Empreses

El valor del paisatge desconegut

El Brogit Guiatges està especialitzada en ecoturisme pel sud de Catalunya

Els boscos, els productes tradicionals i la història de les muntanyes del sud de Catalunya són un producte a l'altura de la resta de destinacions turístiques del país. El 2006, amb aquest convenciment i la vocació de donar-lo a conèixer, Meritxell Omella i Sergi Coll van fundar l'empresa Excursions.cat, llavor de l'actual El Brogit Guiatges. “Estàvem i estem convençuts del potencial d'aquesta zona, rica en patrimoni i molt diversa, perquè combina muntanya i costa”, afirma Omella.

El Brogit treballa en l'àmbit de les muntanyes de Prades i els Ports de Tortosa-Beseit. Organitza rutes en estades de mig dia, de cap de setmana o vacances a mida per a empreses i grups. També munta itineraris de descoberta de diferents temàtiques que comercialitza a través del seu portal web. “Un dels nostres objectius és fidelitzar el client, a través d'una experiència de qualitat. Ens agrada treballar amb grups no gaire grans. El benefici és menor, perquè els costos són els mateixos, però la interacció és més gran.” El senderisme, les excursions de muntanya, les experiències amb visita a elaboradors i tast d'aliments de la zona com el vi, l'oli o la mel són els principals productes d'El Brogit. “Passegem per llocs on algú manté aquest paisatge i considerem important valorar els productes locals vinculats. Sovint, com en el cas del tast de mel, és un recurs que es desconeix força.” Un capítol a part, especialment per la rellevància adquirida els darrers anys, és el turisme vinculat al vi. El Brogit ha entrat a formar part de la recentment creada Priorat Enoturisme, una plataforma de comercialització i promoció amb vocació internacional. De fet, les rutes per les cinc denominacions d'origen de les comarques tarragonines són “el producte més demanat pels operadors internacionals en les diferents versions: cellers, caminades, fotografia, tastos, verema, etc.”. En vista de la davallada del client nacional arran de la crisi, l'empresa intensificarà la recerca de turistes internacionals, mitjançant l'ampliació del catàleg a tot Catalunya a través d'acords amb altres operadors locals. Un repte gens senzill. “No sé si les administracions podrien haver fet una millor difusió del sud, però la realitat és que quan vas a fires internacionals en constates el desconeixement. D'entrada, sols compta Barcelona, el Pirineu i la Costa Brava. És un obstacle perquè ens programin els operadors.”

El Brogit també possibilita les rutes autoguiades. S'encarrega d'organitzar-les amb mapes i topoguies, i en planifica l'allotjament. En destaca l'anomenada El Brogit de la Vall, un producte similar als Carros de Foc del nord del país, i de la qual l'empresa és la guia oficial. És un itinerari de 70 quilòmetres que abasta tres comarques i nou municipis, i permet descobrir el cor de les muntanyes de Prades.

PRADES, En L'AIRE.

Pendent de fa molts anys de ser declarat parc natural i des de la perspectiva empresarial, Omella considera que la declaració no és un factor decisiu. “Ja ho són el Montsant i els Ports i, malgrat això, no s'ha venut com a destinació sencera. Potser seria millor constituir un consorci, perquè si hem de tenir un parc sense pressupost i, per tant, sense viabilitat, el territori no el voldrà.”

Senderisme per a invidents

El refilar d'alguns ocells, la forma punxeguda de la fulla de l'alzina o l'olor humida de les falgueres després de la rosada. És la descoberta de la muntanya a l'abast d'algú que no pot veure el paisatge, però sí sentir-lo.

Des de fa tres anys, i el vinent repetiran, El Brogit organitza l'estada i les rutes d'una vintena d'invidents britànics, a través d'un majorista escocès.“Demanen un recorregut senzill i net de vegetació a les vores del camí. Cadascun va acompanyat d'una persona que és els seus ulls, i li descriu el paisatge i els possibles entrebancs”, explica Omella. “De fet, el principal obstacle és trobar allotjaments adequats i amb prou capacitat a la zona.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El valor del paisatge desconegut

Publicat a