Eines

Joan Sánchez

Director General Fundació Ordesa

“La Fundació Ordesa es preocupa per millorar la vida dels nens sense recursos”

Tenim una estructura mínima per evitar despeses innecessàries
Cada edició d'Ajudes Ordesa rebem una mitjana de 150 sol·licituds
Estem definint la via per tal que els empleats que vulguin puguin col·laborar
L'any passat es van donar 250.000 euros per a un hospital d'infants a Etiòpia
Al llarg dels onze anys d'història s'han finançat una seixantena de projectes

La Fundació Ordesa és una iniciativa que van prendre els propietaris de l'empresa Ordesa, dedicada a la fabricació d'aliments per a nadons i nens petits. Quin ha estat el seu objectiu?
La finalitat màxima de la fundació és ajudar a millorar la qualitat de vida de la població infantil sense recursos. El nostre focus s'ha centrat durant tots aquests anys a dotar d'infraestructures bàsiques sanitàries per a criatures del tercer món que tenen problemes greus de salut.
Com ha anat evolucionant la fundació des de la seva creació ara fa 11 anys?
Quan es va crear, la propietat aspirava a poder retornar a la societat part del que l'empresa rep. No es va crear la fundació per poder fer màrqueting solidari. Ara com ara, l'activitat que té la fundació és una convocatòria anyal de les Ajudes Ordesa. Anualment, convoquem un concurs d'ajuts dotat amb 250.000 euros. S'estableixen unes bases de participació i un comitè de qualificació extern, amb experiència en el camp de la cooperació i la sanitat, analitza i avalua els projectes i n'escull uns cinc. A excepció dels primers anys, cada edició en rebem uns 150 de mitjana.
L'any passat es va fer una convocatòria especial, per què?
Commemoràvem el desè aniversari de la creació de la fundació, i vam decidir acotar més l'objectiu de la convocatòria. Vam considerar que el projecte havia de plantejar la construcció d'una unitat hospitalària per a nens a països en vies de desenvolupament. Es tracta del projecte amb més envergadura que hem finançat. El va guanyar una entitat de Barcelona, Matres Mundi, per construir un hospital per a nens a Addis Abeba, a Etiòpia. La seva particularitat és que a més tindrà un apartat de formació per a futurs pediatres. Aleshores es va decidir donar tota la dotació que anualment concedim a diferents propostes. Fa dos anys, per exemple, es va repartir aquesta xifra en cinc projectes diferents. Hi ha un mínim de 30.000 euros.
Expliqui'ns alguns dels projectes als quals heu destinat ajuts.
La fundació ha rebut més de 600 projectes, dels quals ha acabat finançant-ne 60 en 40 països diferents. La majoria destinats a temes sanitaris per a infants o a millorar les comunicacions per accedir als serveis mínims. Els primers anys de la fundació tots els projectes acabaven marxant al tercer món, i fa cinc anys vam decidir que almenys un dels projectes finançats es localitzés a l'Estat espanyol. Els d'aquí han anat derivant més cap a qüestions de discapacitació en l'infant. Hem creat per exemple tres sales multisectorials per facilitar el desenvolupament de nens amb discapacitats físiques o cognitives.
Aquest any, a més a més, heu fet una donació de 20 tones d'aliments per a nadons.
Sempre hem col·laborat amb entitats com el Banc dels Aliments, o amb centres educatius, i hem lliurat productes de la companyia com farinetes, cereals o llet. Entitats com el Banc dels Aliments tenen una gran capacitat de distribució allà on més necessitats hi ha. En tots aquests anys l'empresa ha donat 250.000 quilograms. Enguany, com a novetat, hem ofert la donació de 20 tones de productes per a famílies sense recursos i residents a Espanya. D'aquesta manera més de 30.000 famílies amb nens podran millorar les seves condicions nutricionals.
Aquesta acció només per a l'Estat espanyol?
Sí, perquè per a les entitats resulta molt complex per qüestions logístiques distribuir els productes als diferents països. Per altra banda, perquè veiem que aquí cada cop hi ha més problemes d'alimentació i nutrició. Hem detectat noves sol·licituds de producte i hem entès que podíem posar el nostre gra de sorra destinat a famílies amb dificultats econòmiques.
La fundació s'ha estructurat de la manera més simple possible.
Sí, per no tenir a penes despeses, de manera que pràcticament el 100% dels recursos econòmics de què disposa la fundació es destinin als beneficiats. De fet, el patronat està format per cinc persones de la família propietària, la presidenta és Isolda Ventura, el director general sóc jo mateix, i disposem d'una administrativa que dedica part de la seva jornada laboral a tasques de la fundació.
Quina participació tenen en la fundació els empleats de la companyia?
Des de fa uns mesos la companyia està reordenant la seva RSC de manera que permeti crear una via per tal que els empleats que vulguin fer-ho, puguin també col·laborar en les accions solidàries de la fundació.
orígens

Contra la misèria infantil

La Fundació Ordesa es va crear l'any 2002 per iniciativa de la família propietària de la firma d'alimentació per a nadons Ordesa (amb marques com Blemil, Blevit, etcètera). La voluntat era sistematitzar i estructurar els ajuts que de manera puntual ja anava concedint la companyia a diferents organismes no governamentals. Des de la seva creació ha concedit un total de 2,5 milions d'euros per a una seixantena de projectes, que han ajudat més de 140.000 nens de tot el món. Cada any lliura 250.000 euros per repartir entre diferents projectes solidaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.