Eines

La pime fa tard a adaptar les relacions financeres al sistema unificat SEPA

La gran majoria ignora que l'1 de febrer no podrà cobrar ni pagar pel banc si no ha canviat els codis CCC pels IBAN

El canvi no representa cap trasbals important

Si vostè és empre­sari, es pot tro­bar que l'1 de febrer del 2014 el banc no li tra­miti ni les nòmines dels tre­ba­lla­dors, ni els rebuts de cli­ents domi­ci­li­ats ni les trans­ferències a proveïdors. Això li pas­sarà si no ha ade­quat la seva comp­ta­bi­li­tat al SEPA (Sin­gle Euro Pay­ments Area), un sis­tema uni­fi­cat de paga­ments per a les transac­ci­ons bancàries que subs­ti­tuirà els esta­tals als 27 països de la UE, Noru­ega, Liech­tens­tein, Islàndia, Suïssa i Mònaco.

La intro­ducció del SEPA és el motiu pel qual el banc ens ha anat can­vi­ant les tar­ge­tes per d'altres que tenen un xip. I de la mateixa manera que les de banda magnètica no ser­vi­ran de res, tam­poc ser­virà de res, a par­tir de l'1 de febrer de l'any que ve, tota l'acti­vi­tat finan­cera que es faci amb iden­ti­fi­cació CCC (Codi Compte Cli­ent), que haurà d'haver estat subs­tituïda pel cor­res­po­nent codi IBAN (Inter­na­ti­o­nal Bank Account Num­ber), que ser­veix per iden­ti­fi­car inter­na­ci­o­nal­ment un compte ban­cari.

Juan Pablo Her­rera, direc­tor finan­cer de l'empresa de solu­ci­ons informàtiques Sage, asse­gura que per a la majo­ria de les empre­ses el canvi no repre­senta cap tras­bals impor­tant, perquè la gestió dels paga­ments i els cobra­ments es fan amb pro­gra­mes informàtics: “Les empre­ses només han d'estar alerta per asse­gu­rar-se que el proveïdor d'aquest ser­vei l'actu­a­litzi. Tam­poc ha de ser un gran pro­blema per a les micro­pi­mes o autònoms que tre­ba­llen amb pocs cli­ents i proveïdors, i no neces­si­ten una gestió infor­ma­tit­zada: no han de can­viar la manera de tre­ba­llar: sim­ple­ment han d'incor­po­rar a la docu­men­tació els IBAN que el seu banc li pro­por­ci­ona i dema­nar els IBAN als cli­ents i proveïdors.

El major risc del canvi és el des­co­nei­xe­ment. L'obser­va­tori per a la migració al SEPA, diri­git pel Banc d'Espa­nya, fa un segui­ment tri­mes­tral de l'adap­tació al canvi dels dife­rents sec­tors interes­sats, i l'informe del juliol asse­nyala que només les enti­tats finan­ce­res esta­ven pre­pa­ra­des, men­tre que les admi­nis­tra­ci­ons i grans empre­ses començaven a tre­ba­llar i, entre les pimes, el des­co­nei­xe­ment era gene­ral, per la qual cosa s'esti­mava que el dia del canvi no esta­rien pre­pa­ra­des.

Quins bene­fi­cis aporta el SEPA? Per­met que els paga­ments en euros entre comp­tes situ­ats a la zona d'apli­cació es facin de manera tan sen­zi­lla com es fa actu­al­ment un paga­ment esta­tal, la qual cosa faci­lita l'accés als nous mer­cats. Els cli­ents poden amb un únic compte, una única tar­geta i uns ins­tru­ments de paga­ment amb idènti­ques carac­terísti­ques, rea­lit­zar paga­ments en qual­se­vol dels 32 països de la zona SEPA.

El nou sis­tema és més rigorós que l'actual pel que fa a la domi­ci­li­ació de rebuts. Les auto­rit­za­ci­ons dels cli­ents perquè se'ls passi a cobrar els rebuts al seu compte que es facin a par­tir de l'1 de febrer hau­ran d'estar fir­ma­des a través d'un man­dat nor­ma­lit­zat que ha de tenir guar­dat l'empresa (no el banc).

Una nova garan­tia per a les empre­ses és que, si un cli­ent els firma un man­dat SEPA B2B (empresa a empresa), el seu banc estarà obli­gat a no escol­tar-lo en el cas que li demani que retorni un rebut.

Dubtes sobre el nou règim de caixa de l'IVA

J.P

Salvador Guillermo, director d'economia de Foment del Treball coincideix a considerar que el principal problema de la implantació del SEPA és que “ha passat molt desapercebuda, sobretot entre les pimes”, i que l'1 de febrer aquestes es poden trobar que el banc no els tramiti els pagaments i els cobraments en presentar-los amb el sistema actual.

Per divulgar aquest canvi, Foment i Sage van portar a terme el 29 d'octubre a Barcelona un roadshow al qual van assistir més de 400 empresaris i en el qual moltes veus van expressar els seus dubtes sobre les implicacions del nou règim especial de criteri de caixa de l'IVA, que permetrà a partir de l'any a les empreses que facturen menys de dos milions d'euros anuals –sempre que no cobrin d'un mateix client més de 100.000 euros– ajornar l'ingrés a Hisenda de l'impost de les factures que no es cobren. El temor és que, si opten per aquest criteri, puguin perdre negoci amb clients que vagin pel criteri general. Foment farà a finals de mes una jornada específica dedicada a les implicacions del nou règim.

El criteri de caixa permet retardar –amb la data límit del 31 de desembre de l'any posterior al de l'operació– la declaració i l'ingrés de l'IVA repercutit fins al moment del cobrament als seus clients, però també es retarda la deducció de l'IVA suportat en les adquisicions fins al moment en què efectuï el pagament als seus proveïdors (criteri de caixa doble). D'aquesta manera, una empresa no acollida al criteri de caixa no podrà deduir l'IVA suportat que li hagin repercutit proveïdors que sí que estan en aquest criteri fins que no s'hagi fet el pagament.

La modificació del reglament de l'IVA, publicada en el BOE del 26 d'octubre, assenyala que l'opció pel règim de caixa s'ha d'exercitar quan es presenta la declaració de començament de l'activitat o bé durant el mes de desembre anterior a l'inici de l'any en el qual hagi de fer efecte, entenent-se prorrogada per als anys següents mentre no es produeixi la renúncia o l'exclusió per deixar de complir els requisits de facturació. La renúncia s'haurà de formular el mes de desembre anterior a l'inici de l'any natural en el qual hagi de fer efecte, tenint efectes per a un període mínim de tres anys.

La meritació i el dret a les deduccions de l'impost, segons el reglament, es produeixen amb el cobrament total o parcial del preu. En el cas dels subjectes passius no acollits al règim, però que són destinataris de les operacions que hi estan incloses, el dret a la deducció de les quotes suportades neix en el moment del pagament total o parcial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.