Eines

Alternatives al concurs de creditors

Renegociar a temps pot aportar millors resultats que la via judicial

Els administradors poden acabar responent amb el seu patrimoni
El 96% dels concursos no acaben en conveni sinó en liquidació

El con­curs de cre­di­tors està pen­sat per inten­tar garan­tir la con­tinuïtat de les empre­ses en difi­cul­tats i a la vegada inten­tar que els cre­di­tors recu­pe­rin el màxim pos­si­ble. El deu­tor pot obte­nir la para­lit­zació de totes les acci­ons indi­vi­du­als dels cre­di­tors per cobrar -fins i tot les exe­cu­ci­ons hipo­tecàries-, un refi­nançament fins a cinc anys sense interes­sos del deute total i una qui­tança de fins al 50% del que deu. A la pràctica, això no fun­ci­ona, perquè el 96% dels con­cur­sos no aca­ben amb un con­veni amb els cre­di­tors sinó amb la liqui­dació de l'empresa, amb el resul­tat que des­a­pa­rei­xen tots els llocs de tre­ball i a més els cre­di­tors aca­ben sense cobrar.

La causa d'aquests tan­ca­ments és la majo­ria de les empre­ses que pre­sen­ten con­curs ho fan quan “estan exhaus­tes i ja no hi ha res a fer”, asse­nyala Iñaki Frade, soci direc­tor del des­patx juri­di­co­e­conòmic Frade Gobeo i res­pon­sa­ble de rees­truc­tu­ra­ci­ons con­cur­sals de la patro­nal Pimec. Frade i l'advo­cat en espe­ci­a­li­tat mer­can­til Car­les Deutú van pre­sen­tar la set­mana pas­sada a la Cam­bra de Comerç de Girona un model per aju­dar les empre­ses a pren­dre les deci­si­ons cor­rec­tes davant “els pri­mers símpto­mes de difi­cul­tat en les empre­ses”. Segons ells, si una empresa en difi­cul­tats vol aixe­car el cap només ha de recórrer al con­curs si con­ti­nua tenint capa­ci­tat de gene­rar tre­so­re­ria, perquè si no es va cap a la liqui­dació.

El con­curs de cre­di­tors s'ha de pre­sen­tar com més aviat millor. La llei con­cur­sal asse­nyala que les empre­ses han de pre­sen­tar-lo en el ter­mini de dos mesos des que tenen conei­xe­ment o hau­rien de tenir conei­xe­ment de l'estat d'insolvència, però al marge del que diu la llei Frade asse­nyala que quant més aviat es detecta la insolvència “millor es podrà fer el ves­tit a mida per a l'empresa, l'empre­sari i els cre­di­tors”. Un ves­tit a mida que no té per què ser el con­curs, “del qual l'empre­sari queda esclau, amb poc marge de mani­o­bra per gua­nyar-se la vida, men­tre que els proveïdors no cobren. Frade i Deutú expli­quen que mol­tes vega­des s'acon­se­guei­xen resul­tats més satis­fac­to­ris per a totes les parts nego­ci­ant la rees­truc­tu­ració dels deu­tes al marge del jut­jat. Per exem­ple, pac­tant amb els proveïdors que con­tinuïn ser­vint i que vagin cobrant poc a poc els deu­tes vells, o venent actius per uns preus millors dels que s'acon­se­gui­rien amb una liqui­dació judi­cial.

Una segona alter­na­tiva per als que no tenen futur és tan­car la bar­raca amb una liqui­dació no con­cur­sal i mun­tar un altre negoci simi­lar. Mètode molt habi­tual segons les dades de Pimec: només una de cada deu empre­ses que es donen de baixa d'aquesta patro­nal han pre­sen­tat con­curs, les altres nou tan­quen direc­ta­ment.

ELS SÍMPTO­MES.

Quan sabem que estem en perill d'insolvència? Alguns senyals que han de dur l'empre­sari a fer-s'ho mirar són que els ingres­sos cor­rents no cobrei­xen les des­pe­ses cor­rents, els cli­ents no paguen, es perdi finançament de proveïdors i es perdi finançament ban­cari a curt ter­mini i no es puguin amor­tit­zar els préstecs. Refi­nançar el deute ban­cari és una solució, sem­pre que les nego­ci­a­ci­ons les porti un pro­fes­si­o­nal de fora de l'empresa, i mai apor­tant com a garan­tia el patri­moni per­so­nal de l'empre­sari.

Una de les cau­ses que les empre­ses no pre­sen­tin con­curs quan toca és la por de ser mal vist. “La llei és per­versa. La figura del con­curs cri­mi­na­litza l'empre­sari, i l'admi­nis­tra­dor con­cur­sal inves­tiga l'empresa com si fos una poli­cia paral·lela”, asse­gura Frade. I si això passa amb els con­cur­sos volun­ta­ris, la pos­si­bi­li­tat que l'empre­sari hagi de res­pon­dre amb el seu patri­moni par­ti­cu­lar aug­menta si el con­curs és decla­rat cul­pa­ble per no haver-se pre­sen­tat dins els ter­mi­nis. La llei con­cur­sal asse­nyala que la insolvència es dóna per entesa quan hi ha incom­pli­ment gene­ra­lit­zat de les obli­ga­ci­ons tri­butàries, labo­rals o de segu­re­tat social durant tres mesos, liqui­dació pre­ci­pi­tada o ruïnosa de béns, existència d'embar­ga­ments que afec­tin de manera gene­ra­lit­zada el patri­moni del deu­tor o incom­pli­ment gene­ral en el paga­ment de les obli­ga­ci­ons. La no pre­sen­tació del con­curs de cre­di­tors pot por­tar res­pon­sa­bi­li­tats per als admi­nis­tra­dors en con­si­de­rar-se aquesta omissió una negligència de l'admi­nis­tra­dor: la inha­bi­li­tació de 2 a 15 anys per admi­nis­trar béns d'altres, la pèrdua de qual­se­vol dret de crèdit enfront de la con­cur­sada, la devo­lució de béns o drets econòmics inde­gu­da­ment obtin­guts i una con­demna a indem­nit­zar els danys i per­ju­di­cis cau­sats per la seva actu­ació a la con­cur­sada. Fins i tot, si s'arribés a obrir la fase de liqui­dació de l'empresa, el jutge podria con­dem­nar els admi­nis­tra­dors, amb càrrec al seu patri­moni per­so­nal, al paga­ment del dèficit patri­mo­nial resul­tant, una vegada liqui­dats tots els béns de l'empresa, de tots els crèdits que no s'hagues­sin pogut aten­dre amb la massa patri­mo­nial del con­curs.

Rècord de feina als jutjats mercantils

Segons el registre del Consell General del Poder Judicial, durant els set primers mesos de 2013 es van presentar 5.713 concursos, amb un creixement del 27,3 % en relació al mateix període de l'any anterior. Només al juliol es van registrar 756 nous concursos, la pitjor dada des que va entrar en vigor la llei concursal de 2004. Frade destaca que “el pitjor encara ha d'arribar”-les previsions indiquen que aquest any es clourà amb una xifra rècord de 9.500 concursos, que equivaldria a un increment del 27%- i atribueix bona part de culpa a la manca de crèdit bancari. Un estudi recent del BCE revela que les pimes de la zona euro han vist empitjorar el seu accés al crèdit en els últims sis mesos,



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.