Gran angular

Alfabetització financera, objectiu urgent

El punt de sortida, el “grau d'analfabetisme” existent, és molt alt a tot arreu, i de forma especialment sagnant a Espanya i Catalunya. En part per la quasi inexistència de formació economicofinancera en l'ensenyament primari i secundari, però també en part per una consideració equivocada que no hem de ser nosaltres mateixos els que ens ocupem –i preocupem– de les nostres finances

Vaig escol­tar per pri­mer cop aquest terme, “alfa­be­tit­zació finan­cera”, fa uns quinze anys, a Muriel Sie­bert, la broker nova­ior­quesa cone­guda com la “pri­mera dona de les finan­ces”. La senyora Sie­bert, a qui ja vaig conèixer mig reti­rada dels seus nego­cis, estava, però, inten­sa­ment dedi­cada a la filan­tro­pia, espe­ci­al­ment a aju­dar les dones a estar més pre­sents en el sec­tor finan­cer i a pro­por­ci­o­nar-los edu­cació finan­cera. Em va expli­car per pri­mer cop els grans avan­tat­ges com­pro­vats que s'obte­nen de pro­por­ci­o­nar cul­tura –conei­xe­ments i apti­tuds- finan­cera als ciu­ta­dans. Eren, són de fet, avan­tat­ges vin­cu­lats al foment de l'estalvi, a evi­tar o reduir els casos de sobre­en­deu­ta­ment i moro­si­tat, a faci­li­tar una inversió ade­quada dels roma­nents finan­cers, però sobre­tot avan­tat­ges deri­vats de capa­ci­tar-nos perquè ens fem res­pon­sa­bles de les nos­tres finan­ces per­so­nals i del nos­tre “futur finan­cer”. Capa­ci­tats per saber el que cal fer i a qui dema­nar con­sell pro­fes­si­o­nal.

Aquesta alfa­be­tit­zació finan­cera (finan­cial lite­racy) o com­petència finan­cera (finan­cial capa­bi­lity) o, més genèrica­ment, edu­cació finan­cera (finan­cial edu­ca­tion) va por­tar-se a terme, fins a l'últim canvi de segle, sobre­tot a través d'un con­junt d'ini­ci­a­ti­ves, sobre­tot pri­va­des, i con­cen­tra­des en països anglo­sa­xons.

Des de lla­vors, i impul­sada espe­ci­al­ment per l'OCDE i per la UE, però ara també pel G-20 i altres orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals de caire més regi­o­nal (APEC, per exem­ple), està sent entesa, accep­tada i pro­mo­guda per molts països que li estan donant pri­o­ri­tat crei­xent. No tots amb un grau de desen­vo­lu­pa­ment ele­vat, ja que la “inclusió finan­cera” és una deri­vada de l'alfa­be­tit­zació, i essen­cial com a reque­ri­ment de polítiques econòmiques a mol­tes zones en vies de desen­vo­lu­pa­ment.

MOL­TES RECO­MA­NA­CI­ONS.

Va ser de fet l'OCDE, l'any 2005, qui va donar el tret de sor­tida als que han estat fins ara uns anys intensíssims en reco­ma­na­ci­ons, direc­trius, plans i, per des­comp­tat, pro­jec­tes por­tats a terme, més o menys ambi­ci­o­sos, política­ment jus­ti­fi­ca­tius i efec­tius, en la tasca molt com­pli­cada de treure la gent de la ignorància i sobre­tot de la vul­ne­ra­bi­li­tat quant als ris­cos de deci­si­ons finan­ce­res equi­vo­ca­des i, de vega­des, devas­ta­do­res per al futur per­so­nal i fami­liar.

El punt de sor­tida, el “grau d'anal­fa­be­tisme” exis­tent, és molt alt a tot arreu i de forma espe­ci­al­ment sag­nant a Espa­nya i Cata­lu­nya. En part per la quasi ine­xistència de for­mació eco­no­mi­co­fi­nan­cera en l'ense­nya­ment pri­mari i secun­dari, però també en part per una con­si­de­ració equi­vo­cada que no hem de ser nosal­tres matei­xos els que ens ocu­pem –i pre­o­cu­pem– de les nos­tres finan­ces. També ho pensàvem abans sobre la salut, que havia de que­dar “en mans del metge”, sense fer esforços de pre­venció nosal­tres matei­xos. Això també està can­vi­ant pel que fa a la nos­tra salut finan­cera.

Un dels pocs estu­dis de camp rea­lit­zats al nos­tre país sobre aquest tema i ela­bo­rat amb una mos­tra impor­tant d'uni­ver­si­ta­ris cata­lans per la Fun­dació Fer­rer i Guàrdia per a l'Ins­ti­tut d'Estu­dis Finan­cers, va con­cloure en resum que els conei­xe­ments finan­cers dels uni­ver­si­ta­ris eren quasi ine­xis­tents però que n'ente­nien la importància i mos­tra­ven una gran pre­dis­po­sició a adqui­rir-los. Anal­fa­bets però dis­po­sats a apren­dre. Altres enques­tes deri­va­des d'ava­lu­a­ci­ons de pro­jec­tes d'edu­cació finan­cera en esco­les -l'hàbitat natu­ral i sem­pre a pri­vi­le­giar- con­firma l'excel·lent recep­ti­vi­tat que genera l'alfa­be­tit­zació finan­cera perquè tots hi veiem una apli­cació imme­di­ata en mol­tes ruti­nes i acci­ons en la vida quo­ti­di­ana.

EDU­CACIÓ FINAN­CERA.

Hi ha, però, un ele­ment que fa, en aquests moments, espe­ci­al­ment relle­vant l'edu­cació finan­cera de la ciu­ta­da­nia. Venim d'uns anys, just abans i durant la crisi, en què s'han produït uns epi­so­dis de dis­tri­bució finan­cera amb unes con­seqüències molt greus per a molta gent. L'apre­nen­tatge d'aquests des­as­tres hau­ria de gene­rar grans can­vis en les rela­ci­ons entre els bancs i la seva cli­en­tela. Per als bancs, hau­ria de sig­ni­fi­car trans­for­ma­ci­ons impor­tants en ope­ra­tiva i gover­nança que ja vaig comen­tar en aques­tes matei­xes colum­nes. Per als cli­ents, s'imposa capa­ci­tar-se per evi­tar, tant com sigui pos­si­ble, més ensar­ro­na­des. Aquest capa­ci­tació ha d'estar induïda i per tant reque­reix acci­ons for­ma­ti­ves d'alfa­be­tit­zació finan­cera en l'entorn esco­lar, labo­ral o de jubi­lats.

PRO­JEC­TES PRO­PIS.

Sem­bla que a poc a poc, admi­nis­tra­ci­ons i enti­tats finan­ce­res van veient l'opor­tu­ni­tat i la neces­si­tat de can­viar les coses i impul­sar amb decisió aquests pro­jec­tes. El Pla Espa­nyol d'Edu­cació Finan­cera, coman­dat per la CNMV i Banc d'Espa­nya, s'ha ori­en­tat cap a les eines (web Finan­zas para todos) i per, a poc a poc, entrar a les aules de mans de docents for­mats en aquesta matèria. A Cata­lu­nya hi ha pro­jec­tes pro­pis i ambi­ci­o­sos. Entre aquests des­taca EFEC, que l'any pas­sat va estar pre­sent a més de 100 esco­les for­mant 7.000 alum­nes de 4t curs d'ESO. És un pro­jecte de for­mació a través de volun­ta­ris (cen­te­nars) amb par­te­na­riat públic (depar­ta­ments d'Eco­no­mia i d'Ense­nya­ment) i pri­vat (Ins­ti­tut d'Estu­dis Finan­cers i enti­tats de crèdit: La Caixa, Saba­dell, BBVA i, des d'aquest any, Caixa Engi­nyers), que d'aquí a pocs dies anun­ciarà una segona edició, més àmplia i ambi­ci­osa. Alguna cosa més que grans de sorra per a un objec­tiu molt urgent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.