Borsa

Fre a la ratxa alcista

Les dades macroeconòmiques fan dubtar de la solidesa de la recuperació econòmica. La prudència s'extrema i l'Íbex 35 perd els 11.000 punts en restar un 1,75% setmana

Abengoa torna a l'Íbex 35 en substitució d'Ebro Foods, amb una patacada superior al 8% i esdevé el fanalet vermell del selectiu
en la setmana

Poques coses han canviat en la borsa durant els últims dies però les alces s'han frenat de cop. Els dubtes de setmanes anteriors continuen molt presents i, fins i tot, s'han amplificat pels negatius indicadors macroeconòmics que s'han conegut a una banda l'altra de l'Atlàntic en el decurs de la setmana. Les grans economies de la zona euro (Alemanya i França) trontollen més del previst ateses les dades macroeconòmiques que s'han conegut.

A més a més, l'economia dels EUA ha deixat els inversors gelats, ja que hi ha hagut una contracció del 2,9% durant el primer trimestre, segons ha mostrat la revisió de la dada d'aquesta setmana. El gèlid hivern que va patir la meitat del país en els primers mesos de l'any, frenant l'activitat econòmica, ha acabat ensorrant l'economia del país. Però el pitjor no és la contracció que mostra aquesta revisió de la dada, sinó que els mercats comencen a pensar que l'esperada recuperació econòmica s'està esvaint abans de prendre forma, mentre la Reserva Federal (Fed) manté la retirada dels estímuls que havien cimentat bona part d'aquest enlairament de l'economia. I aquests temors -alimentats per declaracions d'un membre de la Fed en què assenyalava el primer trimestre del 2015 com la data per apujar els tipus d'interès- són els que durant les últimes sessions han allunyat els inversors dels parquets.

En aquest context de dubtes i de prudència inversora, la borsa espanyola ha perdut el nivell dels 11.000 punts després de fer una davallada de l'1,75% en 5 sessions. Amb aquest retrocés, l'Íbex 35 posa fi a una ratxa de cinc setmanes consecutives a l'alça, però manté el signe positiu en el balanç mensual. Durant el juny, i quan només falta la sessió de dilluns per tancar el mes, el selectiu ha avançat un 1,49% i amb aquest ja són set els mesos que l'índex s'acomiada dels inversors amb alces.

La setmana borsària es va encetar amb canvis en la composició del selectiu de l'Íbex 35. Les accions d'Abengoa van tornar a formar part de l'índex en substitució d'Ebro Foods, tal com al 10 de juny passat va decidir el grup d'experts encarregat de dissenyar l'índex. Però aquesta estrena ja estava més que descomptada pels inversors, i tot just entrar en l'Íbex 35 els títols d'Abengoa s'han tenyit de vermell, i han abandonat els màxims històrics en què cotitzava abans de formar part de l'índex per convertir-se en el fanalet vermell en enregistrar una davallada superior al 8%. Els grups vinculats al maó FCC i Sacyr acompanyen Abengoa en el calvari baixista durant la setmana, amb retrocessos superiors al 5%.

Malgrat l'apatia pel que fa a la renda variable de les últimes sessions, els inversors han valorat positivament alguns moviments corporatius i han pres posicions en empreses com Dia i Acciona, que s'han situat entre els valors més apreciats. La cadena de supermercats DIA s'ha disparat més d'un 2,5% després de confirmar-se que Carrefour comprarà el seu negoci a l'Estat francès i amb una oferta superior a l'estimada inicialment. Per la seva part, Acciona ha venut el seu negoci d'energies renovables i en la setmana, també s'ha enlairat per sobre del 2%. El caràcter defensiu d'altres valors com Viscofán li ha servit per ficar-se entre les accions més alcistes de la setmana.

Més estrenes

. Però tot i les turbulències que hi ha hagut en les borses durant els últims dies, els mercats són optimistes i això està tenint un clar reflex en les empreses, que s'animen a fer el salt en la borsa. Aquesta setmana s'han conegut els plans de Logista, que pretén cotitzar al proper 14 de juliol. Les accions de l'empresa de transports sortiran a la borsa a un preu que oscil·larà entre els 12,5 euros i els 15,50 euros i la col·locació anirà destinada exclusivament a inversors institucionals.

I Logista, filial de Imperial Tobacco, no n'és cap excepció en aquests moments. En les properes dues setmanes debutaran en el parquet altres empreses com les societats d'inversió immobiliària (socimi) Merlin Propierties, Mercal Inmuebles i Axia Real Estate, la tecnològica Facephi i l'empresa turística Only Apartaments. Algunes d'aquestes s'estrenaran en el Mercat Continu, mentre que d'altres formaran part del Mercat Alternatiu Borsari (MAB).

No obstant això, cal destacar que la sortida a la borsa del portal de viatges en lína Edreams està deixant un gust amarg als inversors quan falten menys de 3 mesos per la seva estrena. Les accions d'aquest grup han enregistrat importants sacsejades els últims dies (només en la sessió de dilluns van caure un 34,67%) després de presentar uns comptes que no han agradat i de rebre algunes recomanacions negatives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.