Gran angular

El cap de la banca espanyola fa propòsit d'esmena

Hem d'admetre que la banca ha perdut la seva reputació i s'ha de bolcar a recuperar-la amb humilitat i rigor.” Aquesta idea, que alguns hem repetit durant els darrers anys fins fer-nos pesats –també en aquestes pàgines –, és ara ja missatge ‘oficial' del mateix sector.
El nou president de la patronal bancària -l'Associació Espanyola de la Banca (AEB)-, José María Roldán, va anunciar fa pocs dies en el seu discurs de presa de possessió que aquesta seria la gran prioritat de les entitats financeres a partir d'ara

“Hem d'adme­tre que la banca ha per­dut la seva repu­tació i s'ha de bol­car en recu­pe­rar-la amb humi­li­tat i rigor.” Aquesta idea, que alguns hem repe­tit durant els dar­rers anys fins fer-nos pesats –també en aques­tes pàgines –, és ara ja mis­satge ofi­cial del mateix sec­tor.

El nou pre­si­dent de la patro­nal bancària -l'Asso­ci­ació Espa­nyola de la Banca (AEB)-, José María Roldán, va anun­ciar fa pocs dies en el seu dis­curs de presa de pos­sessió que aquesta seria la gran pri­o­ri­tat de les enti­tats finan­ce­res a par­tir d'ara. Roldán, antic cap de super­visió al Banc d'Espa­nya, té molts motius per haver-se posi­ci­o­nat en aquest sen­tit des del dia zero del seu man­dat. En pri­mer lloc diu el que mai no hau­ria dit el seu pre­de­ces­sor, el dis­tant i força altiu Miguel Martín, incapaç de reconèixer la pèssima imatge que les enti­tats de crèdit han gene­rat entre cli­ents i ciu­ta­dans. Amb això Roldán marca per­fil propi des de l'inici. Segon, li està dient al minis­tre d'Eco­no­mia, Luis de Guin­dos –qui va trac­tar d'impe­dir l'elecció de Roldán adduint incom­pa­ti­bi­li­tats–, que estava equi­vo­cat i que no només ell és una bona elecció per al càrrec sinó que comença dient el que ja fa temps havia d'haver dit el mateix govern, en teo­ria repre­sen­tant dels ciu­ta­dans i per tant res­pon­sa­ble d'haver adver­tit les enti­tats de les con­seqüències per a l'eco­no­mia i per a elles matei­xes d'algu­nes males pràcti­ques del sec­tor. Jus­ta­ment les que han estat en l'ori­gen de l'evi­dent ani­mad­versió actual con­tra la banca i que aquesta neces­sita urgent­ment solu­ci­o­nar. Per fi, Roldán no fa altra cosa que bai­xar a la rea­li­tat del car­rer, que és també la rea­li­tat del negoci ban­cari. I és que no hi ha acti­vi­tat econòmica que pugui resis­tir gaire temps tan allu­nyada de la seva cli­en­tela, amb tan mala imatge i repu­tació.

Això Roldán ho sap i, en favor dels bancs –com nosal­tres ho havíem fet modes­ta­ment en tan­tes oca­si­ons–, ho diu i els enco­mana actuar per recu­pe­rar la con­fiança i el pres­tigi.

Com els altres ban­quers.

El posi­ci­o­na­ment del nou pre­si­dent de l'AEB ha coin­ci­dit en el temps –jo crec que en la mateixa data però no en el mateix acte –, amb decla­ra­ci­ons en la mateixa direcció fetes per part d'alts exe­cu­tius de dos grans bancs, Cai­xa­bank i BBVA, que con­fir­men que, encara que una mica tard, la banca a Espa­nya ha cai­gut defi­ni­ti­va­ment del cavall i es dis­posa a empren­dre una ope­ració neteja d'imatge.

No ha estat ni serà fàcil. Les enti­tats finan­ce­res espa­nyo­les – les que que­den i espe­ci­al­ment les que han tra­ves­sat i han sobre­vis­cut a la crisi que­dant més o menys indem­nes–, són empre­ses com­pe­ti­ti­ves, efi­ci­ents i molt dinàmiques, però a les quals els costa un gran esforç modi­fi­car algu­nes pau­tes de con­fron­tar el negoci. Recu­pe­rar la con­fiança dels cli­ents, tant de les per­so­nes físiques com de les jurídiques, impli­ca­ria fer una banca dife­rent. Per exem­ple aug­men­tant for­ta­ment la trans­parència per reduir -no pas superar, malau­ra­da­ment– l'asi­me­tria infor­ma­tiva ine­vi­ta­ble en el mer­cat de ser­veis finan­cers. O també reduint en gran mesura els con­flic­tes d'interès i ente­nent que –a llarg ter­mini– els interes­sos del cli­ent són també els interes­sos del negoci ban­cari. La banca ha de recórrer defi­ni­ti­va­ment també la senda de la plena pro­fes­si­o­na­lit­zació dels seus emple­ats, sobre­tot d'aquells que, des de diver­ses posi­ci­ons, acon­se­llen, asses­so­ren o influ­ei­xen la com­pra d'un cli­ent. Una pro­fes­si­o­na­lit­zació que ha de basar-se en el segui­ment d'uns estàndards reco­ne­guts i d'alt nivell, en com­petències i en con­ducta ètica. Els bancs poden estar recu­pe­rant els seus balanços mal­me­sos i la con­cessió de crèdits, però recu­pe­rar la repu­tació exi­geix que ope­rin cada cop més en interès del cli­ent i amb conei­xe­ment de causa.

Els regu­la­dors finan­cers no es fien que la banca faci aquests deu­res. Això no és una nove­tat. Els regu­la­dors se'n mal­fien sem­pre i per això tan sovint es pas­sen de fre­nada i cauen en una sobre­re­gu­lació que ningú no es pre­o­cupa de super­vi­sar ade­qua­da­ment.

En aquests temps i per l'experiència de la crisi finan­cera, els regu­la­dors se'n mal­fien més que mai i estan acu­mu­lant una extra­or­dinària bate­ria de mesu­res, de regu­lació pru­den­cial i ara, recent­ment apro­va­des en el Par­la­ment Euro­peu, de nor­ma­tiva de pro­tecció al con­su­mi­dor, com per exem­ple MiFID 2, MiFIR, PRIIP, UCITS V, etcètera Son nor­mes euro­pees que s'han de seguir i trans­po­sar arreu de la Unió Euro­pea i que s'anti­ci­pen, però no la subs­ti­tu­ei­xen, a la necessària auto­re­gu­lació que haurà de con­fir­mar les parau­les de Roldán. Esta­rem atents i espe­rançats en sen­tir bones noti­cies. Per al sec­tor i per als cli­ents. Són les matei­xes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.