Gran angular

Les universitats són meritocràtiques o no són

La universitat catalana no és dolenta. No està en els millors llocs dels rànquings, però tampoc està ensorrada a la cua d'Europa. No és satisfactori no tenir cap universitat entre les 100 primeres, però hi ha raons que impedeixen millorar. Un finançament insuficient i, més determinant, una legislació que pretén que totes les universitats de l'Estat espanyol siguin iguals, que impedeix que es governin adequadament i que siguin eficaces. Retiment de comptes, zero

Des de fa uns dies es torna a par­lar de refor­mar la uni­ver­si­tat. Se'n parla en l'àmbit polític català, a les uni­ver­si­tats, entre els rec­tors quan es reu­nei­xen en con­clave i, menys, al Minis­teri d'Edu­cació, Cul­tura i Esport.

A mi no em sem­bla que el minis­tre Wert esti­gui molt interes­sat a par­lar-ne, però ell va dir que el 2014 s'abor­da­ria la reforma. Al començament del seu man­dat va crear una comissió d'experts que li van lliu­rar unes con­clu­si­ons. Va dir el minis­tre que volia reto­car l'actual llei i fer-ho amb el màxim con­sens en la redacció. Hi ha una comissió mixta de rec­tors i minis­teri tre­ba­llant-hi.

Tinc el con­ven­ci­ment que és com­ple­ta­ment impos­si­ble fer una reforma de la norma uni­ver­sitària que satis­faci el pro­fes­so­rat, els rec­tors, els estu­di­ants i que lli­gui amb la filo­so­fia libe­ral i cen­tra­lista del minis­tre Wert. I si satisfà a tots, no haurà ser­vit per res més que per per­dre el temps.

La uni­ver­si­tat cata­lana no és dolenta. No està en els millors llocs dels rànquings, però tam­poc està ensor­rada a la cua d'Europa. No és satis­fac­tori no tenir cap uni­ver­si­tat entre les 100 pri­me­res, però hi ha raons que impe­dei­xen millo­rar. Un finançament insu­fi­ci­ent i, més deter­mi­nant, una legis­lació que pretén que totes les uni­ver­si­tats de l'Estat espa­nyol siguin iguals, que impe­deix que es gover­nin ade­qua­da­ment i que siguin efi­ca­ces. Reti­ment de comp­tes, zero.

Les fórmu­les per millo­rar, en plu­ral, són cone­gu­des. Unes, més ade­qua­des al nos­tre clima, i altres, menys. Jo estic con­vençut que el meca­nisme més potent per pro­vo­car la millora de les uni­ver­si­tats és el finan­cer. Ide­al­ment el finan­cer després de modi­fi­car la norma.

Un error que no podem come­tre és creure que podem copiar models que ens són cul­tu­ral­ment estranys. Per exem­ple, a mi m'agra­den mol­tes coses del model britànic, però n'hi ha que no podem copiar. És un sis­tema en què el “mer­cat” té un gran pes. L'accés dels estu­di­ants està fona­men­tat en la demanda, bus­quen la millor uni­ver­si­tat de les que con­si­de­ren al seu abast, no importa on sigui. La cul­tura de la mobi­li­tat els és pròpia. Això és impen­sa­ble aquí. Ara hi ha més mobi­li­tat labo­ral que fa uns anys, però estem molt lluny d'ells. Intro­duir la cul­tura de la mobi­li­tat estu­di­an­til no es podrà desen­vo­lu­par a Cata­lu­nya, Cata­lu­nya és petita.

Aquest aspecte té a veure amb el finançament. No podem par­tir només de la demanda, i menys encara quan les uni­ver­si­tats no són lliu­res de triar els estu­di­ants. De fet el minis­tre Wert retorna aquesta lli­ber­tat a les uni­ver­si­tats, però no la volen. Si de mi depengués, la tria la faria cada uni­ver­si­tat. En altres països bé se'n sur­ten. No té sen­tit un sis­tema en què no se selec­ci­ona res i tot ens ho fan. Volem auto­no­mia?

Els meca­nis­mes finan­cers per incen­ti­var la millora s'han de basar en la garan­tia que el finançament per fer les acti­vi­tats bàsiques està asse­gu­rat. A par­tir d'aquí cal dis­po­sar d'indi­ca­dors de millora i de finançament lli­gats a aquesta millora. Si el finançament està molt lli­gat a la millora, els depar­ta­ments, les facul­tats i les uni­ver­si­tats, si tenen eines per fer-ho, modi­fi­ca­ran com­por­ta­ments per acon­se­guir més recur­sos. Si no impor­ten els resul­tats perquè els recur­sos que aporta la millora no com­pen­sen l'esforç, el sis­tema con­ti­nuarà igual.

L'exem­ple més clar que explica la difi­cul­tat per millo­rar està en el sis­tema de gestió de recur­sos humans. Ima­gi­nem dos pro­fes­sors fixos de la mateixa cate­go­ria. Un fa les clas­ses, fins i tot amb alguna absència injus­ti­fi­cada, i quan pot marxa cap a casa, no s'està les mínimes hores de per­manència. L'altre col·labora perquè el depar­ta­ment fun­ci­oni bé, cada dia busca la manera de millo­rar les seves clas­ses, es posa al dia, fa més hores de les que toca i són pro­duc­ti­ves. Modèlic. Tots dos cobren el mateix. Amb una mica de sort, després de cinc anys, podria ser, però no és pro­ba­ble, que després d'una ava­lu­ació el bo acon­seguís cobrar 100 euros més cada mes que el dolent. Ja es veu que l'únic incen­tiu que hi ha és moral. Con­clusió: gua­nyo més mig com­plint i anant-me a tocar la gui­tarra per les can­to­na­des a veure si em donen alguna moneda, que sent un model de pro­fes­sor.

Qui en té la culpa?

Els gover­nants de les uni­ver­si­tats en tenen la culpa, d'això? Només en part. No recordo cap cas en què un pro­fes­sor fun­ci­o­nari hagi estat san­ci­o­nat per incom­pli­ment, pot­ser s'ha donat el cas, però no ho recordo. Però no és que els gover­nants uni­ver­si­ta­ris no ho vul­guin, és que el sis­tema garan­tista ho fa pràcti­ca­ment impos­si­ble.

No vol­dria trans­me­tre una imatge nega­tiva de les per­so­nes, val a dir que la majo­ria de la gent tre­ba­lla, fa la feina tan bé com sap, però per con­tra no hi ha meca­nis­mes que selec­ci­o­nin els que més apor­ten a la millora.

Les uni­ver­si­tats són meri­tocràtiques o no són. La uni­ver­si­tat que deter­mina la llei espa­nyola no ho és.

Diners? Sí, però sense reforma no millo­ra­rem.

La comissió dels dotze

L'abril del 2012 el govern espanyol va nomenar una comissió de dotze experts encarregada de diagnosticar l'estat del sistema universitari i presentar propostes de reforma. En sis mesos havia d'elevar una proposta per a la reforma del sistema universitari. El febrer del 2013 va lliurar al ministre les seves conclusions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.