Borsa

Un Íbex-35 imparable

L'Íbex-35 destaca com a millor índex en l'arrencada de l'exercici amb una alça del 5% la primera quinzena de gener. Bancs i constructores empenyen l'índex fins els 10.465,7 punts.

El sector bancari es veu afavorit per la millora econòmica que perceben els mercats i per la relaxació dels criteris normatius que imposarà Basilea

El ral·li de Nadal va començar tard però s'està allargant en les primeres setmanes del nou exercici. La confiança dels inversors sobre el positiu esdevenidor de l'economia global és un dels principals motius que justifiquen l'evolució a l'alça dels índexs i aquesta augmenta cada dia que passa. Les dades macroeconòmiques que es van coneixent a una i altra banda de l'Atlàntic apunten en la direcció de la recuperació econòmica, però a més a més aquesta setmana els inversors han vist que el Banc Mundial donava suport a les seves expectatives sobre la millora de salut de l'economia. Aquest organisme preveu una acceleració de l'activitat econòmica i ha elevat les estimacions fetes anteriorment, situant en el 3,2% el creixement econòmic el 2014, fet que ha donat més empenta a les principals borses durant les darreres jornades.

Malgrat aquest corrent d'optimisme, els inversos també estan una mica inquiets per la temporada de resultats corporatius als EUA que s'acaba d'inaugurar. I aquesta intranquil·litat per les xifres empresarials ha anat frenant les compres dels inversors a mesura que avançava la setmana. Les darreres alces dels índexs se cimenten en una recuperació econòmica -que sembla estar en marxa- i en el fet que aquesta es traslladi als beneficis de les empreses. Ara que aquestes han de rendir comptes públicament, si els inversors veuen que l'esperada millora de beneficis no és tal com es pensaven, es podrien imposar les vendes en els principals parquets, ja que no estarien justificats els nivells actuals de molts índexs, alguns dels quals en màxims dels darrers anys i d'altres en cotes mai vistes en la seva història.

Canvi radical.

Fins que s'aclareixin aquestes incògnites, la plaça espanyola s'està beneficiant de l'ambient positiu que es respira. Si fa només uns mesos els mercats internacionals no volien ni sentir a parlar d'Espanya ni de la resta de països perifèrics, ara que sembla que el pitjor de la crisi s'ha deixat enrere la visió sobre Espanya ha canviat radicalment. Els inversors ensumen oportunitats al país per la millora econòmica i han començat l'exercici 2014 situant-se amb força pel que pugui venir. Això ha dut el selectiu espanyol a col·locar-se com l'índex més alcista entre els principals parquets internacionals en l'arrencada d'aquest 2014. L'Íbex-35 ha saltat per sobre els 10.500 punts en el decurs de la setmana, tot i desinflar-se en les darreres sessions i perdre aquest nivell. Tanmateix, d'ençà que va començar l'any el selectiu registra una plusvàlua superior al 5% enfront de l'1,73% de l'índex alemany, l'1,33% de l'EuroStoxx-50 i el 0,98% que guanya el Ftse londinenc (xifres respecte al tancament de dijous).

I si parlem del canvi de percepció sobre Espanya, cal destacar que també hi ha hagut una transformació radical en la visió que tenen els inversors sobre uns sectors en concret. Fins fa poc els mercats refusaven banca i construcció pels riscos que comportaven en estar lligats al cicle econòmic i veure's afectats pels problemes de finançament que generava una prima de risc disparada al país. Ara que es comença a percebre que la crisi s'està superant i que la prima de risc espanyola ha caigut per sota els 200 punts bàsics, bancs i constructores han enlairat la borsa espanyola cap als nivells màxims dels darrers dos anys i mig.

Aquesta setmana els primers llocs de la llista dels valors que més han pujat tornen a estar ocupats per les accions vinculades al maó, com ara Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), Sacyr, OHL, ACS, Acciona i Ferrovial. FCC ha finalitzat la setmana amb una plusvàlua superior al 16% (un 7% d'aquest guany correspon a la revaloració de la sessió de divendres) mentre que la resta del sector s'ha acomiadat dels inversors amb avenços que oscil·len entre el 4% i el 9%.

La banca, també contagiada de l'eufòria alcista, ha vist com els seus valors -Banc Sabadell, BBVA, Bankia, Caixabank i Banco Popular- han acabat la setmana amb increments d'entre el 3% i el 4%. L'excepció al bon to del sector ha estat el Santander, que ha lluitat per treure's de sobre el signe negatiu del balanç mensual un cop descomptat el dividend. A part de la millora econòmica, els bancs s'han vist afavorits per la relaxació dels criteris reguladors que imposarà Basilea al sector europeu. Per contra, Amadeus i Viscofán han estat els valors més baixistes dels darrers cinc dies, perjudicats ara per la rotació de carteres que estan duent els inversors a fer caixa amb els valors que més van pujar el 2013 per apostar per aquells que no ho van fer tan bé i ara poden tenir més recorregut a l'alça.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.