Empreses

Vins Grau situa la DO Pla de Bages en el podi

El celler, fundat el 1966 per Jaume Grau Grau a Maians, ha guanyat dues medalles d'or i una de plata al 20è Concurs Mundial de Brussel·les. Enguany espera exportar un 15%

Facturació

0,8 M€

Treballadors

7

Any de fundació

1966


Fins a finals de juliol o principis d'agost fa de mal dir com es presenta la collita de raïm, però el que tenen molt clar a l'empresa Vins Grau, a hores d'ara, és quin ha estat el resultat d'anyades anteriors. A la 20a edició del Concurs Mundial de Brussel·les, que es va fer a Bratislava (Eslovàquia) del 10 al 12 de maig, aquest celler de Maians es va endur dues medalles d'or (per al Gratvs Criança 2009 i Selecció Especial 2011) i una de plata (Sensvs Criança 2007) per a tres vins de la gamma alta Jaume Grau Grau. El celler bagenc, guardonat per tercera vegada en aquest certamen, va ser seleccionat entre més de 8.200 etiquetes procedents de 50 països, la qual cosa situa la DO Pla de Bages al mapa vinícola mundial. Segons Macari Pujadó, gerent de Vins Grau, aquest premi és “un estímul per no abaixar la guàrdia i ens dóna oxigen per continuar treballant”.

Tot i que l'activitat vitícola es remunta al 1885, no va ser fins al 1966 que Jaume Grau Grau va fundar aquest celler, situat en un terreny calcari, a 600m d'altitud. Avui Vins Grau cultiva gairebé 22 hectàrees de vinya, la meitat de les quals són de merlot. Junt amb aquesta varietat de raïm, per fer vi negre també planten ull de llebre, cabernet franc i syrah, i per al vi blanc, sauvignon blanc, chardonnay i, per descomptat, el picapoll, que a l'hora de collir-lo sempre es deixa per al final de la verema, a mitjan octubre. Vins Grau elabora cada any al voltant de 250.000 quilos de raïm, tot i que aquesta empresa té capacitat per treballar amb el doble. De tot el raïm que processa Vins Grau, un 60% és propi i la resta es compra a altres productors del Bages i de l'Anoia. Per això Vins Grau tant comercialitza la DO Pla de Bages (des de 1997) com la DO Catalunya. De cada denominació produeix entre 30.000 i 40.000 ampolles a l'any.

Tenint en compte que, per fer un vi de qualitat, no s'aprofita més del 50% del raïm, en aquest celler del Bages fan el següent càlcul: “Si entrem 200.000 quilos de raïm, surten bons uns 100.000 litres de vi, que després representen 125.000 ampolles.” A aquesta producció s'hi han d'afegir les 25.000 o 30.000 ampolles de cava anuals (quatre referències) que produeixen amb un altre soci en una cava de Sant Sadurní d'Anoia, a més a més d'altres productes més específics com la sangria.

Clients a fora.

Vins Grau, que actualment factura al voltant dels 800.000 euros i té 7 treballadors, aquest any espera poder augmentar les exportacions i passar del 10% actual al 15%. “Catalunya avui dia és el nostre principal mercat. Des del boicot al cava, a Espanya no hi venem res, i com que la frontera comença a Fraga, ens n'anem a vendre a Alemanya o a Finlàndia”, explica Pujadó. A Alemanya Vins Grau té bons clients: “Són molt fidels i s'interessen més per la qualitat que pel preu.” Però aquest celler de Maians també rep comandes de Dinamarca, Finlàndia, Bèlgica, Polònia, la Xina... “i estem en negociacions, encara que costa molt, amb la República Txeca i algun país africà, com Nigèria o Ghana”. A l'hora de vendre, Pujadó té clar que primer volen treballar tot Europa però no descarten tenir més presència al continent americà i asiàtic. A part de l'exportació, els canals de venda de Vins Grau són la restauració, les botigues especialitzades i diverses plataformes d'internet.

Vins Grau és una empresa vinícola familiar que produeix i comercialitza vins blancs, rosats i negres (joves, criança i reserva) amb DO Pla de Bages i DO Catalunya, a més a més de cava. En aquest celler, guardonat diverses vegades, elaboren uns 250.000 quilos de raïm a l'any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Vins Grau situa la DO Pla de Bages en l'excel·lència

Publicat a