Empreses

Fruits de Ponent creix en producció de fruita de pinyol i ja n'exporta un 80%

La cooperativa de segon grau d'Alcarràs té una collita de 70 milions de quilos i arribarà als 85 d'aquí a dos anys.

L'empresa explota 2.600 hectàrees i dóna servei a 200 famílies adherides

Fruits de Ponent és una cooperativa de segon grau que suma les produccions de les cooperatives d'Alcarràs, Ramell (també d'Alcarràs), Benavent i la Portella (que s'han fusionat fa pocs mesos) i la de Binacet (d'Osca).

Entre totes exploten 2.600 hectàrees de fruita d'unes 200 famílies associades i que generen una producció anual de 70 milions de quilos de fruita dolça. La immensa majoria d'aquesta producció és la fruita de pinyol i que se centra en els préssecs, les nectarines i els paraguaians o préssecs plans, la gran especialitat de l'empresa lleidatana.

També sumen quilos de fruita de llavor, com ara pomes i peres, que suposen uns 10 milions de quilos, però en clar retrocés. Per això, alguns estudis de mercat han situat Fruits de Ponent com la primera empresa de l'Estat en volum de fruita de pinyol i la quarta d'Europa, tot i que la distància amb la primera és molt petita.

El director general de Fruits de Ponent, Jordi Dolcet, explicava que el potencial productiu creix i que l'objectiu de la societat és arribar als 85 milions de quilos de fruita en un període de dos anys.

Un 80% de la producció es ven fora de l'Estat espanyol i Alemanya i la Gran Bretanya són els dos principals mercats. No obstant això, segons explica Dolcet, també han obert mercat a altres països europeus, com ara els nòrdics, i també a Rússia, Amèrica o els Emirats.

“El mercat intern està saturat i trobes grans produccions i de moltes zones espanyoles, per això des de fa anys que nosaltres hem optat per sortir a fora i, a més, el mercat europeu està molt desenvolupat”, manifestava Jordi Dolcet.

Un dels objectius és “arribar com més a prop millor del consumidor final, i ara la manera de fer-ho és mitjançant les grans superfícies comercials”, explica el director general de Fruits de Ponent.

Les distàncies, a més, cada cop són més curtes, perquè s'han desenvolupat molt els processos de la cadena del fred i, per tant, es pot transportar la fruita a grans distàncies i arriba en perfecte estat, hi afegia el director de l'entitat.

Jordi Dolcet també argumentava que cada vegada més els consumidors busquen una alimentació saludable i de qualitat, “i també sanitàriament perfecta”. Així, l'empresa posa especial atenció als processos de seguretat alimentària i als tractaments. Per això, Fruits de Ponent compra amb certificacions de qualitat en processos, producció integrada, de gestió mediambiental i de responsabilitat social.

En aquest sentit, Fruits de Ponent ha obtingut en els últims exercicis dos premis, un d'europeu i un altre d'estatal al programa de responsabilitat social. Jordi Dolcet va explicar que ”ja treballàvem en molts programes d'integració, suport familiar, multiculturalitat, conciliació d'horaris laborals i familiars, plans per als infants,... i aleshores vam descobrir que hi havia una certificació que acredita aquesta feina”.

En aquest camp, aquest estiu, per exemple, faran per primera vegada unes colònies per als fills dels treballadors, una iniciativa que facilita als pares poder treballar i tenir els fills ocupats amb activitats educatives i de lleure.

Fruits de Ponent també és una de les grans cooperatives catalanes que s'han unit en el projecte de creació i promoció de la marca Oki de paraguaians. Aquesta fruita plana té una gran acceptació als mercats europeus i els preus també han estat elevats i satisfactoris per als pagesos. Aquesta situació ha generat que en els últims anys s'hagin multiplicat el nombre d'hectàrees dedicades a aquest conreu. Dolcet explicava que “és un producte diferent, ràpid de distingir i fàcil de menjar” i que, tot i haver-hi moltes varietats, és més estable que els préssecs, ja que la majoria de les varietats dels paraguaians coincideixen a oferir una carn blanca i un gust dolç. En canvi, els préssecs o les nectarines tenen més varietats de dolçor, refrescant, duresa,... i això fa que l'oferta sigui més variada i menys estable. Zones de Múrcia i Itàlia han intentat també plantacions de préssecs plans, però, segons Dolcet, o tenen gustos diferents o són de menys qualitat. “Amb Oki busquem un reconeixement immediat al mercat d'un producte bo, diferent i de qualitat”, afirmava el director general de Fruits de Ponent.

La cooperativa de segon grau, amb seu a Alcarràs, té una plantilla fixa de 71 treballadors i ara, quan comença la campanya de recol·lecció i d'envasat i emmagatzematge s'arriben a superar els 700 empleats. La contractació de temporers fluctua en funció de les necessitats, i en els últims anys també ha canviat la tipologia, ja que “abans tot era contractació en origen i ara tots són d'aquí, encara que alguns van néixer en altres països”, segons Dolcet.

Facturació

32 M€

Treballadors

71

Any de fundació

1992

Aquesta cooperativa de segon grau neix de l'acord de quatre cooperatives lleidatanes i una d'Osca, i centren la seva producció en la fruita, especialment en la de pinyol; és a dir, préssec, nectarina i paraguaians, o préssecs plans, que els ha convertit en líders en aquest camp.
Plans de futur

Expansió gràcies a aliances amb altres grups

Fruits de Ponent és conscient que depèn en gran mesura de la collita de la fruita de pinyol i de si aquesta, ja sigui per preus o per un temps molt advers, provoca greus perjudicis a l'economia de la cooperativa. Per això treballen des de fa temps en la diversificació del negoci i per tenir altres alternatives complementàries a l'activitat principal. Jordi Dolcet explicava que aquesta diversificació es farà augmentant la mida de l'empresa mitjançant aliances amb aquestes cooperatives o indústries. “Negociem amb altres empreses que ens aportin productes complementaris als nostres i d'altres èpoques de l'any”. Fruits de Ponent també ven oli verge extra, sucs i altres productes en els quals intervé la fruita. També han ampliat serveis amb una agrobotiga a Alcarràs i amb gasolineres de la marca Ramell a Alcarràs i Benavent.

L'entitat també participa en l'ambiciós projecte Fruit Futur per crear varietats de fruiters adaptats a les terres i el clima de la plana de Lleida. És un projecte conjunt de Fruits de Ponent, l'IRTA i tres empreses més.

La innovació és permanent i manté diversos convenis de col·laboració amb la Universitat de Lleida (UdL) i l'IRTA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Fruits de Ponent creix en producció de fruita de pinyol i ja n'exporta el 80%

Publicat a