Empreses

Dels pastissos al càtering especialitzat

Sauleda Pastissers té cinc establiments a la zona nord del Maresme i des del 2007 ha intensificat la línia de menjars preparats per a grans esdeveniments socials i culturals

La màxima de la casa és un servei ajustat en el preu, però amb una qualitat indiscutible

L'any 1969, Salvador Sauleda va posar-se al capdavant d'una petita pastisseria de Sant Pol de Mar. L'any 2014, el grup Sauleda Pastissers l'integren cinc establiments repartits per la zona nord del Maresme i un gran obrador d'última generació des d'on es gesten centenars de creacions culinàries dolces i salades. Són la carta de presentació d'un càtering que ha anat agafant embranzida i s'ha convertit en el pal de paller de l'empresa familiar. Salvador Sauleda, fill d'una família de tretze germans de Sant Pol de Mar, es manté al capdavant de la firma i es defineix com un pastisser “apassionat per la feina”. Home de gran iniciativa i de llarga trajectòria en camps molt diversos, Sauleda considera que l'ofici après de la mà d'un professional del poble, Aleix Nualart, li va obrir les portes de la formació posterior a Barcelona. “En un primer moment a casa només fèiem pastissos, però quan la venda de dolç baixava ens dedicàvem a fer altres menjars i a rebre encàrrecs puntuals per a festes o actes del poble”, recorda.

El boca-orella d'aquell incipient servei de càtering l'ha acabat convertint en una sòlida línia de negoci que a dia d'avui ja representa un 56% del negoci i que dóna feina, juntament amb treballadors de les botigues, a 45 persones. La majoria es concentren en la nau de producció que Sauleda Pastissers va obrir al polígon industrial Sot de les Vernedes de Sant Cebrià de Vallalta el desembre del 2007. La construcció de l'espai, de 1.200 m², havia començat dos anys abans i es va dotar de la maquinària més avançada. Una gran inversió –4,5 milions– per deixar a punt unes instal·lacions capaces de tenir a punt menjars freds i calents per a grans esdeveniments i amb una carta que inclou des dels productes més tradicionals fins a les últimes creacions gastronòmiques. “El creixement ha estat del 700%”, constata.

Un llarg recorregut.

Tot i això, abans d'arribar a la situació actual, Salvador Sauleda comenta que ha fet “mil i un negocis”, des de la producció de patates fregides, fins a mones de Pasqua passant per tortitas mexicanes que es van vendre sobretot als diferents parcs temàtics de l'Estat. “Sóc conscient que alguna d'aquestes aventures no ha tingut un bon final, però l'experiència aconseguida és impagable”, insisteix l'ànima de l'empresa. La filla i gerent de la firma, Sandra Sauleda, matisa que la manera de treballar del pare ara ja no seria viable. “L'experiència l'ha modelat com a professional i com a persona”, destaca. A l'empresa també hi treballa en un lloc de direcció un fill més, Salvador. “La meva filla gran, la Lisa, ens va deixar l'any 2008 però continua sent la nostra inspiració per tirar endavant”, rememora.

Sauleda Pastissers, a banda dels clients de les botigues, es nodreix principalment de casaments i de grans esdeveniments socials i culturals. “El 2013 hem tingut 48 casaments”, puntualitza Sandra Sauleda, que destaca que la màxima de la casa és oferir un servei “ajustat en el preu, però amb una qualitat indiscutible”. En aquest sentit, a banda d'oferir el menjar, l'empresa resol altres aspectes complementaris, un plus que li ha permès sumar fins ara més de 1.200 serveis i treballar per a clients com ara la Generalitat, la Pedrera, la Caixa, la Universitat Ramon Llull i TV3, entre d'altres. “Hem aplicat al càtering el mateix tarannà que a la pastisseria: bon producte i bona feina, i els encàrrecs s'han anat multiplicant”, assegura Sandra Sauleda, que justifica el trasllat de l'empresa a un polígon industrial per poder centralitzar amb garanties les comandes, alhora que es resolen els problemes d'espai i de mobilitat. La família Sauleda destaca la implicació del personal en el bon funcionament de l'empresa, en especial del responsable de càtering, Joan Gil, i del cap de cuina, Òscar Rueda. A l'hora d'afrontar el futur del negoci, Salvador Sauleda afirma: “Hem de mantenir-nos fidels inevitablement a la nostra manera de ser.”

Sauleda Pastissers va ser creada el 1968 en un petit local del centre de Sant Pol pel pastisser Salvador Sauleda. Entre lioneses i tortells, a la producció de dolç se li van afegir els primers encàrrecs de cuina i el boca-orella va anar ampliant la línia dels menjars preparats. Actualment representa més de la meitat de la facturació que es prepara a la nau de 1.200 m², que funciona també com a establiment obert al públic, al polígon industrial Sot de les Vernedes de Sant Cebrià de Vallalta.
Facturació
2,5 M€
Treballadors
45
Any de fundació
1968

La sara i el torró de babaia

Cada pastisser té un dolç que el defineix, i en el cas de Salvador Sauleda, per aclamació popular, és la sara. Un pastís amb cor de pa de pessic i crema de mantega cobert amb ametlla en làmines i sucre de llustre. Sauleda hi afegeix que tant la pasta de full com la coca de poma també són insígnies de la casa. Tot i això, aquest professional està directament vinculat amb la història gastronòmica local gràcies a la recuperació de la recepta original de torró de babaia elaborat per l'avi Permanyer de la pastisseria “Can Merengues”. Cada 25 de gener i només durant aquest dia a la Fira de Sant Pau de Sant Pol de Mar es pot degustar aquesta menja que, malgrat que té una presència robusta, es desfà a la boca. D'aquí li ve el nom. Entre els ingredients, mel de taronger, ous i matafaluga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Dels pastissos al càtering especialitzat

Publicat a