Borsa

Sense motivacions

La borsa es resisteix a baixar però tampoc té forces per intentar l'assalt a nivells superiors. L'Íbex-35 continua allunyant-se dels 10.000 punts i recula un 0,19% setmanal.

Des de que es va encetar el novembre l'apatia domina el parquet i les variacions setmanals
de l'Íbex-35 oscil·len entre el -0,53% i
el +0,93%

Els inversors tenen clar que de l'optimisme que va envair els parquets al setembre i a l'octubre no queda res. Ara la cautela és la que predomina en els principals places financeres. La fi de l'exercici està pròxima, i a hores d'ara la pràctica totalitat de grans borses tenen un balanç anual força positiu i pocs són els inversors que volen arriscar a aquestes alçades. Això es reflecteix en la tendència erràtica dels índexs, amb moviments limitats, en què qualsevol retrocés és aprofitat per entrar de nou, per si de cas es produeixen nous repunts. Però això tampoc és suficient per saltar cap a quotes superiors. Els inversors necessiten de notícies positives que anunciïn que la recuperació econòmica és una realitat, però aquestes o no arriben o són ambigües.

Aquesta setmana l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) era l'encarregada de refredar els ànims dels inversors. Aquest organisme ha rebaixat les previsions de creixement sobre l'economia global en el 2014 ara que els dubtes dels inversors sobre la expansió econòmica dominen les ordres de venda. A banda d'aquesta notícia, els mercats han hagut de pair les actes de la darrera reunió de la Reserva Federal (FED). Si bé la futura presidenta del banc, Janet Yellen, s'ha mostrat públicament favorable a mantenir la compra de bons per estimular l'economia nord-americana fins que aquesta doni senyals de millora, aquesta setmana el resum de la reunió de la FED evidencia que l'entitat està estudiant la forma d'anar reduint aquestes compres. Això no agrada gens als inversors i Wall Street va reaccionar a la baixa allunyant l'índex Dow Jones dels 16.000 punts, nivell que havia superat per primer cop a la seva història. No obstant, unes dades macro negatives, que poden obligar a la FED a mantenir els estímuls, van retornar al Dow Jones per sobre els 16.000 punts, contagiant part de l'optimisme a la resta de places borsàries a finals de setmana.

En aquest context d'apatia borsària, en què el volum de negociació ha caigut significativament respecte els dos mesos precedents, la borsa espanyola ha batallat per no perdre els 9.600 punts en les darreres cinc sessions. Després de tocar un mínim de tancament en els 9.559,50 punts en la jornada de dimecres, el selectiu ha anat recuperant posicions a finals de setmana fins a assolir els 9.677,40 punts i acomiadar-se divendres amb una mínima pèrdua (-0,19%).. Amb aquest resultat, la plusvàlua anual de l'Íbex-35 és del 18,49% malgrat que l'índex ha retrocedit un 3,58% des dels màxims del 21 d'octubre i un 2,32% d'ençà que començà el novembre. Una mostra de desídia que es respira en el parquet és que des de que es va encetar el novembre les variacions setmanals de l'Íbex-35 oscil·len entre el -0,53% i el +0,93%.

CANVI DE TENDÈNCIA.

Els inversors han aprofitat els baixos preus de les accions de Caixabank per incorporar-les a la cartera en les darreres sessions. Fa una setmana la desinversió de La Caixa va penalitzar la cotització de Caixabank, que va esdevenir un dels fanalets vermells de l'Íbex-35. Però aquesta setmana ha invertit la tendència i s'ha enfilat als primers llocs del rànquing de valors més alcistes, amb un increment superior al 4%. Un altre dels valors que ha superat el càstig de sessions precedents ha estat Bolsas y Mercados Españoles (BME). Les accions de BME han estat de les que més han pujat en les darreres cinc sessions, un cop superada la sortida del seu accionariat del Banc de Espanya que va penalitzar la seva cotització durant la setmana anterior.

Malgrat que hi ha valors que, a l'abric de descensos precedents, han anat recuperant posicions, també hi ha d'altres que no acaben d'atreure els inversors tot i les davallades que han patit. Durant les darreres sessions Sacyr, FCC i OHL han aprofundit en les pèrdues i han tornat a situar-se una setmana més entre els valors més baixistes, en aquesta ocasió acompanyats d'Acerinox, ACS i Ferrovial. Els inversors prefereixen continuar fent caixa en aquests títols que havien pujat molt durant l'episodi d'eufòria dels dos mesos precedents, no sigui que l'expectativa d'una millora econòmica acabi per esvair-se i es perdi el que s'havia guanyat.

El grup Mediaset també ha patit força aquesta setmana després que s'hagi conegut la intenció de Prisa de desfer-se del seu paquet accionarial en el grup televisiu. Les accions de Mediaset han reculat gairebé un 3% en cinc sessions, davallada que hauria estat molt superior si no hagués estat per la remuntada que les accions de Telecinco van enregistrar en la darrera sessió setmanal (5%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.