. Mai no hem uti­lit­zat l'argu­ment social com a argu­ment de venda. La clau ini­cial que ens ha permès estar i con­ti­nuar en el mer­cat és que som un pro­ducte bo, de pro­xi­mi­tat, fet per uns gran­gers que tenen una indústria i dife­rent al que hi havia. No neguem el que som, i ara, però no cons­truïm la marca en funció del valor social.
Aquesta set­mana pre­sen­teu His­to­ria de una locura empre­sa­rial social y ren­ta­ble, que és la tra­ducció al cas­tellà d'Història d'una boge­ria, que es va publi­car fa cinc anys.
Com que hi ha molta gent de fora de Cata­lu­nya interes­sada en el model de La Fageda, hem apro­fi­tat el que vam publi­car per al 25è ani­ver­sari, l'hem traduït i l'hem actu­a­lit­zat amb el que hem vis­cut els dar­rers cinc anys.
I què ha pas­sat de nou en el dar­rer lus­tre?
Hem seguit con­so­li­dant el pro­jecte en l'àmbit social i com que jo m'apropo al final de la meva vida labo­ral hem deci­dit pre­pa­rar la suc­cessió de la direcció gene­ral. Com que no és una empresa fami­liar ni par­ti­cu­lar no dei­xaré als meus fills l'empresa i per tant hem de posar en marxa un procés intern de reno­vació per faci­li­tar nous lide­rat­ges din­tre de l'orga­nit­zació. Hem fet un pla urbanístic a la finca que ens haurà de per­me­tre actu­a­lit­zar les ins­tal·laci­ons tant assis­ten­ci­als com empre­sa­ri­als per a les pro­pe­res dècades.
La Fageda és sens dubte la història d'un èxit empre­sa­rial i social. Quins fra­cas­sos us han ser­vit per asso­lir aquests bons resul­tats?
Al llarg d'aquests 30 anys hem fra­cas­sat en molts pro­jec­tes, que si te'ls mires des de la mirada de qui té l'èxit estàs començant l'inici del fracàs. De fet, com ges­ti­o­nar l'èxit és una de les meves prin­ci­pals pre­o­cu­pa­ci­ons. Mol­tes empre­ses fra­cas­sen imme­di­a­ta­ment després d'arri­bar a l'èxit, perquè l'èxit genera auto­com­plaença.
I com con­di­ci­ona l'èxit que les vaques sen­tin música bar­roca men­tre pas­tu­ren?
Cui­dem molt bé les vaques i una part del seu benes­tar és que escol­tin música.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.