Opinió

Ara sí, llei d'emprenedors

El Congrés dels Diputats va aprovar finalment el 19 de setembre passat la llei de suport als emprenedors i la seva internacionalització i es preveu la publicació al BOE en les properes setmanes. La llei neix amb vocació d'invertir la situació actual i fomentar l'activitat emprenedora davant la manca d'oportunitats de treball per compte d'altri, creant un entorn fiscal favorable a la iniciativa emprenedora i la seva internacionalització en ambdós sentits, no únicament exportant projectes sinó també amb la finalitat d'atreure capital estranger. Pel que fa als avantatges fiscals, es comença a concretar l'aplicació del règim especial per a l'IVA, de caràcter voluntari, que atén criteris de caixa, és a dir permet ingressar l'IVA només de les factures efectivament cobrades. Aquest règim té algunes limitacions, com per exemple que les factures han de ser de pimes que tinguin una xifra de negocis inferior als dos milions d'euros i que no estiguin subjectes al règim de mòduls o a altres règims especials. Pel que fa als àngel inversors, es permet una deducció a l'IRPF del 20% de la quota estatal per raó d'aquestes inversions (amb el límit de 20.000 euros), l'exempció de tributació a les plusvàlues aconseguides si es reinverteixen en una nova empresa. Pel que fa a l'R+D, desapareixen els límits en la quota per la deducció per activitats d'R+D, l'ampliació del percentatge de deducció a alguns actius intangibles (patent box).

Respecte a la internacionalització de les empreses, es preveu l'elaboració d'un pla estratègic d'internacionalització de l'economia espanyola, per part del Ministeri d'Economia i Competitivitat, que inclogui les prioritats sectorials i geogràfiques dels plans d'actuació dels organismes competents. Es preveu donar més importància al paper de l'ICEX (Espanya Exportació i Inversions) com a organisme que impulsa la internacionalització i competitivitat de les empreses espanyoles en aquest procés.

L'altre gran bloc de novetat i que ha aixecat certa polseguera és la introducció de la possibilitat d'obtenir el permís de residència o autoritzacions de residència a estrangers que tinguin la condició d'inversors, emprenedors, investigadors, professionals altament qualificats i traslladats per motius de treball. Així, es preveu que puguin obtenir el permís de residència o l'autorització per residir a l'Estat a aquells que inverteixin en títols de deute públic per un valor igual o superior als 2.000.000 d'euros, aquells que inverteixin en empreses espanyoles o constitueixin dipòsits bancaris en entitats financeres espanyoles per un valor igual o superior a 1.000.000 d'euros, o aquells que adquireixin béns immobles per un valor igual o superior a 500.000 euros. Tot i les mesures que preveu la llei, que esperem que ajudin a rellançar el sector, queda una assignatura pendent sobre la qual la norma no es pronuncia, les mesures que estimulin el crèdit als autònoms i pimes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.