Opinió

Societats mercantils més flexibles

Pas­sat un mes de la seva apro­vació, l'avant­pro­jecte de llei de suport als empre­ne­dors i a la inter­na­ci­o­na­lit­zació, que entrarà en vigor en les pròximes set­ma­nes, inclou una sèrie de mesu­res per agi­lit­zar el procés de cons­ti­tució de soci­e­tats, sim­pli­fica els seus tràmits i regula alhora noves figu­res que pre­te­nen faci­li­tar l'inici d'una acti­vi­tat empre­sa­rial. És el cas de la soci­e­tat limi­tada de for­mació suc­ces­siva (SLFS) i de l'empre­sari indi­vi­dual de res­pon­sa­bi­li­tat limi­tada.

Pel que fa a la sim­pli­fi­cació dels tràmits per cons­ti­tuir soci­e­tats, la mesura podria haver estat més ambi­ci­osa, ja que, si bé se sim­pli­fica el procés de cre­ació, encara és neces­sari fer amb el nou pro­ce­di­ment algun tràmit pre­sen­cial, a diferència del que suc­ce­eix en altres estats de la Unió Euro­pea, on és pos­si­ble cons­ti­tuir una soci­e­tat de res­pon­sa­bi­li­tat limi­tada i ins­criure-la al cor­res­po­nent regis­tre de manera total­ment telemàtica.

La fina­li­tat, òbvi­a­ment, és faci­li­tar l'inici de qual­se­vol acti­vi­tat empre­sa­rial eli­mi­nant, en uns moments com els actu­als de falta de liqui­di­tat, la neces­si­tat de tenir un capi­tal mínim des de l'inici; és a dir, els 3.000 euros neces­sa­ris que esta­bleix la llei de soci­e­tats de capi­tal. Ara es per­met, si es tria aquesta vari­ant de cons­ti­tució, que el capi­tal social es vagi acu­mu­lant de manera suc­ces­siva amb els ingres­sos gene­rats amb la pròpia acti­vi­tat durant un cert període de temps. En això s'ha de tenir en compte que no estem davant d'un nou tipus de soci­e­tat mer­can­til, sinó que les SLFS tenen el mateix règim jurídic que les soci­e­tats de res­pon­sa­bi­li­tat limi­ta­des, però amb algu­nes espe­ci­a­li­tats durant el període en què el capi­tal social es va dotant fins a asso­lir la xifra de 3.000 euros. Durant aquest període fun­da­ci­o­nal es vol enfor­tir els recur­sos pro­pis de la soci­e­tat; així, per exem­ple, en cas que la soci­e­tat obtin­gui bene­fi­cis, l'import des­ti­nat a la reserva legal queda ampliat, men­tre que nor­mal­ment la soci­e­tat de res­pon­sa­bi­li­tat limi­tada té l'obli­gació de dotar la reserva legal amb el 10% dels bene­fi­cis fins a arri­bar a una xifra equi­va­lent al 20% del capi­tal social, la SLFS exi­geix que des del prin­cipi s'hi des­tini un 20% dels bene­fi­cis, sense límit de quan­ti­tat. Addi­ci­o­nal­ment es pro­hi­beix dis­tri­buir bene­fi­cis fins que el patri­moni net arribi a la xifra de 3.000 euros i els admi­nis­tra­dors o socis veuen limi­tada la seva retri­bució anual, com a màxim, al 20% del patri­moni net. Final­ment, en cas de liqui­dació, els admi­nis­tra­dors i socis de les SLFS res­po­nen solidària­ment en el desem­bors del capi­tal mínim de 3.000 euros, quan el patri­moni social sigui insu­fi­ci­ent per al paga­ment de les obli­ga­ci­ons.

Sem­bla que la mesura, a pri­ori, pot aju­dar al foment de la cre­ació essen­ci­al­ment de micro­em­pre­ses, però aques­tes mesu­res no tenen sen­tit si paral·lela­ment no s'obre l'aixeta del crèdit, i malau­ra­da­ment això encara no està suc­ceint.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.