Opinió

La privatització de Catalunya Caixa

Després de dos intents fallits per privatitzar Catalunya Caixa, ara el FROB n'ajorna el tercer fins a ben entrat el 2014. El procés de Caixa Galicia avança més ràpidament i ja hi ha dos interessats: La Caixa i el BBVA.

L'expectativa que hi ha per saber els resultats de les auditories que farà Brussel·les a tota la banca a principi d'any no fa aconsellable ara que cap entitat emprengui un procés de compra i integració d'una entitat nova perquè, tot i les darreres informacions del seu president, Carlos Pla, encara hi ha dubtes de la situació real, que podria empitjorar les ràtios de solvència de l'entitat compradora.

Alts directius de Caixa Bank i del BBVA han mostrat un cert interès per la compra de Caixa Catalunya, i, tot i que no ha estat tan explícit, suposo que Banco Santander, arribat el moment, també n'estudiarà l'adquisició.

I per a Catalunya, quina seria la millor solució? Sense cap mena de dubte seria que la comprés una entitat potent i estrangera, contràriament als que veurien millor que fos la caixa catalana la que la comprés. Hi ha dos elements molt importants que no podem oblidar.

El procés de fallida general de tot el sistema de caixes català, a més de ser un gran empobriment econòmic i social, ens ha situat en una realitat d'una mena d'oligopoli que té i tindrà greus efectes per a la competència. I el que hauríem de mirar és d'engrandir l'oferta bancària amb l'entrada de nous competidors.

El segon element, i no menys important, és que qualsevol dels grans bancs d'aquí ja tenen una xarxa d'oficines a Catalunya, en la majoria dels casos molt potent, i la seva compra suposaria, sense cap mena de dubte, el tancament d'un gran nombre d'oficines i l'acomiadament, també, de molts empleats.

En aquest moment de crisi econòmica i d'escassa demanda de crèdit, la reducció de l'oferta d'aquest i de la competència bancària no es nota gaire, però hem de ser conscients que quan tornem a créixer i la demanda creditícia sigui important, la majoria de les nostres pimes, que és el nostre teixit empresarial, tindran problemes per cobrir les seves necessitats. De la mateixa manera que per a qualsevol empresa tenir pocs clients, per importants que siguin, seria un factor de risc inassumible per a un empresari prudent, tenir un únic proveïdor creditici també ho és. Les empreses més ben gestionades han de tenir, com a mínim, tres proveïdors bancaris per minimitzar el risc d'una restricció o per poder gestionar-ne les condicions.

Així doncs, el millor servei que pot fer per Catalunya, Caixa Catalunya, és que segueixi sent una marca independent no lligada a cap de les grans entitats d'aquí o que ja operen aquí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.