Gran angular

Desigualtat

Curiós. La desigualtat en la distribució de la renda fa dècades que va augmentant, concretament des de finals dels setanta, però és ara quan s'ha posat d'última moda parlar d'ella.

En els últims dos mesos són dotzenes els informes que s'han publicat, centenars els articles que s'han escrit sobre l'augment de la desigualtat en la distribució de la renda, de manera que, es diu, és un de principals problemes als quals s'enfronta la societat, i un dels principals obstacles per a la recuperació de la crisi. Doncs dissenteixo: no hi estic d'acord.

D'entrada, què és desigualtat? La distància que existeix entre el 20% de la població que té una renda més alta i el 20% que la té més baixa? La distància existent entre el 5% que es troba més amunt i el 5% que es troba més avall en l'escala de renda? Bé, vegem-ho.

Imaginem una societat en la qual la renda anual total mitjana del 5% de la població més rica equivalgui a 200 vegades la del 5% més pobra. (A Suècia, als anys seixanta, va arribar a ser de 3,5 vegades). Suposo que estaran d'acord que no és el mateix que la renda d'aquest 5% més baix siguin 3.000 euros que 30.000. En el primer cas la renda anual del 5% més ric seria de 600.000 euros i de 6.000.000 en el segon.

A Espanya, una persona que percebi una renda anual de 3.000 euros es troba sumit en la pobresa més severa mentre que la que obtingui 30.000 euros de renda supera la renda mitjana. En ambdós supòsits la distància entre els més rics i els més pobres és la mateixa, però en el primer aquest 5% seria pobre de solemnitat i en el segon, no.

El problema actual d'Espanya, d'Europa, d'EUA, del món, penso, no es troba en la distància entre extrems, sinó en el volum de la renda de l'estrat més baix. Un problema que ha crescut a mesura que ha anat augmentant la desocupació i disminuint el model de protecció social, la demanda de treball i les expectatives de tenir un salari suficient. En el 2006 la desigualtat també era enorme, sobretot als EUA, però hi havia ocupació de sobres i es concedia crèdit a mansalva, després la desigualtat quedava camuflada.

Avui les expectatives per a l'ocupació són negres: cada vegada es necessita menys factor treball, però com que l'oferta de treball és la que és, el que es pot deduir és el progressiu declivi dels salaris mitjans; situació que incidirà en la caiguda de la recaptació fiscal i que derivarà en successives retallades en el model de protecció social; és a dir, empobriment d'els de baix.

Resum. Penso que al model social espanyol no ha d'importar-li que el Sr. Amancio Ortega hagi augmentat la seva riquesa el 137% des de l'any 2007, sinó que la desocupació hagi augmentat 19 punts percentuals, la pobresa gairebé 5 i que el PIB, en total, n'hagi caigut 14.

És clar que sempre és més fàcil personalitzar en algú un problema que enfocar les raons d'aquest problema, sobretot si es poden posar pegats, com augmentar els impostos als pocs que queden encara en la classe mitjana. Tot sigui per reduir la desigualtat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.