Borsa

El diner torna a la banca

El retorn del diner als valors bancaris impulsa l'Íbex 35 per sobre dels 10.000 punts i el situa com el millor índex de l'exercici, després de sumar una alça setmanal d'un 1,5%. Per Marisa Nuez

Les accions de Bankia i de Mittal Steel cotitzen en positiu els resultats publicats i se situen entre les més alcistes
de la setmana

La digestió de l'aug­ment de la incer­tesa econòmica glo­bal està sent difícil en els mer­cats bor­sa­ris inter­na­ci­o­nals. La pràctica tota­li­tat d'índexs inter­na­ci­o­nals han aban­do­nat els nivells màxims en què cotit­za­ven fa només unes quan­tes set­ma­nes i ara se situen en mínims dels dar­rers dos mesos, col­pe­jats pels dub­tes sobre la marxa econòmica a la Xina, els pro­ble­mes amb què s'enfron­ten les eco­no­mies emer­gents i la feblesa que mos­tren els indi­ca­dors dels EUA i els de la zona euro. A més a més, la tem­po­rada de resul­tats empre­sa­ri­als no con­tri­bu­eix a esvair aquests temors, atès que hi ha empre­ses que baten les pre­vi­si­ons dels ana­lis­tes però d'altres que dece­ben i, a més, pre­sen­ten pro­fit war­nings (revi­si­ons a la baixa dels resul­tats empre­sa­ri­als) que aca­ben ensor­rant l'ànim dels inver­sors.

En aquesta con­jun­tura es tro­ben els mer­cats i això es reflec­teix en els movi­ments erràtics dels índexs, l'aug­ment de la vola­ti­li­tat i la cau­tela, que ha reduït els volums de nego­ci­ació dar­re­ra­ment. Això no obs­tant, cap a final de set­mana la tendència nega­tiva dels par­quets es va fre­nar per dos motius. D'una banda, el dis­curs de Mario Draghi, pre­si­dent del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE), va refre­dar els temors a una deflació a la zona euro i això va agra­dar als inver­sors, que no van dub­tar a tor­nar al par­quet. Draghi va afir­mar que està pre­pa­rat per actuar en cas que sigui neces­sari, però que el BCE espe­rarà fins a tenir sobre la taula més indi­ca­dors econòmics per pren­dre una decisió.

I, d'altra banda, en la dar­rera sessió set­ma­nal es va saber que havia aug­men­tat la cre­ació d'ocu­pació als EUA (i s'havia reduït la taxa d'atur fins al 6,6%), indi­ca­dor que mos­tra expansió i que va cotit­zar en posi­tiu tant a una banda com a l'altra de l'Atlàntic.

A con­tra­cor­rent.

Mal­grat la deso­ri­en­tació dels inver­sors per la crei­xent incer­tesa, la borsa espa­nyola està llui­tant a con­tra­cor­rent bene­fi­ci­ant-se de les pre­vi­si­ons opti­mis­tes que pla­nen sobre la seva eco­no­mia per a aquest exer­cici. L'Íbex 35 des­taca com a millor índex el 2014 i, tot i que els seus guanys són de poc més d'un 1,5%, tren­quen les pèrdues que arros­sega la pràctica tota­li­tat de grans índexs inter­na­ci­o­nals (amb des­cen­sos que van del 5% del Dow Jones al 3% de minusvàlua que de mit­jana regis­tren el Fste-100 lon­di­nenc, el Dax ale­many o l'EuroS­toxx-50). En aquesta ocasió ha estat la bona marxa del sec­tor ban­cari en el seu con­junt la que ha aju­dat el selec­tiu espa­nyol a superar els 10.000 punts durant la set­mana que aco­mi­a­dem. L'Íbex 35 ha tan­cat diven­dres amb una alça d'un 1,53%, en situar-se en els 10.072,40 punts, recu­pe­rant així els 10.000 punts que va per­dre el 24 de gener.

Els valors més alcis­tes en les dar­re­res cinc ses­si­ons han estat els bancs mit­jans, amb Bankia enllu­er­nant els inver­sors després de pre­sen­tar uns comp­tes més posi­tius del que s'espe­rava el mer­cat. Així, les acci­ons de l'enti­tat naci­o­na­lit­zada s'han reva­lo­rat més d'un 8% durant la set­mana, jun­ta­ment amb les de Bankin­ter, segui­des de Caixa Bank, Saba­dell i Popu­lar, que han tin­gut avanços menys abun­do­sos. Els grans bancs San­tan­der i BBVA han que­dat al marge de les grans alces de la resta d'enti­tats i, tot i aca­bar la set­mana en posi­tiu. També el grup de l'acer Mit­tal Steel ha cotit­zat en posi­tiu els seus resul­tats tot i caure de la llista dels millors valors de la set­mana en la segona part de la sessió de diven­dres.

El càstig de Sacyr.

Per con­tra, l'evo­lució del sec­tor cons­truc­tor ha fre­nat la marxa de l'índex durant la set­mana i li ha impe­dit con­que­rir cotes supe­ri­ors. Acci­ona, Fomento de Cons­truc­ci­o­nes Con­tra­tas (FCC) i Sacyr encapçalen la llista de valors més bai­xis­tes en les dar­re­res cinc ses­si­ons. L'evo­lució de Sacyr des que va començar l'exer­cici està direc­ta­ment lli­gada a les nego­ci­a­ci­ons sobre la cons­trucció del canal de Panamà. En les dar­re­res ses­si­ons els seus títols han pas­sat de pujar més d'un 6% (dimarts), en veure's pro­per un acord per aca­bar aquesta obra, a regis­trar una dava­llada d'un 6,86% (dime­cres), quan es va esvair la solució a aquest con­flicte empre­sa­rial entre Sacyr i el govern de Panamà. De tota manera, sem­bla que totes dues parts estan interes­sa­des a arri­bar a un acord i s'han reprès els con­tac­tes per veure si posen fi a aquesta divergència.

Els altres valors més pena­lit­zats en les dar­re­res ses­si­ons han estat aquells que fins ara havien pre­sen­tat un com­por­ta­ment més favo­ra­ble, com ara els de Vis­co­fan i Grífols, que se situen entre els deu pit­jors valors en la set­mana que aco­mi­a­dem. Els inver­sors estan tra­ient de la car­tera les acci­ons del grup català, que es va allu­nyant dels màxims històrics que va tocar fa unes set­ma­nes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.