ecolasetmana

El pastor es fa banquer

El Banc d'Espanya infla el discurs de la por mentre una empresa índia anuncia 30 milions d'inversió a Catalunya.

Arriscar-se a fer previsions en matèria econòmica sovint suposa quedar en ridícul sota la perspectiva del pas del temps. Que li ho diguin si no a José Luis Rodríguez Zapatero que, en la presentació del seu llibre, ha admès que va cometre errors valorant la “no crisi”

La setmana que havia de portar l'apagada de la ràdio i la televisió pública al País Valencià arrencava amb el governador del Banc d'Espanya, Luis Linde, posant-se el vestit de Pere el pastor. En una compareixença a Madrid, Linde va inflar els pulmons per poder cridar als quatre vents que el llop del segle XXI ve a cruspir-se Catalunya. “Que ve la misèria, que ve la misèria”, crida Linde. El Banc d'Espanya, que acostuma a passar de puntetes sobre qualsevol debat de política econòmica, sí aixeca la veu per amenaçar els bancs catalans dient-los que la independència del país suposaria una ruïna absoluta. En la mateixa línia, el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, malgrat que assegura que la secessió catalana és un escenari que no contempla, s'atreveix a aventurar que, d'arribar a produir-se, el procés “seria dolent” per a Catalunya i “per a tots”.

Arriscar-se a fer previsions en matèria econòmica sovint suposa quedar en ridícul sota la perspectiva del pas del temps. Que li ho diguin si no a José Luis Rodríguez Zapatero que, en la presentació del seu llibre, ha admès que va cometre errors valorant la “no crisi” que se li va acabar tirant a sobre. Errors que li costen cars, ni que sigui una mica, a Carlos Fabra. L'expresident de la Diputació de Castelló i impulsor del revolucionari concepte aeroport sense avions ha estat condemnat a quatre anys de presó.

Amb el final d'any a la vista, el president Artur Mas, de visita a l'Índia, ha avançat que Catalunya tornarà a incomplir els objectius de dèficit (fixats en l'1,58% del PIB). En la mateixa visita a Orient, la comitiva catalana ha sabut que la companyia índia de components i materials per a la fabricació d'automòbils Samvardhana Motherson Group invertirà 30 milions d'euros en una nova planta a Polinyà (Vallès Occidental).

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha confirmat que, aprofitant la reforma tributària que estarà enllestida en el primer semestre de 2014, s'intentarà fer arribar els ingressos de l'impost sobre els dipòsits bancaris (que paguen les entitats) a les comunitats autònomes. Respira alleujat Montoro des que sap que el PIB del tercer trimestre ha crescut un 0,1% en taxa intertrimestral, fet que ha permès a l'economia de l'Estat espanyol sortir de la recessió tècnica, segons les xifres de l'Instituto Nacional de Estadística.

Aquesta setmana s'han posat per primera vegada a la venda els bitllets per a la connexió directa Barcelona-París amb tren d'alta velocitat. El primer viatge entre les dues capitals sense necessitat de fer transbord està previst per al pròxim 15 de desembre. A alta velocitat s'ha produït la fuga de París cap a Fira de Barcelona del saló professional sobre tèxtil texà Denim by Première. El saló que fins ara es realitzava a la capital francesa recalarà al recinte de Montjuïc.

El grup farmacèutic Ferrer (830 milions de facturació el 2012) ha anunciat la compra de la biotecnològica Janus Developments. Per la seva part, dies amargs a Panrico i, sobretot, a la planta de Santa Perpètua de Mogoda, la més severament castigada pels acomiadaments que executarà la direcció de la companyia (745 en una plantilla de 1.900). L'ERO que va presentar Delphi el passat 28 d'octubre per acomiadar 170 treballadors ha finalitzat amb acord per reduir el nombre d'afectats fins a a 126, dels qual 31 seran sortides forçoses.

SCA, la companyia paperera propietària de Colhogar, ofereix una recol·locació a 150 treballadors afectats pel tancament de la planta de Mediona (30 anirien a Valls, 90 a Navarra i uns altres 30, prejubilats).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.