Focus

Josep Borrell

President Gremi cervesa artesana

“Volem facilitar el control perquè no hi hagi sorpreses amb hisenda”

Els nostres costos de producció són elevats, l'aposta passa per l'exclusivitat
Damm en un sol dia fabrica més cervesa que tots nosaltres junts
en un any
És un sector que dóna feina però no arribem a l'1% de tota la cervesa que es produeix

Una moda, un hobby que ha creat tendència o un feno­men pro­vo­cat per la neces­si­tat de poder beure cer­ve­ses pecu­li­ars. Sigui com sigui, la fabri­cació de cer­vesa arte­sana va a l'alça. Fins a 64 expo­si­tors seran aquest dis­sabte 14 a Sant Joan de Medi­ona, en la fira més antiga i més relle­vant dins del sec­tor a la península.

Quina funció té el gremi d'ela­bo­ra­dors arte­sans?
Bàsica­ment, el gremi neix per una neces­si­tat de legis­lar en matèria de cer­vesa arte­sana, perquè el nos­tre és un pro­ducte dife­rent de la cer­vesa indus­trial. En qüestió de quan­ti­tats, de procés de fabri­cació i de manera de tre­ba­llar no té res a veure. A d'altres països hi ha nor­ma­ti­ves pròpies i per això aquí també bus­quem un reco­nei­xe­ment del pro­ducte, com una IGP o una DO.
També per­se­guei­xen la modi­fi­cació dels impos­tos espe­ci­als que gra­ven a les micro­cer­ve­se­ries.
És que en matèria d'impos­tos espe­ci­als nosal­tres estem sub­jec­tes a les matei­xes regu­la­ci­ons que una fàbrica gran. No vol dir que no vul­guem pagar, però a d'altres països tenen una dis­pensa i una tra­mi­tació més sim­pli­fi­cada. Fer cer­vesa sense pagar l'impost és un delicte i en cer­vesa, de base, es paguen 7,48 euros per hec­to­li­tre, no és gaire. Però el pro­blema el tenim en el con­trol tan estricte que hem de tenir sobre la matèria pri­mera com­prada, la cer­vesa produïda, la venuda, la que està fer­men­tant i la que tenim en estoc. En mol­tes fàbri­ques som una per­sona o dues de plan­ti­lla i el que volem és faci­li­tar el con­trol perquè després no hi hagi sor­pre­ses amb hisenda.
Cata­lu­nya és país fecund en cer­vesa arte­sana?
En clau de l'Estat espa­nyol, tot va començar aquí. A Cata­lu­nya és on més microfàbri­ques vam sor­tir de cop i, a par­tir de nosal­tres, van arren­car pro­jec­tes a Madrid, Valla­do­lid i al nord de la península.
És difícil esgar­ra­par mer­cat a les grans mar­ques?
Cul­tu­ral­ment estem molt endar­rere pel que fa a cer­vesa arte­sana. Òbvi­a­ment, con­tra les grans cer­ve­se­res no podem com­pe­tir perquè elles fabri­quen milers de litres i per preu són molt com­pe­ti­ti­ves. En canvi, els nos­tres cos­tos de pro­ducció són ele­vats. La nos­tra aposta passa per com­pe­tir amb exclu­si­vi­tat. Cul­tu­ral­ment ens han venut la cer­vesa com un únic pro­ducte, de dues o tres vari­e­tats com a màxim, però el ven­tall és immens. Hi ha cen­te­nars d'estils de cer­vesa; d'alta fer­men­tació, amar­gants, aromàtiques, amb més llúpol, amb tocs de regalèssia, de malta i un llarg etcètera. Aquí és on podem entrar els cer­ve­sers arte­sans.
Cap cer­vesa indus­trial no es pot com­pa­rar amb les arte­sa­nes?
Hi ha cer­ve­ses indus­tri­als molt bones i n'hi ha d'arte­sa­nes que no ho són gaire. La indústria cer­ve­sera espa­nyola es limita a dos o tres tipus de cer­vesa i, en canvi, l'artesà en fa 5, 6 o 7 de dife­rents, fa cer­ve­ses més per­so­ni­fi­ca­des. Per exem­ple, a Moska ara en fem una d'estiu que és una cer­vesa molt par­ti­cu­lar i això en el ter­reny indus­trial no ho tro­bes. Nosal­tres podem donar un pro­ducte més exclu­siu, un pro­ducte per a res­tau­rant o per a botiga espe­ci­a­lit­zada.
Sou com­petència per a les grans mar­ques?
Pel que fa a preus no podem com­pe­tir. Damm en un sol dia fabrica més cer­vesa que tots nosal­tres junts en un any. Mica en mica anem des­plaçant una quota de mer­cat però cal veure si es con­so­lida. Si anem fent les coses ben fetes és pos­si­ble que en 5 o 6 anys sí que tin­guem un pes­sic del sec­tor. Als Estats Units hi ha més de 4.000 arte­sans i no arri­ben al 10% de la pro­ducció. Aquí és un sec­tor que dóna feina i genera ocu­pació però no arri­bem a l'1% de tota la cer­vesa que es fabrica a l'Estat espa­nyol. I hem cres­cut molt, perquè fa 6 anys no arribàvem al 0,1%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.