Borsa

El diner torna a la banca

El retorn del diner als valors bancaris impulsa l'Íbex 35 per sobre dels 10.000 punts i el situa com el millor índex de l'exercici, després de sumar una alça setmanal d'un 1,5%. Per Marisa Nuez

Les accions de Bankia i de Mittal Steel cotitzen en positiu els resultats publicats i se situen entre les més alcistes
de la setmana

La digestió de l'augment de la incertesa econòmica global està sent difícil en els mercats borsaris internacionals. La pràctica totalitat d'índexs internacionals han abandonat els nivells màxims en què cotitzaven fa només unes quantes setmanes i ara se situen en mínims dels darrers dos mesos, colpejats pels dubtes sobre la marxa econòmica a la Xina, els problemes amb què s'enfronten les economies emergents i la feblesa que mostren els indicadors dels EUA i els de la zona euro. A més a més, la temporada de resultats empresarials no contribueix a esvair aquests temors, atès que hi ha empreses que baten les previsions dels analistes però d'altres que deceben i, a més, presenten profit warnings (revisions a la baixa dels resultats empresarials) que acaben ensorrant l'ànim dels inversors.

En aquesta conjuntura es troben els mercats i això es reflecteix en els moviments erràtics dels índexs, l'augment de la volatilitat i la cautela, que ha reduït els volums de negociació darrerament. Això no obstant, cap a final de setmana la tendència negativa dels parquets es va frenar per dos motius. D'una banda, el discurs de Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE), va refredar els temors a una deflació a la zona euro i això va agradar als inversors, que no van dubtar a tornar al parquet. Draghi va afirmar que està preparat per actuar en cas que sigui necessari, però que el BCE esperarà fins a tenir sobre la taula més indicadors econòmics per prendre una decisió.

I, d'altra banda, en la darrera sessió setmanal es va saber que havia augmentat la creació d'ocupació als EUA (i s'havia reduït la taxa d'atur fins al 6,6%), indicador que mostra expansió i que va cotitzar en positiu tant a una banda com a l'altra de l'Atlàntic.

A contracorrent.

Malgrat la desorientació dels inversors per la creixent incertesa, la borsa espanyola està lluitant a contracorrent beneficiant-se de les previsions optimistes que planen sobre la seva economia per a aquest exercici. L'Íbex 35 destaca com a millor índex el 2014 i, tot i que els seus guanys són de poc més d'un 1,5%, trenquen les pèrdues que arrossega la pràctica totalitat de grans índexs internacionals (amb descensos que van del 5% del Dow Jones al 3% de minusvàlua que de mitjana registren el Fste-100 londinenc, el Dax alemany o l'EuroStoxx-50). En aquesta ocasió ha estat la bona marxa del sector bancari en el seu conjunt la que ha ajudat el selectiu espanyol a superar els 10.000 punts durant la setmana que acomiadem. L'Íbex 35 ha tancat divendres amb una alça d'un 1,53%, en situar-se en els 10.072,40 punts, recuperant així els 10.000 punts que va perdre el 24 de gener.

Els valors més alcistes en les darreres cinc sessions han estat els bancs mitjans, amb Bankia enlluernant els inversors després de presentar uns comptes més positius del que s'esperava el mercat. Així, les accions de l'entitat nacionalitzada s'han revalorat més d'un 8% durant la setmana, juntament amb les de Bankinter, seguides de Caixa Bank, Sabadell i Popular, que han tingut avanços menys abundosos. Els grans bancs Santander i BBVA han quedat al marge de les grans alces de la resta d'entitats i, tot i acabar la setmana en positiu. També el grup de l'acer Mittal Steel ha cotitzat en positiu els seus resultats tot i caure de la llista dels millors valors de la setmana en la segona part de la sessió de divendres.

El càstig de Sacyr.

Per contra, l'evolució del sector constructor ha frenat la marxa de l'índex durant la setmana i li ha impedit conquerir cotes superiors. Acciona, Fomento de Construcciones Contratas (FCC) i Sacyr encapçalen la llista de valors més baixistes en les darreres cinc sessions. L'evolució de Sacyr des que va començar l'exercici està directament lligada a les negociacions sobre la construcció del canal de Panamà. En les darreres sessions els seus títols han passat de pujar més d'un 6% (dimarts), en veure's proper un acord per acabar aquesta obra, a registrar una davallada d'un 6,86% (dimecres), quan es va esvair la solució a aquest conflicte empresarial entre Sacyr i el govern de Panamà. De tota manera, sembla que totes dues parts estan interessades a arribar a un acord i s'han reprès els contactes per veure si posen fi a aquesta divergència.

Els altres valors més penalitzats en les darreres sessions han estat aquells que fins ara havien presentat un comportament més favorable, com ara els de Viscofan i Grífols, que se situen entre els deu pitjors valors en la setmana que acomiadem. Els inversors estan traient de la cartera les accions del grup català, que es va allunyant dels màxims històrics que va tocar fa unes setmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.