Opinió

Societats mercantils més flexibles

Passat un mes de la seva aprovació, l'avantprojecte de llei de suport als emprenedors i a la internacionalització, que entrarà en vigor en les pròximes setmanes, inclou una sèrie de mesures per agilitzar el procés de constitució de societats, simplifica els seus tràmits i regula alhora noves figures que pretenen facilitar l'inici d'una activitat empresarial. És el cas de la societat limitada de formació successiva (SLFS) i de l'empresari individual de responsabilitat limitada.

Pel que fa a la simplificació dels tràmits per constituir societats, la mesura podria haver estat més ambiciosa, ja que, si bé se simplifica el procés de creació, encara és necessari fer amb el nou procediment algun tràmit presencial, a diferència del que succeeix en altres estats de la Unió Europea, on és possible constituir una societat de responsabilitat limitada i inscriure-la al corresponent registre de manera totalment telemàtica.

La finalitat, òbviament, és facilitar l'inici de qualsevol activitat empresarial eliminant, en uns moments com els actuals de falta de liquiditat, la necessitat de tenir un capital mínim des de l'inici; és a dir, els 3.000 euros necessaris que estableix la llei de societats de capital. Ara es permet, si es tria aquesta variant de constitució, que el capital social es vagi acumulant de manera successiva amb els ingressos generats amb la pròpia activitat durant un cert període de temps. En això s'ha de tenir en compte que no estem davant d'un nou tipus de societat mercantil, sinó que les SLFS tenen el mateix règim jurídic que les societats de responsabilitat limitades, però amb algunes especialitats durant el període en què el capital social es va dotant fins a assolir la xifra de 3.000 euros. Durant aquest període fundacional es vol enfortir els recursos propis de la societat; així, per exemple, en cas que la societat obtingui beneficis, l'import destinat a la reserva legal queda ampliat, mentre que normalment la societat de responsabilitat limitada té l'obligació de dotar la reserva legal amb el 10% dels beneficis fins a arribar a una xifra equivalent al 20% del capital social, la SLFS exigeix que des del principi s'hi destini un 20% dels beneficis, sense límit de quantitat. Addicionalment es prohibeix distribuir beneficis fins que el patrimoni net arribi a la xifra de 3.000 euros i els administradors o socis veuen limitada la seva retribució anual, com a màxim, al 20% del patrimoni net. Finalment, en cas de liquidació, els administradors i socis de les SLFS responen solidàriament en el desembors del capital mínim de 3.000 euros, quan el patrimoni social sigui insuficient per al pagament de les obligacions.

Sembla que la mesura, a priori, pot ajudar al foment de la creació essencialment de microempreses, però aquestes mesures no tenen sentit si paral·lelament no s'obre l'aixeta del crèdit, i malauradament això encara no està succeint.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.