Opinió

2014, l'any de les contradiccions

Tal com molt bé ens deia el poeta Paul Valery, “el problema dels nostres temps és que el futur ja no és el que era”, i per tant un ha d'anar molt en compte i no ser pretensiós de pensar que el futur es pot preveure. Si fem una mica de memòria i ens situem un any enrere, la gran majoria dels analistes pronosticaven pel 2013 la possible ruptura de l'euro, la sortida de Grècia de la zona euro i l'imminent rescat espanyol; tres exemples que ens il·lustren prou bé la temeritat que un fa quan vol fer pronòstics per un any.

Però, com saben, els empresaris i els responsables econòmics tenen com una de les seves tasques principals treballar per fer que el seu futur es compleixi. Un futur que cada primer d'any es concreta en un pressupost que servirà de via per on transcorrerà la seva gestió, de manera que, quan es vagin produint desviacions, es pugui prendre decisions per minimitzar-ne els efectes o cercar l'alternativa que els haurà de portar on volíem anar. Aquesta és la feina que tot empresari desenvolupa durant tot l'exercici econòmic, tot i que sabem que una gran part de les variables que l'afectaran no són a les seves mans i li són una incògnita. Però gestionar la incertesa forma part de l'emprenedoria. Segurament enguany serà l'any dels contrastos i de les contradiccions. Probablement deixarem sis anys llargs de crisi i aquesta nova situació provocarà en la societat debats contradictoris, i el curiós del cas és que els dos bàndols esgrimiran dades que seran totes correctes i tots tindran una part de raó. Què ens passa ara quan es fan públiques les dades de l'atur? Si ha baixat el nombre d'inscrits, una part de la societat ho veu com una cosa positiva, mentre que una altra part seguirà veient-ho negatiu o molt poc positiu. I entrem en un període que, si les coses no es torcen, veurem com creixeran força els beneficis de les empreses, la borsa es comportarà molt positivament i alguns ho aprofitaran per infondre optimisme, puix que l'optimisme també és essencial per sortir de la crisi. A l'altre cantó hi haurà els que diran que la millora econòmica, si hi és, només és per a uns quants i la majoria de la gent no se'n beneficia. I tots dos tindran raó. El primer temps de millora econòmica costarà que arribi a la societat. Més de sis anys de greu decadència no els superarem ràpidament i una cosa hem de tenir clara, difícilment, per no dir mai més, tornarem a la situació econòmica que teníem durant la bombolla immobiliària. L'austeritat ha vingut per quedar-se i la mateixa societat hem entrat en un cercle que en certa manera ens autoempobreix. Cada cop que anem a comprar qualsevol objecte, servei, i mirem de pagar el mínim possible, en el fons també estem fent que la producció d'allò que comprem es deslocalitzi en un país de salaris baixos, o si no es deslocalitza, fem baixar els salaris d'aquí com una manera de rebaixar els costos.

Així doncs, aquest any 2014 pot haver-hi represa econòmica, però segur que continuarem amb l'austeritat força temps, ho hem de tenir clar. 2014, l'any de les contradiccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.