Borsa

La traveta de Sacyr

El càstig a Sacyr frena l'ascens de l'Íbex 35 en encetar l'exercici. Tanmateix, el ‘rally' de cap d'any ha situat el selectiu com a segon millor índex europeu del 2013 (+21,42%).

Només tres valors
del selectiu Íbex 35
han tancat el 2013 en números vermells: Bankia (-97%),
Acciona (-26%) i Viscofán (-3,4%)

Bé està el que bé acaba. Després dels entrebancs que s'han hagut de superar durant els darrers mesos, les crisis polítiques, les ambigües xifres macroeconòmiques, el repunt de la prima de risc, l'escanyolida recuperació econòmica, les baixades de tipus a Europa i la reducció dels estímuls monetaris als Estats Units, la pràctica totalitat d'índexs borsaris han finalitzat l'any 2013 amb alces gens menyspreables.

El principal índex de la borsa espanyola, en ocasions aliè a la tendència alcista de la resta dels seus homòlegs i colpejat pels seus propis problemes, ha aconseguit recuperar la confiança dels mercats a mesura que avançava el 2013 i s'ha situat com el segon índex més alcista d'Europa, només superat per l'alemany. Així, l'Íbex 35 ha acabat el 2013 en els 9.916,70 punts, nivell que representa un repunt del 21,42% i trenca tres anys consecutius amb pèrdues, mentre que el Dax alemany s'ha disparat un 25,48% després de conquerir màxims històrics. El parisenc Cac-40 és el tercer en el rànquing, amb una alça del 17,99%, seguit de l'Eurostoxx 50 i el Ftse Mib italià, amb avanços del 17,95% i el 16,56%, respectivament. El Ftse 100 londinenc s'ha enlairat un 14,43% el 2013. Pel que fa als índexs de Wall Street, el més alcista ha estat el tecnològic Nasdaq, amb un 38,32% de guany anual; per la seva banda, el Dow Jones s'ha disparat un 26,50% després de polvoritzar màxims mai vistos al voltant dels 16.500 punts.

Tot i el bon comportament dels índexs europeus i nord-americans, la borsa que ha experimentat la millor evolució amb diferència ha estat la de Tòquio, amb un increment anual que ha quedat situat en el 56,7%.

La positiva marxa del selectiu Íbex 35 s'ha contagiat a la pràctica totalitat dels valors que el formen i només tres d'aquests han acomiadat el 2013 amb números vermells. Els fanalets de l'Íbex 35 han estat Bankia, amb un retrocés anual del 96,80%, seguit d'Acciona i Viscofán, amb descensos del 25,7% i el 3,41%, respectivament.

Els trenta-dos valors restants han tancat l'any en positiu i, d'aquests, en destaquen quatre que han experimentat un comportament excel·lent amb alces superiors al 100% en dotze mesos: Gamesa, que s'ha revalorat un 356,6%; Bankinter, que ha esquivat les turbulències del seu sector i ha acabat amb una alça del 147%; Sacyr, que ha pujat un 139,43%, i International Airlines Group (IAG), que ha tancat el 2013 amb una alça del 117%.

Si tot funciona...

En les primeres jornades del nou exercici la inèrcia compradora ha estat la mateixa que durant l'any precedent. Els inversors s'han tornat a fixar en aquells valors que han tingut un millor comportament els darrers mesos i han apostat clarament per ells en aquests primers dies del 2014 seguint la màxima de si una cosa funciona no cal canviar-la.

Gamesa, estrella indiscutible del 2013, no ha perdut el seu atractiu i encapçala la llista dels valors més alcistes en les dues primeres sessions del 2014 amb una alça per damunt del 8%. Els mercats continuen premiant l'estratègia del grup de renovables, que ha inaugurat el nou any amb dos projectes que han engrescat els inversors: la venda d'un parc eòlic a Grècia i la construcció d'un altre parc a Costa Rica. IAG també ha rebut el suport dels inversors en els primers dies del nou exercici allunyant una mica més la presa de beneficis.

Per contra, el mercat ha castigat les accions de Sacyr en les dues jornades borsàries del 2014. La immobiliària també estava entre els millors valors del 2013, però l'anunci tot just començar el 2014 de la suspensió de les obres del canal de Panamà ha sacsejat la seva cotització i ja acumula un descens superior al 16% en només dues jornades. Aquest fort càstig a les accions de Sacyr ha tenyit de vermell el selectiu espanyol, que no ha pogut mantenir la tendència alcista de cap d'any que l'havia situat per sobre dels 9.900 punts. Així, l'Íbex 35 ha finalitzat la primera setmana del 2014 en els 9.798 punts, nivell que suposa un retrocés de l'1,03% en les tres sessions i mitja que hi ha hagut de negociació la darrera setmana (més curta del que és habitual per la festivitat de Cap d'Any).

Ara que ja està tancat el 2013, totes les mirades estan fixades en el que passarà en els mercats a partir d'ara. Els analistes es mostren optimistes i esperen que la borsa espanyola continuï donant alegries als inversors i conquereixi els 11.000 i, fins i tot, els 12.000 punts que indiquen els més agosarats. De moment, però, l'Íbex 35 encara té pendent l'assalt als 10.000 punts en aquest exercici, nivell que va assolir a l'octubre i que només va poder mantenir tres sessions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.