Política

Una Constitució caducada

La Carta Magna compleix trenta-cinc anys en ple debat sobre el seu esgotament i la possible reforma empès pel procés sobiranista català

La sentència del TC va donar per morta la via estatutària

El text va dei­xar mal resolta l'orga­nit­zació ter­ri­to­rial de l'Estat


La redacció de la Cons­ti­tució va tenir lloc en un ambi­ent de soroll de sabres a les caser­nes mili­tars i d'una violència política sense pre­ce­dents. El pri­mer, atiat per mit­jans d'extrema dreta com ara El Alcázar, s'havia anat ges­tant pel rebuig del gene­ra­lat a la reforma que els havia anun­ciat Adolfo Suárez el 8 de setem­bre de 1976. Opinió com­par­tida per gran part de l'ofi­ci­a­li­tat. La lega­lit­zació del PCE (9 d'abril de 1977) pro­vocà la dimissió del minis­tre de Marina, Gabriel Pita de Vega, i un dur comu­ni­cat del Con­sell Supe­rior de l'Exèrcit que con­te­nia clares con­no­ta­ci­ons col­pis­tes. El setem­bre de 1977 es reu­nien un grup de tinents gene­rals (i el gene­ral Milans del Bosch) i dema­na­ven al rei un canvi de rumb polític.

I encara, pocs abans del referèndum cons­ti­tu­ci­o­nal, es des­co­breix l'ope­ració Galàxia, que venia a con­fir­mar el perill d'un cop d'estat. La violència política també acom­pa­nyava el procés: 11 de desem­bre de 1976 i 24 de gener de 1977, els GRAPO segres­ten Anto­nio María de Oriol y Urquijo, pre­si­dent del Con­sell d'Estat i mem­bre del Con­sell del Regne, i el pre­si­dent del Con­sell Suprem de Justícia Mili­tar, el tinent gene­ral Villa­es­cusa Qui­lis; 24 de gener, un esca­mot d'extrema dreta assas­sina cinc mem­bres d'un des­patx d'advo­cats labo­ris­tes, pròxim al PCE, al car­rer Atocha de Madrid; i ETA segueix matant (17 vícti­mes el 1976, 10 el 1977 i 66 el 1978), sobre­tot mem­bres de l'exèrcit i de les for­ces de segu­re­tat.

Aquest ambi­ent, que cul­mi­na­ria en l'intent de cop d'estat del 23 de febrer de 1981, la des­com­po­sició de la UCD i un incre­ment de les acci­ons arma­des d'ETA (1979, 76 vícti­mes; 1980, 92), con­di­cionà la redacció del text cons­ti­tu­ci­o­nal, espe­ci­al­ment pel que fa als arti­cles 1.2. (“La sobi­ra­nia naci­o­nal resi­deix en el poble espa­nyol, del qual ema­nen els poders de l'Estat”) i 2 (“La Cons­ti­tució es fona­menta en la indis­so­lu­ble uni­tat de la Nació espa­nyola, pàtria comuna i indi­vi­si­ble de tots els espa­nyols, i reco­neix i garan­teix el dret a l'auto­no­mia de les naci­o­na­li­tats i de les regi­ons que la inte­gren i la soli­da­ri­tat entre totes elles”) i el títol VIII, que fa referència a l'orga­nit­zació ter­ri­to­rial de l'Estat. Això no obs­tant, el text resul­tava més que accep­ta­ble ate­ses les cir­cumstàncies.

A Cata­lu­nya, la victòria de les esquer­res i del cata­la­nisme en les elec­ci­ons del 15 de juny de 1977 i la mas­siva mani­fes­tació de la Diada d'aquell any exi­gint l'Esta­tut de 1932 –tal com rei­vin­di­cava l'Assem­blea de Cata­lu­nya: ¡Lli­ber­tat, Amnis­tia i Esta­tut d'Auto­no­mia!–, pro­pi­ci­a­ren el res­ta­bli­ment pro­vi­si­o­nal de la Gene­ra­li­tat (29 de setem­bre) i el reton del pre­si­dent Josep Tar­ra­de­llas (23 d'octu­bre).

La base de l'èxit de la Cons­ti­tució de 1978 fou, segons els seus redac­tors, el con­sens. Fa uns dies Miquel Roca ho recor­dava: “Jordi Solé Tura, Gre­go­rio Peces-Barba i jo ens vam asseure amb Manuel Fraga, que el 1978 repre­sen­tava l'herència més directa del fran­quisme.”

El text pro­cla­mava que “Espa­nya es cons­ti­tu­eix en un Estat social i democràtic de Dret, que pro­pugna com a valors supe­ri­ors del seu orde­na­ment jurídic la lli­ber­tat, la justícia, la igual­tat i el plu­ra­lisme polític” (arti­cle 1.1.) i en el títol VIII, capítol ter­cer, “De les comu­ni­tats autònomes”, regu­lava la cre­ació, les fun­ci­ons, les com­petències i l'orga­nit­zació de les auto­no­mies. S'ajus­tava, en aquells moments, a les aspi­ra­ci­ons dels cata­lans. Però, tan­ma­teix, la tran­sició i la Cons­ti­tució dei­xa­rien mal resol­tes l'orga­nit­zació ter­ri­to­rial de l'Estat, la violència política i les altes instàncies del poder judi­cial.

Fa uns dies, Enric Juli­ana es dema­nava per què “molts dels fills i els néts d'aque­lla Cata­lu­nya aco­mo­dada i expec­tant que el 1977 es va entu­si­as­mar amb Josep Tar­ra­de­llas esta­ven el pas­sat Onze de Setem­bre en la cadena humana de la Via Cata­lana i avui tenen l'este­lada al balcó de casa seva”. Doncs bé, perquè, d'una banda, amb la reforma mili­tar, l'entrada a l'OTAN (1982) i a la CEE (1986) s'esvaïa l'amenaça d'un nou intent de cop mili­tar i, de l'altra, perquè paral·lela­ment es renun­ci­ava a una lec­tura fle­xi­ble de la Cons­ti­tució (com reco­ma­na­ven Ernest Lluch i Miguel Her­rero de Miñón l'any 2000 en relació amb el con­flicte d'Euskadi). Es tren­cava així, i des de molt aviat (1982, llei orgànica d'har­mo­nit­zació del procés autonòmic, LOAPA), el con­sens cons­ti­tu­ci­o­nal i es feia efec­tiu el “cafè per a tot­hom” denun­ciat per Tar­ra­de­llas uns anys abans. Era una homo­geneïtzació a la baixa per diluir la diferència basca i cata­lana. A més, amb el pas del temps, es feia evi­dent la neces­si­tat d'una reforma del sis­tema de finançament autonòmic, perquè no ser­via per reduir en ter­mes rela­tius les desi­gual­tats entre les comu­ni­tats autònomes, alhora que, sota el prin­cipi de la soli­da­ri­tat, es pena­lit­zava en excés les comu­ni­tats que gene­ra­ven més riquesa i mos­tra­ven una més gran pro­duc­ti­vi­tat del tre­ball.

En el cas de Cata­lu­nya això es traduïa en una balança fis­cal nega­tiva envers l'Estat espa­nyol d'un 7% o 8% del PIB català des de mit­jan dels vui­tanta fins al 2005, el pri­mer any –i únic fins ara– que el govern espa­nyol ha publi­cat les balan­ces fis­cals de les comu­ni­tats. També calia can­viar una llei elec­to­ral que pri­vi­le­gia el bipar­ti­disme del PP i el PSOE, que només es trenca a Cata­lu­nya i Euskadi, i pena­litza els par­tits mino­ri­ta­ris. Bipar­ti­disme que ha por­tat a una crei­xent poli­tit­zació –i descrèdit– del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, que el 28 de juny del 2010 amb la seva sentència sobre l'Esta­tut del 2006 portà a una majo­ria de ciu­ta­dans de Cata­lu­nya a donar per morta la via esta­tutària i per impos­si­ble qual­se­vol nou intent d'encaix a Espa­nya. D'ací l'aposta de la majo­ria de cata­lans per deci­dir lliu­re­ment el seu futur mit­jançant una con­sulta.

A diferència d'Euskadi, la Cons­ti­tució de 1978 fou apro­vada a Cata­lu­nya amb una par­ti­ci­pació del 67,9% un 90,5% de vots a favor i un 4,6% en con­tra. Nivells de par­ti­ci­pació i vots favo­ra­bles només superats fins ara en el referèndum de la llei de la reforma política de 1976. Però, sovint s'oblida, que només els ciu­ta­dans que tenen ara 56 anys o més van poder votar la Cons­ti­tució. D'altra banda, la pèrdua del con­sens en els afers d'estat ha por­tat a no escol­tar i, per tant, no enten­dre el que ha succeït a Cata­lu­nya. Com a mos­tra les parau­les de l'únic dipu­tat pre­sent al Par­la­ment espa­nyol des de la pri­mera legis­la­tura: “Aquest dret no exis­teix [en referència al dret a deci­dir], no hi ha un dret a deci­dir més enllà de l'aca­ta­ment de les lleis, de la Cons­ti­tució”; “és el poble el que té la sobi­ra­nia, i el poble en la Cons­ti­tució és el poble espa­nyol”; “Si Cata­lu­nya fa una con­sulta il·legal, serà obli­gat apli­car l'arti­cle 155”, que per­met al Senat i al govern espa­nyol sus­pen­dre l'auto­no­mia.

Sens dubte la Cons­ti­tució és refor­ma­ble o pot ser lle­gida amb la fle­xi­bi­li­tat que reco­ma­na­ven Lluch i Her­rero, però el que no es pot can­viar són els polítics espa­nyols i l'ADN jacobí, homo­geneïtza­dor, intran­si­gent, cen­tra­lista i into­le­rant que els carac­te­ritza i que es resu­meix en la frase “el cor­tijo es mío”, que és el que ve a dir Alfonso Guerra.

Antoni Segura és catedràtic d'història con­tem­porània de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona

Fent crònica del catalanisme

Catedràtic d'història contemporània de la Universitat de Barcelona Antoni Segura acaba de publicar Crònica del catalanisme (Angle Editorial). Es tracta d'un llibre a mig camí entre la història, l'assaig i la crònica en què explora la història de Catalunya i fa un repàs de l'evolució del catalanisme i la societat civil des de la Renaixença i fins al moment actual. En el llibre, es destaca la sentència del Tribunal Constitucional, que va mutilar el text català, com un punt d'inflexió en la relació amb Espanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.