Gran angular

Canvis d'usos en l'activitat (1)

Els grans hotels de la plaça d'Espanya de Barcelona construïts per acollir els visitants de l'Exposició van esdevenir les escoles públiques Francesc Macià. Amb unes 3.000 noves places! El palau reial i els jardins de Pedralbes van esdevenir parc públic municipal i residència d'estudiants. El pavelló de la Companyia de Tabacs de Filipines esdevingué el Parvulari Forestier. Una de les pedreres de Montjuïc fou transformada en jardí botànic, gràcies a la perícia de Pius Font i Quer

El dina­misme de les eco­no­mies ober­tes, com la cata­lana, que viuen, des dels seus orígens, en interacció amb un entorn molt ampli, ha anat gene­rant la neces­si­tat de can­viar els usos de mol­tes cons­truc­ci­ons des­ti­na­des, ini­ci­al­ment, a un us molt deter­mi­nat. Els ana­lis­tes del món català han des­co­bert que aquests can­vis s'han anat fent, en gene­ral, de forma eficaç, amb bons resul­tats, i amb una bona dosi d'ima­gi­nació.

Un dels pri­mers epi­so­dis d'aquest procés és exem­plar. Es trac­tava, a par­tir de 1854, d'ender­ro­car la gran ciu­ta­de­lla mili­tar cons­truïda després de 1714, des­truint, absur­da­ment, una part del tei­xit urbà de la ciu­tat de Bar­ce­lona. En aquest cas, es trac­tava d'ender­ro­car-la, començant per les mura­lles, és clar, però aquell espai seria des­ti­nat a parc cen­tral d'una ciu­tat indus­trial que havia cres­cut molt. I l'arse­nal i l'església de la ciu­ta­de­lla es reu­ti­lit­za­rien. El dipòsit d'armes i muni­ci­ons esde­vin­dria, molts anys més tard, al 1932, la seu del Par­la­ment català. La paraula subs­ti­tui­ria la pólvora. L'església de la ciu­ta­de­lla seria trans­for­mada en un ins­ti­tut de bat­xi­lle­rat.

La fita que seguí fou un senyal dels nous temps. La modèlica fàbrica tèxtil Batlló, situ­ada a l'Eixam­ple Cerdà, dins el terme muni­ci­pal de les Corts de Sarrià, i pro­jec­tada amb les vol­tes rein­ven­ta­des per Rafael Gus­ta­vino, abans del seu salt a Nova York, esde­vingué, a par­tir de 1910, la peça cen­tral de la Uni­ver­si­tat Indus­trial de Cata­lu­nya. El Vapor Batlló esde­vin­dria el pri­mer vapor uni­ver­si­tari.

L'endemà de l'Expo­sició Inter­na­ci­o­nal de 1929, la crisi econòmica i l'esclat de la revo­lució democràtica de 1931 van dur a unes ràpides reu­ti­lit­za­ci­ons de les cons­truc­ci­ons lli­ga­des a l'Expo­sició. Els grans hotels de la plaça d'Espa­nya de Bar­ce­lona cons­truïts per aco­llir els visi­tants de l'Expo­sició van esde­ve­nir les esco­les públi­ques Fran­cesc Macià. Amb unes 3.000 noves pla­ces! El palau reial i els jar­dins de Pedral­bes van esde­ve­nir parc públic muni­ci­pal i residència d'estu­di­ants. El pavelló de la Com­pa­nyia de Tabacs de Fili­pi­nes esde­vingué el Par­vu­lari Fores­tier. Una de les pedre­res de Montjuïc fou trans­for­mada en jardí botànic, gràcies a la perícia de Pius Font i Quer.

El capítol següent inclou la reu­ti­lit­zació, ini­ci­ada el 1937, de les dras­sa­nes de Bar­ce­lona esde­vin­gu­des caserna com a nou Museu Marítim de Cata­lu­nya. Un ús pre­vi­si­ble. El que no era tan pre­vi­si­ble era la trans­for­mació de les naus de l'Hos­pi­tal de la Santa Creu (que es començà a cons­truir el 1401) en la Bibli­o­teca Naci­o­nal de Cata­lu­nya. Ni que la Casa de Con­va­lescència situ­ada al cos­tat de l'hos­pi­tal esde­vingués la seu de l'Ins­ti­tut d'Estu­dis Cata­lans, la màxima acadèmia cata­lana.

Tam­poc no era pre­vi­si­ble que, el 1963, un palau gòtic-renai­xen­tista del car­rer Mont­cada situat en un sec­tor mig aban­do­nat de la Bar­ce­lona Vella fos adap­tat per a fer-ne el pri­mer i inno­va­dor Museu Picasso del món. El model ha tin­gut tant d'èxit que ha estat rein­ven­tat unes quan­tes vega­des: un tea­tre aban­do­nat de Figue­res esde­vin­dria Museu Dalí, una edi­to­rial de Bar­ce­lona s'ha adap­tat com a Fun­dació Tàpies, el mer­cat muni­ci­pal d'Agra­munt és Espai Gui­no­vart. El cas de la fàbrica de ciment de Sant Just Des­vern trans­for­mada, a par­tir de 1973, en estudi i habi­tatge de Ricard Bofill és, pot­ser, el més espec­ta­cu­lar.

D'ençà dels anys 1970, els de la Tran­sició, els can­vis d'usos s'han mul­ti­pli­cat: els ajun­ta­ments, les dipu­ta­ci­ons, la Gene­ra­li­tat i les cai­xes n'han estat les avançades. Però també n'ha pro­ta­go­nit­zat el sec­tor pri­vat. Als dar­rers anys sem­bla que les seus d'enti­tats bancàries han tro­bat un nou ús: al pas­seig de Gràcia de Bar­ce­lona, el banc His­pano-Ame­ricà o Banca Cata­lana han esde­vin­gut hotels, i el Banc de Saba­dell, una botiga de roba. Gai­rebé simbòlica­ment, la Casa Cambó, a la Via Laie­tana, on es loca­litza, per exem­ple, la Fun­dació Ber­nat Metge, també és un hotel, un exem­ple més de la “indústria de foras­ters” que algú va començar a pro­po­sar, amb raó, als pri­mers temps del segle XX.

Les colònies industrials

Les colònies tèxtils, mineres, químiques, agrícoles, catalanes, construïdes seguint alguns rius a partir de 1840, han protagonitzat una part important del creixement industrial català sense carbó. L'olor de colònia s'ha sentit molt més del que semblava. Al segle XXI, la reutilització intel·ligent d'aquestes microciutats i de moltes de les seves construccions i instal·lacions (que han esdevingut tècnicament obsoletes) és una qüestió no menor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.