Gran angular

JOAN TARRADELLAS I ESPUNY

CONSELLER DELEGAT DE L'AGÈNCIA DE SUPORT A LA INNOVACIÓ I LA INTERNACIONALITZACIÓ (ACCIÓ)

“Cap multinacional instal·lada aquí ha mostrat dubtes per seguir-hi invertint”

El sector del procés alimentari català és un dels clústers més potents que tenim
La comoditat d'estar al mercat local no ens feia conscients dels nostres avenços
Els centres tecnològics estan planejant
replicar-se a d'altres països
Fins al juliol han augmentat les exportacions catalanes un 1,3%, per sobre de la UE
Des de l'any 2011, venem més a la resta del món que a la resta de l'Estat espanyol
Estem substituint l'ajut econòmic per l'humà, i la subvenció per talent

Els ajuts a la inter­na­ci­o­na­lit­zació s'han reduït a Cata­lu­nya a un 10% del que eren fa cinc anys. Jus­ta­ment quan més empre­ses volen fer el salt a nous mer­cats.
Hi hem hagut de posar més ima­gi­nació. Estem subs­ti­tuint l'ajut econòmic per l'humà, i subs­ti­tuint sub­venció per talent i per donar ser­veis d'asses­so­ra­ment a cost mínim a l'empresa, és el que ens toca ara. Posar la gent a tre­ba­llar en lloc de ges­ti­o­nar línies d'ajut.
Amb la crisi, la sor­tida a l'exte­rior s'ha acce­le­rat, fugint del depri­mit mer­cat local, quin és el per­fil de la nova empresa expor­ta­dora cata­lana?
Empre­ses amb una mit­jana de 21 tre­ba­lla­dors i 19 anys de vida, una fac­tu­ració de mit­jana de 4 mili­ons d'euros i que el pes de l'expor­tació sobre el total de la fac­tu­ració és d'un 3,26%.
La indústria manu­fac­tu­rera ha estat tra­di­ci­o­nal­ment el sec­tor expor­ta­dor català per excel·lència, qui­nes noves àrees econòmiques s'han sumat a la inter­na­ci­o­na­lit­zació amb la crisi?
En els últims exer­ci­cis hem detec­tat que la inter­na­ci­o­na­lit­zació s'ha mul­ti­pli­cat en ser­veis tècnics d'arqui­tec­tura i engi­nye­ria, en el sec­tor de les TIC i en pro­duc­tes ali­men­ta­ris, fins i tot en el sec­tor de la fleca. I tenim casos curi­o­sos com el d'una empresa giro­nina que exporta a França crois­sants de gamma alta, des­ti­nats a hotels de luxe.
Europa és també, per a les noves empre­ses expor­ta­do­res, la prin­ci­pal des­ti­nació dels seus pro­duc­tes?
És cert que França, Ale­ma­nya i el Regne Unit con­ti­nuen essent les des­ti­na­ci­ons estel·lars, però cada cop més estan anant a països emer­gents, sobre­tot els ano­me­nats BRIC (Bra­sil, Rússia, Índia i Xina). De fet, les expor­ta­ci­ons cata­la­nes han cres­cut un 20% en aquests mer­cats. Hi ha una tendència molt recent i és que està crei­xent molt l'interès pels EUA, tant per ven­dre pro­ducte d'alt valor afe­git com de baix valor afe­git.
Què creu que ha pro­vo­cat aquest nou interès?
Hi ha influït en gran part el fet que els EUA hagin recu­pe­rat el crei­xe­ment de la seva eco­no­mia i a més que es tro­bin ara en un procés d'acord de lliure comerç amb la Unió Euro­pea. I hi ha un ter­cer tema, que és més una qüestió interna i és que cada cop hi ha més ober­tura lingüística i men­tal de l'empre­sa­riat català. Tra­di­ci­o­nal­ment ten­dien a anar a Lla­ti­noamèrica, que no tenia gaire més interès que altres mer­cats, però venien allà per una qüestió de faci­li­tats idiomàtiques i cul­tu­rals. Però això està can­vi­ant. Notem, espe­ci­al­ment en els nous expor­ta­dors, que tenen més habi­li­tats lingüísti­ques i més volun­tat de fer el salt a d'altres mer­cats, ja que se sen­ten més segurs i més còmodes amb la inter­na­ci­o­na­lit­zació del seu pro­ducte.
Mal­grat tot els EUA havia estat con­si­de­rat un mer­cat de difícil accés no només pels aran­zels sinó per d'altres bar­re­res tècni­ques a l'expor­tació.
Des d'ACCIÓ estem tre­ba­llant molt el tema de les bar­re­res no aran­zelàries, és a dir, aquells impe­di­ments que hi ha als mer­cats estran­gers fins i tot dins de la UE, i que són del tipus de segu­re­tat en el pro­ducte, gus­tos del con­su­mi­dor, eti­que­tatge, etc. que s'han d'enten­dre molt bé perquè el pro­ducte no sigui rebut­jat i els EUA feia molta por per aques­tes bar­re­res. És una infor­mació molt can­vi­ant que es fa difícil fer arri­bar a tot­hom.
De tota manera, fa la impressió que als nous sec­tors expor­ta­dors el que els ha ani­mat a fer el salt a l'exte­rior és la paràlisi interna.
Sí, és clar que la manca de demanda i les poques pers­pec­ti­ves de recu­pe­ració han estat l'impuls clau. Però hi ha influït també una oferta de molta qua­li­tat. El cas de l'arqui­tec­tura és para­digmàtic, tenen una acti­vi­tat molt baixa aquí, però es tracta d'una de les pro­fes­si­ons cata­la­nes més reco­ne­gu­des a àmbit mun­dial i, per tant, són molt fàcil­ment expor­ta­bles. Rússia, Mèxic, Colòmbia i Xile és on aquest tipus de ser­veis cata­lans estan sent millor rebuts i s'estan expor­tant molts pro­jec­tes. I en l'engi­nye­ria civil ha pas­sat una mica el mateix. Té també un ele­vat reco­nei­xe­ment per la capa­ci­tat de gestió poste­rior de les infra­es­truc­tu­res. I a més comp­tem amb engi­nye­ries amb nivells tècnics molt ele­vats.
I què en diu del cas de pro­duc­tes ali­men­ta­ris, que no tenen un mer­cat local tan depri­mit?
És cert, però són empre­ses amb un alt nivell tec­nològic que els ha gene­rat molta neces­si­tat d'expor­tar. El sec­tor del procés ali­men­tari català és un dels clústers més potents que tenim. Han acon­se­guit espe­ci­a­lit­zar-se molt en el seu pro­ducte. Per exem­ple, el tema de les sal­sit­xes de pollas­tre o conill per als països àrabs està fun­ci­o­nant molt bé. Han fet un esforç inno­va­dor molt impor­tant perquè el que anava bé aquí fos expor­ta­ble.
I per què s'ha pujat ara al carro de la inter­na­ci­o­na­lit­zació del sec­tor de les TIC?
Sem­pre havia estat latent com a sec­tor expor­ta­dor, però ara s'han ado­nat que els grans mer­cats estan fora d'aquí. L'únic pro­blema que tenien era una certa por i hi ha hagut un canvi de men­ta­li­tat. Per exem­ple, empre­ses d'apli­ca­ci­ons d'intel·ligència emo­ci­o­nal estan tenint molta sor­tida al Bra­sil, els EUA, Mèxic i Rússia. Hi ha un sub­sec­tor dins de les TIC en què Cata­lu­nya és pio­nera i és tot el tema rela­ci­o­nat amb les smart cities. Hi ha tec­no­lo­gies fetes aquí sobre gestió de cen­tres de con­trol a les ciu­tats que s'estan implan­tant a les prin­ci­pals metròpolis del món. A Cata­lu­nya no partíem de zero, i per això en el moment que s'ha pres la decisió de fer el salt ha estat més àgil. Hem vis­cut uns anys que per la como­di­tat d'estar al mer­cat local no hem estat cons­ci­ents de com d'avançats estàvem en les noves tec­no­lo­gies. Ara el que està pas­sant és que els cen­tres tec­nològics cata­lans també estan començant a expor­tar.
De quina manera?
Els cen­tres més grans com Bdi­gi­tal, Lei­tat, Ascamm, i el cen­tre tec­nològic de Man­resa estan pla­ne­jant repli­car-se a d'altres països. Alguns d'ells han gene­rat spin-off que les han adqui­rit empre­ses mul­ti­na­ci­o­nals. En la dar­rera missió comer­cial que ha fet el govern a Colòmbia, per exem­ple, els cen­tres tec­nològics, Ascamm i Bar­ce­lona Media també van ser-hi. No és el pri­mer cop. No obs­tant, es vol pro­moure la par­ti­ci­pació d'aquests en les mis­si­ons perquè cer­quin socis i esta­blei­xin acords de col·labo­ració a àmbit inter­na­ci­o­nal. Una altra cosa en què s'està inci­dint molt és en l'expor­tació de ser­veis tec­nològics d'infra­es­truc­tu­res que tenim a Cata­lu­nya, com el sin­crotró Alba i el super­com­pu­ta­dor, que aspi­ren a ven­dre més a fora que al mer­cat local. El dos ja van nàixer amb aquesta volun­tat inter­na­ci­o­nal d'atreure grups de recerca i empre­ses pri­va­des com ara far­macèuti­ques o petro­li­e­res que neces­si­ten sis­te­mes de com­pu­tació molt avançada.
El sec­tor de ser­veis ha superat les seves recan­ces a sor­tir a l'exte­rior i, d'altra banda, l'any 2012 es va acon­se­guir un exer­cici rècord en crei­xe­ment d'expor­ta­ci­ons indus­tri­als. L'objec­tiu s'ha acon­se­guit?
E
l 2012 ha estat el millor exer­cici i a més con­ti­nuem en aquesta tendència. Fins al mes de juliol han aug­men­tat les expor­ta­ci­ons cata­la­nes un 1,3%, per sobre de la zona euro. Tot i això, com més expor­tem millor, nosal­tres som una eco­no­mia petita amb un mer­cat petit depri­mit, si expor­tem no depe­nem de cri­sis inter­nes. A més l'expor­tació sig­ni­fica que cada cop ets més com­pe­ti­tiu, i es tra­du­eix en llocs de tre­ball esta­bles amb més valor afe­git, és el que neces­si­tem en un país com el nos­tre. Ara bé, el gran rècord històric més impor­tant que hem acon­se­guit és el de les empre­ses expor­ta­do­res regu­lars.
De qui­nes xifres estem par­lant?
L'any 2008 hi va haver un rècord històric i aquest any ja s'ha superat, fins al juliol del 2013 tenim un total de 14.000 empre­ses expor­ta­do­res regu­lars que supo­sen un 6,4% més que en el mateix període del 2012, sig­ni­fi­quen el 36% de tot l'Estat. I té molt valor perquè són les que fa més de 4 anys seguits que venen a fora i ser­vei­xen de trac­tor per a la resta d'empre­ses.
I aquesta dada rècord a què es deu, que han anat incor­po­rant-s'hi les noves empre­ses expor­ta­do­res?
No, són prin­ci­pal­ment empre­ses indus­tri­als i manu­fac­tu­re­res, i mol­tes són mul­ti­na­ci­o­nals. N'hi ha de cata­la­nes, però la gran majo­ria de les implan­ta­des aquí des de fa anys venen tota la seva pro­ducció a fora. Per donar algu­nes dades, el 85,8% de les empre­ses japo­ne­ses ins­tal·lades a l'Estat són a Cata­lu­nya, el 67% de les ita­li­a­nes, el 63% de les d'Estats Units o el 61,9% de les fran­ce­ses. I el 90% dels direc­tius japo­ne­sos.
Té constància, com han dit algu­nes veus, que amb el procés sobi­ra­nista enge­gat a Cata­lu­nya aquests per­cen­tat­ges s'inver­ti­ran?
Cap d'aques­tes empre­ses ni cap direc­tiu han mos­trat cap dubte sobre seguir inver­tint a Cata­lu­nya, perquè el seu mer­cat no és Espa­nya, sinó l'euro­peu o sud del Medi­ter­rani. De fet, totes les inver­si­ons estran­ge­res que estan aug­men­tant a Cata­lu­nya no és perquè el mer­cat espa­nyol sigui més atrac­tiu, més aviat al con­trari. El soroll que ve de Madrid prové de veus pro­pe­res a un par­tit con­cret que par­len en repre­sen­tació d'enti­tats inter­na­ci­o­nals quan no ho són.
Les dades demos­tren que no hi ha cap fugida?
Quan par­lem amb els empre­sa­ris estran­gers ins­tal·lats ens demos­tren la volun­tat d'aug­men­tar les inver­si­ons. En el pri­mer semes­tre d'enguany les inver­si­ons estran­ge­res pro­duc­ti­ves a Cata­lu­nya s'han incre­men­tat en un 42,2% res­pecte a l'any pas­sat. A la resta de l'Estat espa­nyol han bai­xat un 0,2%. Són xifres del FDI Foreign Direct Inves­tors Report de Finan­cial Times i demos­tren que som un dels ter­ri­to­ris que més han cres­cut en inversió estran­gera d'Europa i el segon semes­tre les xifres seran igual­ment bones. Curi­o­sa­ment els prin­ci­pals països inver­sors és allà on més expor­ten les empre­ses cata­la­nes, com Ale­ma­nya, etc. Una altra cosa que ha can­viat és que ara ja venem més a la resta del món que a l'Estat. A Espa­nya expor­tem un 45,8% i a la resta del món, en canvi, un 54,2%; aquest canvi es va pro­duir al llarg del 2011 i segueix la tendència.

Des del món de l'empresa

Nascut a Barcelona l'any 1964, Joan Tarradellas és el conseller delegat d'ACCIÓ, és enginyer superior industrial per la UPC, MBA de l'IESE i doctor en administració d'empreses per la UPC. Ha liderat equips de grans empreses industrials i ha estat director de fusions i adquisicions d'Amadeus GTD (a Europa i als Estats Units) i de FMC Corporation (a Europa, Àsia i l'Orient Mitjà) i membre del consell d'administració de diverses empreses. Una tasca que ha compaginat amb el de professor de finances d'EADA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.