Empreses

Els amos de Villa Retiro gestionaran el celler del Pinell

Els germans López orienten els seus establiments de restauració cap al sector turístic

Els germans López, propietaris dels restaurants Pla dels Catalans i Torreó de l'Indià (amb una estrella Michelin) i de l'hotel Villa Retiro (de cinc estrelles), fan una aposta decidida per diversificar el seu negoci, que cada vegada està més vinculat al sector turístic. Acaben de signar un acord amb el celler cooperatiu del Pinell de Brai, per tal de gestionar tant la producció de raïm i olives dels socis, com les visites a l'edifici modernista de Cèsar Martinell, conegut com la catedral del vi. L'acord serà vigent a partir de l'1 de gener del 2014 i tindrà una durada de 20 anys, durant els quals els germans López volen potenciar la producció de vi i les visites turístiques a l'edifici. Dels 15.000 quilos de raïm que produeixen els socis de la cooperativa de la Terra Alta es passarà a una producció de 45.000 ampolles de vi en el termini de cinc anys. Un vi que es comercialitzarà amb la marca Catedral del Vi. “No som nous en el negoci vitivinícola, fa tres anys que vam associar-nos amb un productor de Gandesa i vam crear el celler Pagos de Híbera, amb una producció de 10.000 botelles de vi”, explica Joaquim López, propietari del negoci, juntament amb el seu germà Fran. Pel que fa a la producció d'oli, serà de més de 30.000 litres, de qualitat verge extra, que es moldrà i envasarà a la cooperativa Soldebre. Garantiran un preu per la collita als 160 socis de la cooperativa i, en el cas que la llotja el fixe més elevat, l'apujaran.

Els propietaris de Villa Retiro i Pla dels Catalans invertiran 400.000 euros al negoci del Pinell de Brai, on es reformarà la botiga, es posarà en funcionament el molí d'oli per fer demostracions, es rehabilitarà la zona de dipòsits, es condicionarà el soterrani i es prepararà un circuit de visites. Així es mostrarà l'arquitectura de l'edifici, es muntarà un circuit per la zona de tines, amb un túnel d'aromes i es faran tastos professionals, entre altres. Dels 6.000 visitants que rep actualment la instal·lació es pretén passar a 30.000 visitants, per la qual cosa els germans López han contactat ja amb operadors turístics internacionals. “Tenim signat un preacord amb un operador rus”, diu López, que sosté que un 50% de les visites que rebrà el celler seran d'estrangers. El celler disposarà d'un restaurant on s'oferirà una cuina molt vinculada al món del vi. “Quan el negoci estarà a ple rendiment es crearan entre vint i trenta-cinc llocs de treball”, assenyala Fran López.

Les visites turístiques no se centraran només en el celler de Cèsar Martinell, sinó que oferiran paquets turístics que inclouran navegació fluvial o les coves de Benifallet, per posar dos exemples. “Fa un parell d'anys que estem encaminant el nostre negoci cap al sector turístic”, comenta Joaquim López. Així ja fa deu anys van adquirir una illa enmig de l'Ebre, davant de Benifallet, que els permetrà organitzar excursions entre Miravet i Benifallet i oferir un pícnic al riu, un espai on tenen vinya plantada. També al Pla dels Catalans fan espectacles per a turistes, per compensar l'impacte de la crisi. “Oferim una actuació amb cavalls i dansa que atreu el turisme rus que s'allotja a la Costa Daurada”, diu López. Fa un any que ho organitzen i les previsions per l'any que ve asseguren que són molt bones.

Precisament aquesta diversificació del negoci ha permès als germans López no fer ajustaments de plantilla. Tenen 50 treballadors fixos que en les èpoques de més demanda (a l'estiu) es converteixen en 120. El 2012 van celebrar 85 casaments, però els propietaris del negoci admeten que la crisi es tradueix en menys despesa per persona i menys comensals. Pel que fa a la capacitat màxima dels actes que organitzen, és de fins a 500 persones.

AMPOLLES DE VI

45.000

Treballadors

50

Any de fundació

1930

Els germans López són la quarta generació d'un negoci familiar que es va iniciar el 1930 a l'Aldea, a can Quimet. El 1990 van obrir el Pla dels Catalans i el 2006 Villa Retiro.

Exportació de vi a la Xina

Els dos germans López són sommeliers, d'aquí la seua inquietud pel món del vi. Així el 2010 van crear el celler Pagos de Híbera, que després d'una primera producció de 1.000 ampolles ha passat a 10.000 enguany. Una producció que arribarà a les 45.000 botelles gràcies a l'acord amb el celler del Pinell de Brai. Joaquim López ha explicat que estan explorant nous mercats i que en un parell de mesos faran una primera exportació de vi a la Xina, on enviaran 2.000 botelles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els amos de Villa Retiro gestionaran el celler del Pinell

Publicat a