Eines

La renaixença industrial

Les taxes de rendiment de la indústria, situades a l'entorn del 6-8%, molt per sota d'altres activitats com el turisme, l'hoteleria o la construcció, han dificultat l'aparició de noves empreses o l'accés al nou finançament. També cal esmentar que la indústria manufacturera a Catalunya té un procés de generació de valor clarament millorable, amb mancances estratègiques, formatives, tecnològiques, innovadores i organitzatives. La internacionalització és l'altre gran repte pendent perquè, si bé les exportacions han evolucionat a bon ritme els últims anys, només 40.000 empreses catalanes exporten

Per tan­car un altre curs de col·labo­ració amb L'Econòmic, vol­dria escriure un arti­cle sobre una tendència de fons que ha vin­gut per que­dar-se i de la qual n'hau­rem de par­lar molt els pròxims anys. Es tracta de la renai­xença indus­trial, del paper que ha de jugar la nova indústria en la con­fi­gu­ració del crei­xe­ment econòmic dins del nou cicle que ara ence­tem.

El 2010 la indústria manu­fac­tu­rera supo­sava el 16% del PIB i el 14% de l'ocu­pació mun­dial. Per bé que aques­tes mag­ni­tuds s'han anat reduint con­si­de­ra­ble­ment durant les dar­re­res dècades, un 70% del comer­cial inter­na­ci­o­nal i un 77% de la inversió pri­vada en recerca i desen­vo­lu­pa­ment con­ti­nuen essent indus­tri­als. I, encara més, un 37% del crei­xe­ment de la pro­duc­ti­vi­tat i un 20% del crei­xe­ment del PIB mun­dial entre 2000 i 2010 són direc­ta­ment atribuïbles a l'acti­vi­tat indus­trial.

Així doncs, si la indústria és tan impor­tant per al crei­xe­ment econòmic i el benes­tar de la majo­ria de països del món, per què va per­dent pes sobre el con­junt de l'eco­no­mia? Per què hi dedi­quem tan pocs esforços?

Molta gent pensa que la indústria té un model de crei­xe­ment exten­siu, que els seus tre­ba­lla­dors són poc qua­li­fi­cats, que con­ta­mina, que esgota recur­sos i que, si s'escau, des­lo­ca­litza l'acti­vi­tat sense pen­sar agire en els efec­tes sobre el ter­ri­tori i les per­so­nes. Alguna cosa hi ha de veri­tat en tot això, però glo­bal­ment la rea­li­tat indus­trial és molt dife­rent.

El que poca gent sap és que la majo­ria d'empre­ses indus­tri­als són micro­em­pre­ses o pimes fami­li­ars que han man­tin­gut l'acti­vi­tat enmig de la pit­jor crisi dels últims qua­ranta anys, amb un esforç remar­ca­ble d'empre­sa­ris (apor­tant capi­tal fami­liar addi­ci­o­nal) i de tre­ba­lla­dors (reducció de sous i aug­ments de pro­duc­ti­vi­tat) per sobre­viure i can­viar.

A més, l'herència de la bom­bo­lla tam­poc no ha aju­dat. Les taxes de ren­di­ment de la indústria, situ­a­des a l'entorn del 6-8%, molt per sota d'altres acti­vi­tats com el turisme, l'hote­le­ria o la cons­trucció, han difi­cul­tat l'apa­rició de noves empre­ses o l'accés al nou finançament.

També cal esmen­tar que la indústria manu­fac­tu­rera a Cata­lu­nya té un procés de gene­ració de valor clara­ment millo­ra­ble, amb man­can­ces estratègiques, for­ma­ti­ves, tec­nològiques, inno­va­do­res i orga­nit­za­ti­ves. La inter­na­ci­o­na­lit­zació és l'altre gran repte pen­dent perquè, si bé les expor­ta­ci­ons han evo­lu­ci­o­nat a bon ritme els últims anys, només 40.000 empre­ses cata­la­nes expor­ten i aquesta expor­tació té, bàsica­ment, un ori­gen de comerç intrain­dus­trial entre les grans mul­ti­na­ci­o­nals.

Durant els dar­rers mesos s'han alçat mol­tes veus que cla­men per la rein­dus­tri­a­lit­zació del tei­xit indus­trial, fins al punt que la Comissió Euro­pea ha llançat l'objec­tiu que la indústria euro­pea torni a situar el seu pes al vol­tant del 20% del PIB. Però, alerta! Després de la pri­mera crisi de la glo­ba­lit­zació res no serà igual i aquest objec­tiu no s'asso­lirà amb velles idees i polítiques. Aquí van algu­nes idees:

La indústria a la xarxa.

Pri­mera. Del sec­tor indus­trial a l'empresa indus­trial en xarxa. La con­so­li­dació de l'empresa indus­trial en xarxa implica, entre altres, un model com­pe­ti­tiu basat en la pro­ducció de béns i ser­veis afins sin­gu­lars capaços de com­pe­tir als mer­cats glo­bals; l'ús inten­siu de la tec­no­lo­gia, el conei­xe­ment i la inno­vació, espe­ci­al­ment els pro­ces­sos de coin­no­vació vin­cu­lats amb les Tec­no­lo­gies de la Infor­mació i la Comu­ni­cació (TIC); la des­cen­tra­lit­zació externa i interna de l'acti­vi­tat; la presència de noves for­mes d'orga­nit­zació del tre­ball i de gestió dels recur­sos humans (auto­no­mia fun­ci­o­nal i des­cen­tra­lit­zació de la presa de deci­si­ons); i la for­mació i l'apre­nen­tatge cons­tant de tre­ba­lla­dors i empre­sa­ris. Aquest canvi pro­gres­siu en el seu patró de crei­xe­ment està alte­rant pro­fun­da­ment les fonts de gene­ració d'avan­tatge com­pe­ti­tiu a l'empresa indus­trial.

Segona. Del pro­ducte al procés. Pre­ci­sa­ment, és en aquest con­text de con­so­li­dació de noves fonts d'avan­tatge com­pe­ti­tiu que cal emmar­car el debat sobre la nova indústria, que fa cada vegada més obso·leta la tra­di­ci­o­nal dis­tinció entre indústria i ser­veis. La nova con­fi­gu­ració de la indústria s'explica per la neces­si­tat que tenen les empre­ses de cons­truir una xarxa (més que una cadena lineal) glo­bal de valor i té en el procés de des­cen­tra­lit­zació externa i interna de l'acti­vi­tat el seu fona­ment orga­nit­za­tiu bàsic. La xarxa de nego­cis de base indus­trial va molt més enllà de la idea de con­cen­tració d'empre­ses rivals en sec­tors espe­ci­a­lit­zats (clústers) i es fona­menta més en com les empre­ses fan els nego­cis, que no pas en quins nego­cis fan les empre­ses.

I ter­cera. De la política indus­trial a les polítiques indus­tri­als basa­des en el conei­xe­ment i la dimensió de l'empresa. Des del punt de vista de la política pública, la rein­dus­tri­a­lit­zació també neces­sita de noves pri­o­ri­tats. Jo n'entre­veig qua­tre:

1. Reco­llir evidències sobre com són i quin és el procés de gene­ració de valor de la nova empresa indus­trial.

Millo­rar el con­cepte.

2. Millo­rar el con­cepte de sec­tor indus­trial, en el sen­tit que l'agru­pació d'acti­vi­tats de les empre­ses indus­tri­als va més enllà dels pro­duc­tes que es pro­du­ei­xen i aques­tes recu­llen també la forma dels nego­cis, la gene­ració de valor de la indústria.

3. La nova empresa indus­trial, que és diluïda, líquida, en xarxa basa el seu avan­tatge en el conei­xe­ment i la for­mació, i en la tec­no­lo­gia i la inno­vació. La nova empresa indus­trial no és una empresa de tre­ball manual, és una empresa de tre­ball men­tal, de tre­ball basat en el conei­xe­ment, espe­ci­al­ment les tas­ques cog­ni­ti­ves no rutinàries.

4. El suport a la nova forma de l'empresa indus­trial implica una reo­ri­en­tació de la política pública cap al procés més que al pro­ducte, i espe­ci­al­ment cap a la incor­po­ració de la tec­no­lo­gia, el conei­xe­ment i la inno­vació. I, això, en un con­text clara­ment dife­ren­ciat d'empre­ses indus­tri­als peti­tes i grans. Totes dues poden ser com­pe­ti­ti­ves i totes dues poden com­pe­tir a la glo­ba­lit­zació.

De la manu­fac­tura al know­fac­tu­ring. De la cadena indus­trial a la xarxa indus­trial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.