Empreses

De les fires artesanals a ser líder als EUA

Sant Gil d'Albió exporta el 40% dels seus formatges artesans de cabra

La frescor de la llet, de ramats pròxims, i el punt de maduració li permeten vendre fora

Amb 24 anys, Josep Martí va deci­dir fer-se càrrec del negoci fami­liar d'ela­bo­ració de for­mat­ges de cabra arte­sans. “El cereal pas­sava un mal moment... La mare em va donar una caixa de gale­tes amb els diners. Em va dir que pagués el que calgués i m'espa­vilés.” Era el 1994 i a Cata­lu­nya l'ela­bo­ració de for­mat­ges en obra­dors arte­sans ja tenia una dècada d'experiència. For­mat­ges Sant Gil d'Albió va començar fent fires els caps de set­mana i venent tota la pro­ducció a boti­gues. Quinze anys després, afirma que és la líder en for­matge del tipus Gar­rotxa als EUA.

Enlai­rat sobre camps de cereal, Albió és un bonic poble de 37 habi­tants per­ta­nyent al muni­cipi de Llo­rac (Conca de Bar­berà). Cada dia hi arri­ben cami­ons car­re­gats amb llet de cabra, l'única amb què Sant Gil ela­bora vuit tipus de for­matge. A casa de Josep Martí, de ramats de cabres no n'hi havia hagut mai. El 1986, quan la seva mare, Nati Ninot Bonell, va començar el negoci, ja va optar per com­prar la llet de cabra a rama­ders de la con­trada. “No l' emma­gat­ze­mem. Comp­tar amb llet de ramats de pro­xi­mi­tat és un dels secrets de la qua­li­tat de la nos­tra pro­ducció”, asse­gura Martí.

Després de pas­teu­rit­zar-la, la llet es premsa i es talla. El for­matge se sub­mer­geix en aigua i sal perquè se li formi una crosta pro­tec­tora. La madu­ració mit­jana és d'unes sis set­ma­nes.

Sant Gil ela­bora 70.000 qui­los de for­matge anu­als i dóna feina a 7 per­so­nes. Es rei­vin­dica com a artesà: “La rat­lla pot ser difusa. La manera de tre­ba­llar és clara­ment arte­sa­nal, però ens hem meca­nit­zat. Amb els anys, he cons­ta­tat que hi ha fei­nes que les fa millor una màquina. Els alba­rans no els escric a mà i el cup de qua­llar és mecànic, sí, perquè els for­mat­ges sur­ten millor.” Ara bé, “el trac­ta­ment de la matèria pri­mera és arte­sa­nal”: “A més, no tenim intenció de fer for­mat­ges indus­tri­als”, acla­reix.

ESPE­CI­A­LIT­ZATS.

La fres­cor de la llet i tro­bar el punt just de madu­ració els ha permès obrir-se a l'expor­tació, on ven el 40% de la pro­ducció. “Sense per­dre l'essència quant a cre­mo­si­tat i humi­tat, hem acon­se­guit que aguanti el viatge i arribi en per­fec­tes con­di­ci­ons”, explica Martí. El Gar­rotxa forma el 80% de la pro­ducció d'aquesta empresa fami­liar. Aquest for­matge semi­cu­rat, suau i reco­bert de fongs que li apor­ten gust i olor, ha esde­vin­gut “l'estàndard del for­matge català. També a l'estran­ger. I això sobre la base que té tan sols qua­tre dècades de tra­dició al dar­rere”. Sant Gil fa quinze anys que ven a boti­gues de deli­ca­de­ses, super­mer­cats i for­mat­ge­ries dels Estats Units, on tenen un dis­tribuïdor impor­tant i ven 20.000 qui­los anu­als. També són a les llei­xes de boti­gues ale­ma­nyes, dane­ses, angle­ses i sue­ques.

nous con­su­mi­dors.

Aquesta empresa fami­liar fac­tura 700.000 euros i les ven­des són esta­bles, amb un crei­xe­ment de fins al 15% de mit­jana. “No hem notat la crisi, però tam­poc el boom pre­ce­dent. El major pro­blema va ser fa tres anys, amb l'inici de la crisi econòmica als Estats Units, però aquell mer­cat s'ha recu­pe­rat.” Martí asse­gura que la cul­tura del for­matge artesà va en aug­ment també aquí els seus for­mat­ges es venen a algu­nes cade­nes d'hiper­mer­cats cata­la­nes. No renun­cien a ven­dre un 15% de la pro­ducció al detall i a boti­gues peti­tes.

A més del Gar­rotxa, ela­bo­ren el for­matge Cal Fort, madu­rat amb carbó vege­tal, el d'Atura i el Suau de la Segarra. També fan bole­tes de qua­llada. “Hem apos­tat per cen­trar-nos a fer bé pocs pro­duc­tes, perquè la llet és de la zona i la pro­ducció és limi­tada.” De fet, la gran puja del preu del cereal de fa dos anys no va reper­cu­tir en el sec­tor de la llet de cabra. Els ramats s'han enve­llit i escurçat i a França i a Cata­lu­nya la llet de cabra escas­seja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

De les fires artesanals a ser líder als EUA