Eines

CARLOS PIERA

DIRECTOR GENERAL DE DELIVERING HAPPINESS AT WORK SPAIN

“Fer de la felicitat el motor de l'empresa és una garantia d'èxit”

Per generar un canvi a l'interior a vegades no hi ha res tan inspirador com una frase

Quina és la història de Tony Hsieh, cre­a­dor del con­cepte deli­ve­ring hap­pi­ness?

Tony Hsieh és un jove empre­ne­dor dels Estats Units que amb 24 anys va mun­tar la seva pri­mera empresa, LinkExc­hange, que en tres anys ja donava feina a cent per­so­nes. Però la va ven­dre a Micro­soft per 265 mili­ons de dòlars perquè no era feliç. Ales­ho­res va dedi­car temps a refle­xi­o­nar per què no se sen­tia bé quan apa­rent­ment ho tenia tot, i va deci­dir que tor­na­ria a empren­dre però situ­ant la feli­ci­tat com a motor de l'empresa. El de menys era el pro­ducte i va inver­tir en una botiga de saba­tes a inter­net.
I va obte­nir final­ment el que bus­cava?

Sí, per sobre de les regles de l'empresa sem­pre va posar que els seus tre­ba­lla­dors, cli­ents i tre­ba­lla­dors, fos­sin feliços; és el deli­ve­ring hap­pi­ness. I va veure que fent les coses així tenia més bene­fi­cis.
Repar­tir feli­ci­tat és ren­di­ble?

Efec­ti­va­ment, el tema ha estat objecte de diver­sos estu­dis que demos­tren la relació que hi ha entre inver­tir en feli­ci­tat i la millora dels bene­fi­cis. És lògic, un tre­ba­lla­dor feliç és més pro­duc­tiu i un cli­ent satis­fet farà publi­ci­tat de la nos­tra empresa.
Però no és pre­tensiós voler repar­tir feli­ci­tat quan la major part de la gent no sap com ser feliç?

És cert. Ara la ciència està evi­den­ci­ant que tot­hom és molt bo per pre­dir la seva feli­ci­tat a curt ter­mini però pèssim per fer-ho a llarg ter­mini. Nosal­tres no estem aquí per defi­nir què entén cadascú per feli­ci­tat perquè seria un tema molt com­plex, però sí que hi ha tipus de feli­ci­tat i ele­ments que aug­men­ten el teu nivell de feli­ci­tat, com ara tenir un propòsit en la vida, o for­mar part d'un pro­jecte que vagi més enllà dels guanys econòmic, això pro­por­ci­ona una feli­ci­tat més dura­dora. El pro­blema és que l'home està ara molt cen­trat en la recerca del plaer, que també pro­por­ci­ona feli­ci­tat però és molt a curt ter­mini.
Aquesta trans­for­mació neces­sita lide­ratge?

El líder és molt impor­tant tant des del punt de vista per­so­nal com cor­po­ra­tiu. Sens dubte que el líder és essen­cial, però a la vegada apos­tem perquè aquesta res­pon­sa­bi­li­tat sigui com­par­tida.
Són grans con­fe­ren­ci­ants.

Per gene­rar un canvi en l'inte­rior a vega­des no hi ha res més esti­mu­lant o ins­pi­ra­dor que una frase o una idea expres­sada en un dis­curs. Res de nou, sem­pre ha pas­sat, però con­ti­nua fun­ci­o­nant la paraula com a motor del canvi. És sor­pre­nent però fun­ci­ona.
Què pro­jecte té entre mans?

Tre­ba­llo fent pro­jec­tes de deli­ve­ring hap­pi­ness at work, inten­tant que aquest model de negoci que hem desen­vo­lu­pat ins­piri les empre­ses. He de reconèixer que bona part del que fac­tu­rem encara és comu­ni­cació i conei­xe­ment més que canvi real, Hem de ser rea­lis­tes, tot i que jo estic pre­pa­rat i l'empresa també, jo no puc can­viar ningú si la per­sona no està pre­pa­rada. Per tant ara estem en la fase d'obrir por­tes, obrir ulls, i és un procés intern que ha de fer la gent, no es pot forçar.
Pot­ser no és el millor moment?

Al con­trari, és el moment més neces­sari, el més ade­quat, però també el més difícil.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.