Eines

Miquel Darnés

Candidat a Degà del Col·legi d'Enginyers Industrials Tècnics de Barcelona

“Volem convertir el col·legi en un pol de l'enginyeria industrial de Catalunya”

Si la enginyeria és una única professió, hauria d'haver un únic col·legi
Si guanyem, una dona serà per primer cop la vicedegana del col·legi
Posarem en marxa un programa de mentoria per als nous col·legiats
Som una candidatura compromesa amb el país i el procés que està vivint
Arribarem a acords amb altres col·legis d'arreu del món per compartir serveis

Vostès es pre­sen­ten com la can­di­da­tura con­ti­nu­ista.
Volem que el col·legi con­tinuï la tasca actual perquè ha tin­gut una direcció bona, i a la vegada tenim noves aspi­ra­ci­ons. Pre­te­nem que els ser­veis s'adap­tin més als col·legi­ats i a les seves neces­si­tats con­cre­tes. Per posar un exem­ple, els col·legi­ats de comar­ques no poden fer un curs que duri dues set­ma­nes i que els obli­gui a des­plaçar-se diària­ment a Bar­ce­lona. Per això tenim un equip mul­ti­dis­ci­pli­nari i plu­ral. En la nos­tra can­di­da­tura hi ha tres dones, que històrica­ment han estat poc visi­bles; a més abas­tem dife­rents gene­ra­ci­ons, hi tenim una engi­nyera de 23 anys i un engi­nyer de 75.
En el pro­grama diuen que volen obrir-se més a la soci­e­tat. De quina manera?
Volem acos­tar-nos a les ins­ti­tu­ci­ons i a la soci­e­tat civil més del que ja ho fem i poten­ciar la figura de l'empresa asso­ci­ada, és a dir, que les orga­nit­za­ci­ons empre­sa­ri­als tin­guin en el col·legi un lloc on poder fer networking amb els col·legi­ats, on pre­sen­tar pro­duc­tes o pro­jec­tes i pro­moure cur­sos de for­mació. En defi­ni­tiva, que el col·legi sigui un pol de con­vergència de l'engi­nye­ria indus­trial a Cata­lu­nya.
I a més a més, han dei­xat palès que no volen ser ali­ens al procés sobi­ra­nista pel qual passa Cata­lu­nya.
El nos­tre col·legi està arre­lat a Cata­lu­nya i som una can­di­da­tura com­pro­mesa amb el país i amb tot el procés que està vivint. Ente­nem que si sor­tim esco­llits volem donar-hi suport en la mesura del pos­si­ble amb acci­ons con­cre­tes.
A les elec­ci­ons al dega­nat hi voten poc més del 10% dels col·legi­ats. Vostès han dei­xat clar que a més del ple­bis­cit de cada qua­tre anys, volen que la gent par­ti­cipi més en la vida del col·legi.
Si, volem incor­po­rar sis­te­mes de presa de deci­si­ons col·lec­ti­ves perquè vivim moments molt com­ple­xos i excep­ci­o­nals com a pro­fessió. Ara, per exem­ple, sor­tirà la llei de ser­veis pro­fes­si­o­nals i can­vi­a­ran les regles del joc i, per tant, hau­rem de pren­dre deci­si­ons com­pro­me­ses, i volem que tin­guin el màxim suport. Volem apos­tar molt per les xar­xes soci­als com a eines per inter­con­nec­tar col·legi­ats amb el col·legi, per gene­rar debat i crear opinió. Una de les pri­me­res acci­ons que farem és can­viar el sis­tema de vota­ci­ons a degà, que per­metrà aug­men­tar la par­ti­ci­pació.
Quin seria el seu objec­tiu més ambiciós?
Voldríem agru­par els dife­rents col·legis pro­fes­si­o­nals d'engi­nye­ria cata­lans.
Si l'engi­nye­ria és una única pro­fessió volem que hi hagi un únic col·legi, no només el nos­tre que està divi­dit en sis, sinó també els d'engi­nye­ria supe­rior. D'aquesta manera tindríem molta força, més capa­ci­tat d'influència i més pro­jecció.
I a la pràctica com s'acon­se­gui­ria?
S'hau­ria de crear una comissió amb repre­sen­tants dels dife­rents col·legis, i poder nego­ciar d'igual a igual. Tots hem d'estar dis­po­sats a renun­ciar perquè en sur­tin bene­fi­ci­ats els col·legi­ats i la soci­e­tat en gene­ral. És un pro­jecte més a llarg ter­mini però crec que és pos­si­ble.
La rein­dus­tri­a­lit­zació de Cata­lu­nya és un gran repte per al qual calen col·legis pro­fes­si­o­nals forts.
Els engi­nyers tècnics sem­pre hem estat un pilar de la indústria cata­lana, perquè seria difícil tro­bar una fàbrica d'un cert nivell sense un engi­nyer tècnic. Per això crec, a més, que s'ha de poten­ciar i pro­moure que hi hagi més voca­ci­ons, i que els empre­sa­ris valo­rin encara més els pro­fes­si­o­nals. A Cata­lu­nya tenim un ADN indus­trial i hem de recu­pe­rar el seu pes. I els col·legis tenim molt a dir-hi.
Quina és la seva pro­posta per a joves que aca­ben de sor­tir de la car­rera i que veuen un futur incert?
Volem donar més impuls inter­na­ci­o­nal a la borsa de tre­ball actual. També volem millo­rar els cur­sos d'intro­ducció a la pro­fessió, amb noci­ons que sem­blen bàsiques però que no s'apre­nen a la uni­ver­si­tat, com ara com fer-se autònom o com ha de ges­ti­o­nar la seva pròpia empresa. I a més volem intro­duir la men­to­ria.
En què con­sis­teix?
Comp­tem amb un impor­tant col·lec­tiu d'engi­nyers jubi­lats que han ocu­pat càrrecs de res­pon­sa­bi­li­tat i que poden aju­dar els nous col·legi­ats. Els faci­li­ta­rem que els acom­pa­nyin en algun dels seus pro­jec­tes i els trans­me­tin els conei­xe­ment que ells tenen.
La seva can­di­da­tura tam­poc és ali­ena al procés d'ober­tura que viu l'engi­nye­ria.
Volem afa­vo­rir la inter­na­ci­o­na­lit­zació del col·legi, arri­bar a acords amb d'altres d'arreu del món perquè els nos­tres col·legi­ats puguin gau­dir dels ser­veis.
eleccions a degà

Una cursa de tres

Miquel Darnés, nascut a Torelló l'any 1953, és enginyer tècnic electrònic i llicenciat en periodisme per la UPF. Ha estat durant vuit anys assessor de comunicació i màrqueting al col·legi i és exmembre de la Junta del Col·legi d'Enginyers Industrials Tècnics de Barcelona. Darnés va al capdavant d'una de les tres candidatures que aspiren a la renovació de la junta del CEIB del proper 5 i 6 de juny. Si guanyen, serà el primer cop que una dona, Maria Cinta Pastor, sigui vicedegana.

Les altres dues candidatures estan encapçalades per Manuel Nicolás Barba, Josep Mª Aguilà Planelles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.