Opinió

Ara sí, llei d'emprenedors

El Congrés dels Dipu­tats va apro­var final­ment el 19 de setem­bre pas­sat la llei de suport als empre­ne­dors i la seva inter­na­ci­o­na­lit­zació i es pre­veu la publi­cació al BOE en les pro­pe­res set­ma­nes. La llei neix amb vocació d'inver­tir la situ­ació actual i fomen­tar l'acti­vi­tat empre­ne­dora davant la manca d'opor­tu­ni­tats de tre­ball per compte d'altri, cre­ant un entorn fis­cal favo­ra­ble a la ini­ci­a­tiva empre­ne­dora i la seva inter­na­ci­o­na­lit­zació en ambdós sen­tits, no única­ment expor­tant pro­jec­tes sinó també amb la fina­li­tat d'atreure capi­tal estran­ger. Pel que fa als avan­tat­ges fis­cals, es comença a con­cre­tar l'apli­cació del règim espe­cial per a l'IVA, de caràcter volun­tari, que atén cri­te­ris de caixa, és a dir per­met ingres­sar l'IVA només de les fac­tu­res efec­ti­va­ment cobra­des. Aquest règim té algu­nes limi­ta­ci­ons, com per exem­ple que les fac­tu­res han de ser de pimes que tin­guin una xifra de nego­cis infe­rior als dos mili­ons d'euros i que no esti­guin sub­jec­tes al règim de mòduls o a altres règims espe­ci­als. Pel que fa als àngel inver­sors, es per­met una deducció a l'IRPF del 20% de la quota esta­tal per raó d'aques­tes inver­si­ons (amb el límit de 20.000 euros), l'exempció de tri­bu­tació a les plusvàlues acon­se­gui­des si es rein­ver­tei­xen en una nova empresa. Pel que fa a l'R+D, des­a­pa­rei­xen els límits en la quota per la deducció per acti­vi­tats d'R+D, l'ampli­ació del per­cen­tatge de deducció a alguns actius intan­gi­bles (patent box).

Res­pecte a la inter­na­ci­o­na­lit­zació de les empre­ses, es pre­veu l'ela­bo­ració d'un pla estratègic d'inter­na­ci­o­na­lit­zació de l'eco­no­mia espa­nyola, per part del Minis­teri d'Eco­no­mia i Com­pe­ti­ti­vi­tat, que inclo­gui les pri­o­ri­tats sec­to­ri­als i geogràfiques dels plans d'actu­ació dels orga­nis­mes com­pe­tents. Es pre­veu donar més importància al paper de l'ICEX (Espa­nya Expor­tació i Inver­si­ons) com a orga­nisme que impulsa la inter­na­ci­o­na­lit­zació i com­pe­ti­ti­vi­tat de les empre­ses espa­nyo­les en aquest procés.

L'altre gran bloc de nove­tat i que ha aixe­cat certa pol­se­guera és la intro­ducció de la pos­si­bi­li­tat d'obte­nir el permís de residència o auto­rit­za­ci­ons de residència a estran­gers que tin­guin la con­dició d'inver­sors, empre­ne­dors, inves­ti­ga­dors, pro­fes­si­o­nals alta­ment qua­li­fi­cats i tras­lla­dats per motius de tre­ball. Així, es pre­veu que puguin obte­nir el permís de residència o l'auto­rit­zació per resi­dir a l'Estat a aquells que inver­tei­xin en títols de deute públic per un valor igual o supe­rior als 2.000.000 d'euros, aquells que inver­tei­xin en empre­ses espa­nyo­les o cons­ti­tu­ei­xin dipòsits ban­ca­ris en enti­tats finan­ce­res espa­nyo­les per un valor igual o supe­rior a 1.000.000 d'euros, o aquells que adqui­rei­xin béns immo­bles per un valor igual o supe­rior a 500.000 euros. Tot i les mesu­res que pre­veu la llei, que espe­rem que aju­din a rellançar el sec­tor, queda una assig­na­tura pen­dent sobre la qual la norma no es pro­nun­cia, les mesu­res que esti­mu­lin el crèdit als autònoms i pimes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.