Eines

Filipines posa les bases per ser el següent ‘tigre'

El país asiàtic basa el seu creixement econòmic en el consum intern, gràcies a l'augment de les remeses dels seus emigrats i l'impuls al sector turístic i agropecuari

Els ingressos dels 11 milions de filipins emigrats representen
el 13% del PIB
Les indústries tradicionals estan controlades per unes poques famílies

Fili­pi­nes havia d'haver entrat en la segona for­nada de tigres asiàtics, jun­ta­ment amb Malàisia, Tailàndia i Viet­nam, a mit­jans dels anys noranta, però no va aca­bar de reei­xir. Ara bé, en els dar­rers dos anys, està vivint un procés d'actu­a­lit­zació que li per­met posar-se al dia i començar a pren­dre el cognom del següent tigre asiàtic. El direc­tor de l'ofi­cina d'ACC1Ó a Sin­ga­pur, Jordi Malu­quer, explica que els motius que por­ten aquest arxipèlag a créixer econòmica­ment són un xic dife­rents res­pecte als altres emer­gents del sud-est asiàtic.

Men­tre Tailàndia i Viet­nam, i abans Corea o Taiwan, tenen un model de crei­xe­ment basat en la indústria ori­en­tada a l'expor­tació, apro­fi­tant els cos­tos de mà d'obra més bai­xos, a Fili­pi­nes el crei­xe­ment està fona­men­tat en les reme­ses dels fons d'emi­grants. De fet, ara com ara, repre­sen­ten un 13% del PIB filipí, que han cres­cut fins i tot en els moments més crus de la crisi inter­na­ci­o­nal i és el que més està con­tri­buint al crei­xe­ment del con­sum domèstic.

A més a més, final­ment comença a des­pun­tar el sec­tor turisme, una acti­vi­tat econòmica que havia estat pràcti­ca­ment ine­xis­tent a Fili­pi­nes.

Però, paral·lela­ment, hi ha noves indústries de ser­veis, aques­tes sí amb un tarannà expor­ta­dor, que són empre­ses TIC i de ser­veis a empre­ses. Malu­quer explica que es tracta prin­ci­pal­ment d'empre­ses de països anglo­sa­xons que con­trac­ten a Fili­pi­nes call cen­ters.

Fins a l'any 2007, el país va regis­trar un crei­xe­ment del PIB del 6%, gràcies en gran mesura a la con­tri­bució dels onze mili­ons de fili­pins que tre­ba­llen fora del país; l'any 2008, es va mar­car el punt d'inflexió moti­vat prin­ci­pal­ment pel canvi de con­jun­tura econòmica glo­bal, que va donar lloc a un estan­ca­ment dels flu­xos, tant a escala naci­o­nal com inter­na­ci­o­nal.

Ara bé, a par­tir de l'any 2010 la taxa de crei­xe­ment del PIB filipí es va situar en el 7,3%, com a resul­tat del fort crei­xe­ment de les expor­ta­ci­ons de béns, fona­men­tal­ment de com­po­nents electrònics.

SEC­TORS.

A l'hora d'iden­ti­fi­car els sec­tors amb més opor­tu­ni­tats de negoci, Malu­quer explica que tota empresa que esti­gui rela­ci­o­nada amb la indústria agro­pecuària i la pro­ducció d'ali­ments pot tro­bar una bona sor­tida a Fili­pi­nes. “El país importa molts pro­duc­tes de qual­se­vol punt de la cadena de pro­ducció, des d'ingre­di­ents per a pinso a maquinària de pro­ces­sa­ment carni o d'envàs i emba­latge, equi­pa­ments per a escor­xa­dors o addi­tius per a la cadena d'ali­men­tació, sense que sigui necessària­ment obli­ga­tori haver d'inver­tir-hi”, diu Malu­quer.

El sec­tor turisme és l'altra àrea econòmica que pot resul­tar més atrac­tiva per a l'empresa cata­lana. Malu­quer recorda que el país dis­posa d'una oferta natu­ral molt interes­sant, tant de plat­ges com de turisme d'aven­tura, que ha estat poc desen­vo­lu­pada.

Per una banda, perquè les infra­es­truc­tu­res són encara defi­ci­ents i per l'altra, per la inse­gu­re­tat al sud del país, arran del con­flicte bèl·lic que arros­se­guen des de fa temps i que dar­re­ra­ment està en procés de nego­ci­ació per via pacífica.

A més a més, una de les vies que fa ser­vir el govern per millo­rar i cons­truir infra­es­truc­tu­res ha estat fer ser­vir les col·labo­ra­ci­ons publi­co­pri­va­des, i d'aquesta manera, evi­tar un aug­ment de la des­pesa pública.

Com a qüesti­ons pràcti­ques per a una empresa interes­sada a fer el salt allà, haurà de saber que tot i que en els sec­tors més nous, com el de les TIC o ser­veis a les empre­ses, ja estan bas­tant oberts, les indústries més tra­di­ci­o­nals estan mono­po­lit­za­des per les elits fili­pi­nes.

Recent­ment, Cie­lito F. Habito, un eco­no­mista filipí, des­ve­lava que en el període 2010-2011 l'aug­ment de riquesa de les 40 famílies més riques del país equi­va­lia al 76% de l'aug­ment del PIB naci­o­nal en aquell mateix període. Per això mateix, Malu­quer reco­mana que qual­se­vol empresa hau­ria de fer un pri­mer exa­men previ de com està el seu sec­tor al país, perquè pot ser serà neces­sari que bus­qui una aliança amb un grup local que ja esti­gui esta­blert ja que, del con­trari, per si sol serà molt difícil.

Els atrac­tius de Fili­pi­nes radi­quen doncs que és el segon major mer­cat de la regió després d' Indonèsia, amb l'elit de gran poder adqui­si­tiu però també una emer­gent classe mit­jana que suposa apro­xi­ma­da­ment el 20% de la població. Repre­senta l'11,5% del PIB d'ASEAN.

Amb una població de 97 mili­ons de per­so­nes, la con­cen­tració urbana és molt alta (en torn al 65%), prin­ci­pal­ment per les dis­pa­ri­tats soci­o­e­conòmiques entre el món rural i urbà i les opor­tu­ni­tats d'ocu­pació asso­ci­a­des a les ciu­tats.

Manila regis­tra el grau més alt de den­si­tat urbana. La població en la cone­guda com Nati­o­nal Capi­tal Region (NCR) supera els 11,6 mili­ons d'habi­tants, apro­xi­ma­da­ment el 12,5% de la població total del país. De fet, la ciu­tat de Manila té la den­si­tat més alta del país, amb unes 18.081 per­so­nes por km², i altres ciu­tats en importància són Davao o Cebú.

Aquesta set­mana, casu­al­ment, la Cam­bra de Comerç de Saba­dell ha orga­nit­zat una missió comer­cial con­junta a Viet­nam, Tailàndia i Fili­pi­nes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.